Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35, Стела Стоянова
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
0
 
! Отговори
запознат преди 8 години
агенция пътна инфраструктура?
управителен съвет - всеки месец трикратния размер- по закон
директори на дирекции
началници на отдели
експерти
секретарки
шофьори
всеки месец награда в размер на една заплата- по закон
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре една служителка с 20г стаж няма да получава за клас ,но няма да получи и увеличение защото няма да бъде изрусена,с къса поличка като манекенка,защото повечето държавни служителки са такива ,но държавата ги издържа ,плаща пътя и осигуровки!Докога ще съществуват такива различия и хората които не са държавни служители си плащат пътя работят в едни институций и вземат 1/3 от техните заплати!
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а държавните служители кога ще започнат да си плащат осигуровките
190
0
 
3
 
! Отговори
бау преди 8 години
Висши държавни служители от министерства нои.нап.нзок болници общини и.др.освен да разпределят пари по между си какво друго правят.
189
1
 
1
 
! Отговори
27 Години преди 8 години
Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. в 21:31 ч. от турски терористи, посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София.Турски терористи поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София. Тя е с часовников механизъм, часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново.
188
0
 
1
 
! Отговори
бау преди 8 години
Спасов от правителствена болница взимал месечно 15000лв. бонус.В същото време резултатите от трансплантации които извършват са отчайващи на всичко отгоре нямат и необходимото разрешение за тези дейност.Батака навсякъде е огромен.
187
0
 
4
 
! Отговори
прост служител преди 8 години
Дянков,дай ми твоята заплата и ми вземи мижавите пари за прослужено време!!!Халал да ти са!!!
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютен цирк е това което правят. Маскират се като добри и с някви нормални заплати ама да не мислите че те не взимат бонуси... взимат си и още как ама трябва да се направи скандал за да се покаже че правителството е против тея бонуси което е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРОДИЯ
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега съм на 49 г. имам да работя поне до 68 г., защото посмъртно няма да извадя пари за да си купя стаж, затова, че съм учил висше и съм харчил парите на родителите си. ГЕРБ ме прецаква с прослуженото време. Същото важи и за жена ми. Та и двама 20 г. ще търпим финасови загуби и ще духаме супата заради тия гнусни и некадърни мутри. Затова догодина цялото ми четиричленно семейство ще гласува срещу политическата *** наречена ГЕРБ. Ще гласувам за онази партия, която ще уважи прослужени стаж.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всички компании по света (частни и държавни) служителите, които работят от много години в компанията са оценени в заплащането и за това. Ако не стават, просто нямаше да стоят толкова време в компаниите. Нарича се лоялност към компанията. Че у нас му казват "ДМС за прослужено време" няма особено значение.
183
0
 
1
 
! Отговори
ттт преди 8 години
"може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения"

На масларова дори и това няма да и помогне.
182
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Кой подписа споразумението за шистовият газ. Кой подписа ACTA и се отметна,а?
Добре свършена работа, пак.
И тук не става дума само за бонуси.
Утре другите , които ще управляват , пак ще ни пишат за подкупи и злоупотреби!
181
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Кой създаде кризата с дървесината???
М.Найденов.
Пусна ги на свой хора , чрез Стоковата борса и сега ги забрани. Защото стана скандал.
Как се стигна лекарствато да поскъпнат толкова много?
Къде беше М-ра на Здравеопазването и шефът на НЗОК.Сега могат само да си прехвърлят вината, нали?
Но си лапнаха бонусите, за добре "свършена"работа.
И сега какво?
Ще задължат производителя да продава на по ниски цени,а?
Ама нали разбираш , че този производител е и дистрибутур и продавач и по веригата-нагор
180
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Разпутин,
ти си един ограничен герберист.
Министрите и чиновниците на това правителство , създават проблеми , след което ги оправят и взимат БОНУСИ.
Кой предизвика кризата с яйцата??? М-р М.Найденов.
Само преди два месеца , зачви , че в турговски веиги са открити полски яйца , без щемпел на "щастлива " кокошка и накара да се унищожат!!
Унищоьиха и нашите нещастни кокошки.
Как така,Полша-член на ЕС произвежда и изнася такива яйца,а ние-не.
Сега пак моли поляците да ги внасят ,а???
179
0
 
1
 
! Отговори
bo преди 8 години
Прочетете коментар :194 и няма какво много да му мислите. Прав сие човека!
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масларова може да говори ЕДИНСТВЕННО от килията в Сливенския. Бонусите не са лошо нещо, но за частна компания, с повишена печалба. В сегашната ситуация бонусите са АБСУРД! Тройната коалиция също ТРЯБВА да върне взетите пари, понеже се провалиха. В годините преди кризата, позволиха Румънската икономика да ни изпревари, ЕС да спре средствата,защото се оляха да ги крадат, и не повишиха доходите на населението..НИКАКВИ бонуси до: 500 лв мин/1500 средна заплата, 5% безработица,Доган в затвора
177
3
 
6
 
! Отговори
До Дянков -откровенн преди 8 години
Дано хванеш рак.
176
0
 
11
 
! Отговори
Танковете да дойдат преди 8 години
Отново го отнесоха работещите служители ,като ги наказват с премахване на клас прослужени години.Едно време калфата в занаят взима заплата но на майстора се дава по-голяма заработка.ГЕРБ наказва майсторите,че ги уличиха за кражба на пари по политическа линия.
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах защо се премахва клас прослужено време,което ще засегне обикновеният беден българин?Или така ще си набавите постоянните 30% към Вашите заплати?Че това вече на нищо не прилича!Правителството трябва да си подаде оставката НЕЗАБАВНО!
174
0
 
10
 
! Отговори
Бойчо преди 8 години
Като гледам този от снимката, хич не му вярвам. Моралните герберчета ще си намерят други начини да си пълнят гушките.