ГЕРБ искат за ежемесечно отчитане на парното

Въвеждат и модел на фактурата за топлоенергия
29 фев 2012 20:38,
40
ГЕРБ искат за ежемесечно отчитане на парното
Мерките целят енергийна ефективност. Снимка: Reuters

Трябва да има ежемесечно отчитане на потреблението на топлоенергията, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Той е заместник председател на парламентарната икономическа комисия, която днес изслуша представители на топлофикационните дружества за състоянието и проблемите им през настоящия отоплителен сезон.

Срещата се проведе след като избухна скандалът с високите сметки за парно за месец януари.

Николов обясни, че потребителите трябва да са наясно колко са изразходвали всеки месец и да знаят, че това е окончателната им сметка.

Още по темата

"Топлинното счетоводство и уредите за дялово разпределени са вкарани с цел да има енергийна ефективност. Не може да има енергийна ефективност, при условие че има изравнителни сметки", заяви депутатът.

Николов заяви още, че в Наказателния кодекс има член, в който е формулирана кражбата на топлинна енергия, но няма механизъм, който да накаже виновника. От топлофикационните дружества от доста време настояват крадците на парно да носят съдебна отговорност.

Народният представител обясни още, че от 2006 г. Законът за енергетиката в частта „Топлинна енергия” не е променян.

По думите му "трябва да се прояви творчество", за да се решат всички проблеми, които са се наслоили. Николов обясни, че вече се обсъждат предложения, за да може законът реално да влезе в действие.

На срещата се е обсъждало и да бъде законово определено как да се изписва сметката за парно.

В последните седмици много потребите заявиха, че не могат да разберат фактурите, които им изпращат топлинните дружества.

"Добра идея е законово да бъде определено как трябва да се изписват сметките за парно на потребителите. Това сега се случва със сметките за електроенергия и можем да приложим подобен модел във фактурата за топлоснабдяване", заяви заместник министърът на икономиката Делян Добрев след срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
seks bratq преди 12 години
секс братя, който не си е гледал сметката за парно/в София/ той не го е почувствал.66 % от енергията за подгряване е за парно , 33 % за топла вода, цената е една и съща. а после,след прилагане на логаритмите на ДКЕВР тези 66% за парно са 1/4 от цената на 33 % за топла вода, или по точно казано парите за 33 % за подгряване на водата са завишени с над 600 процента. това не е кражба , тва е порно с *** !
35
1
 
6
 
! Отговори
доволна преди 12 години
Нашият квартал и блок са газифицирани, обслужва ни "София газ", тръбите са хоризонтални, вътре в стената, топломерът е само един в кутия пред входната врата на всеки апартамент.Идват всеки месец да отчитат, нямаме посред лято изравнителни сметки, фактурите и третокласник би ги разбрал- всичко е ясно и прозрачно.Щом "София газ" могат да го постигнат, тогава и топлофикация може, без кой знае какъв допълнителен ресурс.
34
1
 
2
 
! Отговори
Peshok преди 12 години
Пак Топлофикациите ще казват какво да се направи и все фактурите били недоразрани. Господа спрете тези безумици защото и Вие които участвате в тези разговори и сте упълномощени да вземете решение или да приемете закони ставате *** (по-необидна от тази дума не знам) и съучастници в един обир в който кой пил , кой платил не е ясно , но не фактурите са виновни за това. Решението е мерене на входа на входа на потребителя . Поставят се два термодатчика на входа и на изхода , разликата по цената .
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крайно време е това да се направи , но и да се намали цената на топлото
32
1
 
5
 
! Отговори
se преди 12 години
Празни приказки господа.Докато не премахните фирмите за топлинни счетоводство кражбите няма да спрат.Хората крадат поради няколко причини:-създадена е идеална среда това да се случва-ниските доходи-високите цени на тази услуга.Какви са решенията.Премахване на всички отоплителни тела на хората отказали се от парно.Заваряване и пломбиране на входните тръбопроводи.Поставяне на топломери които да се засичат от стълбището.Иначе българина е изобритателен и пак ще намери цаката за кражба.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този дебелоок *** топлофикация трябва да бъде моментално закрит! Няма друга реиение на проблемите хорски!
30
1
 
5
 
! Отговори
... преди 12 години
VIE LUDI LI STE ? KAKVI SA TEZI ZENI NA PARNO 150 LV? PARNOTO NA MESEZ NA APARTAMENT NE TRQBVA DA NADXVARLQ 50 LV, VIGTE SI XUBAVO ZENITE I PRIXODITE NA XORATA !PISNA MI DA SE RAZPRAVQM S VAS- SHTE ZAPOCHNA DA VI NAKAZVAM, SHTOM NE MOGETE DA SE OPRAVQTE TOGAVA VSICHKI ZAEDNO SHTE STRADATE
29
1
 
6
 
! Отговори
Аман от топлофикации преди 12 години
Спрете да плащате на тези крадливи ***. Толкова ли не виждате, че ви лъжат и обират. Ако никой не им плаща, ще фалират и най-после ще се отървем от тия разбойници. Не могат да осъдят милиони недоволни абонати.
28
1
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 12 години
В т.нар. бели държави понятието "топлинен счетоводител" е неизвестно. Публична тайна е, че там където има посредник някой се опитва да лови риба в мътна вода. Същото е положението с абсолютно неразбираемите фактури и изравнителни сметки с които ни заливат и топлофикациите и топлинните мародери ... пардон счетоводители. Целта е нещата да са максимално сложни и неразбираеми за да се краде и злоупотребява на гърба на "простия абонат" на който се гледа като на дойна крава. Не им плащайте!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не ,ежемесечно отчитане,а да направят ревизия на топлофикация,да махнат СТРАНИЧНИТЕ топлинни счетоводители,на които пак ние плащаме,и на топломерите да се правят проверки за ГОДНОСТ,но не от топлинните счетоводители,а от независими лаборатории-защото надписват-има една единица топлина-а топломерът отчита повече-ама не им изнася тва щот са биз-бизе
26
1
 
3
 
! Отговори
порочната стратегия преди 12 години
Първото закононарушение беще когато разрешиха да се спират радиатори в отделни помещения или жилища, като с това СЪСИПАХА ТЕРМИЧНАТА СТАБИЛНОСТ И ТЕРМОКОМФОРТА на сградата като цяло. За да може да си поскъпва услугата им. Само на пенсионерите раздадоха топлинни ваучери (за около 1/2 от сметката) и когато парното РЯЗКО СКОЧИ два пъти,те пак на практика си плащаха старата сума от 20 лв за тристаен и гласуваха пак за комунистите. Безработните им деца обаче гризнаха дръвцето, за тях беше 40лв.
25
2
 
6
 
! Отговори
as преди 12 години
Абе режете им тръбите и радиаторите на тези боклуцои бе софианци ***
24
1
 
10
 
! Отговори
Мирослава преди 12 години
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов ,ако е в състояние да работи по увеличаване на доходите на хората, а не да мисли как да заробва още хората! Защо не премахне такса мощност, че минавали тръби, като иска да смъкне сметките?! Пак ни набутват да плааме излищни неща, които няма да имат файда. ГЕРБ ни вкарват във тотална нищета!
23
1
 
15
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов прокарва лобистки закон, който да облагодетелства топлинните счетоводители и топлофикация! Иска да ни наложи дистанционно отчитане, като за целта не трябва само да си смениме топломерите, а и водомерите!Още разходи! За да има отчитане всеки месец, ще трябва хора, а това ще ни се отрази пак на таксите! Него не го интересува , че хората изнемогват от сметките с които топлофикация ни лъже, а гледа да прехварлят вината за техните лъжи на хората , че уж крадели!
22
0
 
15
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
В нормалните страни водомера на топлата вода се върти само ако тя наистина е топла! Някой сеща ли се, защо в България са забранени а?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На времето ми изрекетираха по 60 лв за топломер. Сега си мисля, че много по-евтино щеше да ни излезе да сменим само тръбите, от вертикално да преминем на хоризонтално захранване. Пуска се общата тръба в коридора и за всяко жилище се поставя един топломер, който да отвън и достъпен по всяко време за инкасатора.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
удри скъпо парно удри яйца скъпи удри бензин скъп ей ще се излаза на паветата да знаете човек ще умира
19
2
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Това са глупости за да ви мият очите! Половин Европа се топли с парна инсталация във всеки блок, така няма огромните загуби на ТЕЦ и огромните им бонуси! Дори да се топлим цяла София на климатици пак не е проблем, защото харчат в режим от 90 до 600 вата!
18
5
 
6
 
! Отговори
18 преди 12 години
Кое да фалира, София ли. Градът не може да се отоплява по друг начин, твърде голям е и или ще се задуши от дим или ще рухне електрозахранването. По-важно е, че топлофикацията би трябвало да е почти безплатна (вж 20)
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-важно е, че наистина ТЕЦ е топлинна машина която произвежда ток и по неволя ижвърля топлина. За това ТЕЦ има два огромни топлообменника които бълват пара в нормални дни. Нашите радиатори само им помагат и би трябвало те да ни плащат (изключвам рекордно студените дни). За това преди АЕЦ парното беше смешно евтино, после като заработи АЕЦ топлоцентралата спря да произвежда ток и почнаха да ни искат повече пари. Сега когато 4 реактора спряха пак опираме до тока от ТЕЦ и топлофикацията е о