Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007

Данните за 2008-2010 година били данъчна тайна, отчете ГЕРБ
28 фев 2012 18:30,
286
Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007
ГЕРБ изнесе данни от Сметната палата. Снимка: архив, Dnes.bg

Допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Данните съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, позовавайки се на отговор от Сметната палата относно питане на управляващите за получаваните бонуси в държавната администрация.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, ГЕРБ решиха да се обърнат към Сметната палата за разясняване на случая.

От отговора става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия.

Общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4 души са били министри, 22 – зам.-министри, и 11 членове на политически кабинети.

Още 315 000 лева пък са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в одитната институция. Несъответствието е при 11 лица, съобщи Главчев.

Още по темата

За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.

Тогава е сменен формата на декларациите пред Сметната палата, като вече не се посочвало конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не била възможна.

"След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере  какви са доходите от държавни бордове", обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ изнесоха данни, че за 2007 г. Бюрхан Абазов – зам.-министър на министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

Според справката на одитното ведомство Емилия Масларова е взела 3662 лв., а министърът на финансите Пламен Орешарски е декларирал през 2007 г. сума по това перо от 4700 лв.

45 933 лв. е обявила в декларацията си зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, а заместник-правосъдният министър Ана Караиванова - 20 260 лв.

Сред 11-те души, за които Сметната палата съобщава за несъответствия между декларираното в публичния регистър и пред НАП, са Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие, и Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Главчев изрично уточни, че не твърди, че това е направено умишлено. 

По-рано днес лидерът на БСП  Сергей Станишев определи като "опашати лъжи" информацията за стотици хиляди левове, получавани от бивши заместник-министри при неговото управление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
7
 
17
 
! Отговори
:))) преди 12 години
Хахаха ..прочетете коментара на 220-тия умник :)))))Каква мисъл, какъв интелект, каква дарба.......Ей това е нивото на електората на ГЕРБ!Какъвто мат'риала, такива му и избраниците.Ммдааааааа!
158
5
 
25
 
! Отговори
тодорова преди 12 години
ДО ВСИЧКИ КОИТО ВИКАХА КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН ДЕМОКРАЦИЯЯ ..... УРА.А.А.А.А.А Доволнили сте сега от демокрацията? Крадат законно и демократично. Няма връщане назад. Напред към робството. Чуждо робство, не само от нашенци. Виждате как мачкат Гърция. С новите заеми ще я довършат. Каквото отпусне европа е със задни цели. Не само ще работим и ще гледаме как ни ограбват, ами ще бъдем доволни че сме живи.
157
9
 
35
 
! Отговори
Мразим тарикати преди 12 години
Интересно къде потънаха милиардите от резерва, къде потънаха милионите от глобите и рекета по пътищата, рекета на оцеляващите фирми, от рекета над обикновения човечец.не ме интересуват комунистите, разберете. При тях що годе се живееше нормално. Интересува ме защо ГЕРБ ни излъга. Дойдоха уж за да покажат, че държавата може да се управлява прозрачно. Дойдоха уж за да накажат крадците!!!Някой да е чул да са пипнали Доган?Някой да е чул да са порицали Цветанов?Лъчо мозъка?Аман от тарикати.
156
2
 
9
 
! Отговори
99999999999 преди 12 години
Всички от сметната палата навън!!!!Корумпирани ***
155
2
 
14
 
! Отговори
тодорова преди 12 години
За да си получаваш заплатата трябва да си вършиш работата добре/ иначе за какво ти плащат? Какво трябва да вършиш за да получаваш и бониси?или важи лоша работа голяма заплатадобра работа голяма заплата + много бонуси. за мен важи лоша работа един ритник и навън
154
10
 
10
 
! Отговори
Куювич-Муювич-Уювич преди 12 години
А моя другар Румчо Запалката , който пикае у фонтаните колко бонуси е взел ?
153
12
 
9
 
! Отговори
Куювич-Муювич-Уювич преди 12 години
Дека е моя другар Румен Запалката , пикаещия у фонтаните тутманик от Плевенските паланки ?
152
1
 
13
 
! Отговори
поля преди 12 години
Бати неочакваното!Стана ми лошо от изненада
151
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак сега разбрах какво са имали предвид управниците, като казваха, че сме отличници! Ами да, в коя държава се краде толкова много и толкова безнаказано!?!
150
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може и от тройната коалиция да са си раздали боноси, ама при тях имаше 4-5 % ръст на БВП, а при тия некадърници - 0 % и въпреки това крадат, та пушек се вдига! Герб да постигне такъв ръст и тогава да си раздадат бонуси, ама те ореваха света, че било криза, ама за нещастния народец! За тях не е криза!
149
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трепането им е малко на тая крадлива и некомпетентна ***! Защо оня "футболист на годината" всекидневно реве каква страхотна криза ни е завихрила, най-тежката откакто свят светува, а те си крадат на поразия! Български лекарства три пъти по-евтини в Полша, отколкото у нас! Трепани на тия и пак няма да кандисам!
148
8
 
26
 
! Отговори
Петко преди 12 години
ГЕРБ са полицаи...народе!Полицаят е човек родил се ***, цял живот се обучава за *** и живее до гроб като ***.Полицаят е създаден да слухти и да компроматствува, но не и да управлява кадърно.За това/последното/ се иска акъл...иска се и морал.А няма как да натрупаш имоти за милиони за две години и да го обявиш за морално. Няма как народа ти да умира от глад, а ти да му обясняваш колко е добре и какъв европейски отличник е.Няма как!
147
7
 
32
 
! Отговори
ДО ГЕРБ преди 12 години
Моля ви дайте справка при БКП какви премии е имало,при цар Борис също, справка и при султан Баязид също би ми била интересна !!!!
146
12
 
8
 
! Отговори
дан преди 12 години
добър ден, ш съ сетити...това е което са открили, а ако знаете още колко неразкрити ще останат...защо мислите всички скочиха срещу герб...ми няма я контрабандата, няма ги бонусите, няма ги заменките, няма ги бордовете...така ще е и трябва комунист и турчин власт да не виждат
145
9
 
25
 
! Отговори
Доволен от Тройната преди 12 години
През 2007 г. ми увеличиха заплатата 2 пъти , а за Нова година дадоха някакви пари и с тях си купих 4 нови зимни гуми ! Така , че ако е имало за тях , е имало и за нас ! А не като Тиквундерите и ония с богатите тъстове и тъщи !
144
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то през 2007ма излезе че са си раздали колкото ГЕРБ само в едно министерство през 2011та ( В земеделското са си дали 600 хил. лв тази година) ! Само че 2007ма нито имаше криза, нито безработица, нито беше изплюскан фискалния резерв!
143
3
 
3
 
! Отговори
zdr преди 12 години
ЛЪЖЕШ за годинат !!!!!
142
3
 
18
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ НОВА ТВ преди 12 години
ГЛЕДАТЕ ЛИ НОВА ТВ. ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН БАНКЕРА С 200 000 ЛВ. МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА СЪБИРА ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ ПРОСТОЛЮД. НЕКА МИЛЕНА И ВАСКО КРЪПКАТА ДА ПЕЯТ СРЕЩУ БИВШИТЕ. В СРАВНЕНИЕ С ЛЕВОН И БОЙКО БОРИСОВ БИВШИТЕ СА ДРИПЛЬОВЦИ И БЕДНЯЦИ. ЕТО ТОВА СТАНА В ЖАЛКА БЪЛГАРИЯ- ИСТИНСКИТЕ БОГАТАШИ СА КАТО ЛЕВОН, БОКО И КОМПАНИЯ. ДРУГИТЕ ДА ИМ НОСЯТ ВОДА.ЗА 22 ГОД. САМО ИСТИНСКИ БАНДИТИ НЕ НИ БЯХА УПРАВЛЯВАЛИ. НО ПЪК КАК СА КРАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ КРАДАТ- ГОСПОД ДА ГИ СЪДИ.
141
6
 
27
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Комунистите ни стрижеха, а ГЕРБ направо ни дерат...без упойка!Докога?
140
4
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Е, хубаво де! Ама нали Тройната коалиция разбрахме, че е лоша, дадохме й "червен картон" и я изпратихме в опозицая! Това беше, мисля преди повече от две....вече почти три години! Разбрахме, че те не стават и избрахме ГЕРБ! Да, ама се оказа, че и те са същите, дори и по- калпави! Онези крадяха елегантно и подхвърляха трохички и на народа, а тези искат всичко да себе си! Като че ли са и по нагли от предишните! Тези наистина ни копаят ГРОБ!