Шофьори в МЗ с огромни премии – хилядарки в евро

Константинов и Дянков били уведомени за нарушенията, твърдят НПО-та
Обновена: 9 мар 2012 16:45 | 9 мар 2012 14:30,
148
Шофьори в МЗ с огромни премии – хилядарки в евро
Стефан Константинов. Снимка: архив Булфото

Шофьорите в министерството на здравеопазването са взимали по-големи суми по граждански договори, отколкото експертите, сочи справка на Синята коалиция.

Десните днес представиха пред медиите данни, че част от подчинените на министър Стефан Константинов са получавали заплащане и по трудов, и по граждански договор.

Справката е направена за възнагражденията по програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и за Националната програма по туберколоза за 2010 и 2011 година.

Според документа през 2010 г. шофьорът Васил Манов е получил 4200 евро, неговият колега Борислав Ковачев - 5880 евро. От друга страна експертите и съветниците са взимали между €280 и 500 хонорари.

Синята справка продължава с още данни:

5160 евро е получил шофьорът Илия Илиев, шофьорът Николай Велков е взел 2870 евро. Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 г. е получил 3600 евро.

За 2011 част от шофьорите са получили допълнително хонорари от над 5000 евро.

Минилата година PR-ката на министерството на здравеопазването Мария Чипилева е взела 3600 евро като координатор по връзките с обществеността по програмата за ХИВ/СПИН.

Шефката на програмата по туберколоза Тонка Върлева пък е взела 14 400 евро за миналата година, същата сума е взел и медицинският координатор Владимир Миланов.

Мениджърът по доставките Румен Андреев е получил 11 040 евро.

Константинос Ягилис, който е старши асистент по доставките, е взел 4080 евро, колегите му Марко Ганчев и Поля Методиева са с по 3000 евро.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков заяви категорично, че според него не е редно служители, които работят на трудов договор, да получават и възнаграждения по граждански.

По думите му в справката, която вече била и в ръцете на премиера Борисов, има и външни лица, които също са получавали тлъсти суми.

От Центъра за защита правата в здравеопазването обявиха, че министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков са били информирани за нарушенията при изразходването на средства от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария".

Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова им е изпратила писмо, в което отбелязва, че финансовият контрольор, подписващ контролните листове на здравното министерство по договорите, не е служител на министерството и следователно не носи никаква служебна отговорност за действията си.

В писмото се посочва още, че има несъответствие в документацията за 2011 г. в базата данни на Глобалния фонд. Там имало регистрирани 61 договора, а в дирекция "Обществени поръчки" били налични само 12 договора.

Същото несъответствие било регистрирано и за 2010 година. Отбелязва се още, че има сигнали за безотчетност по изпълнението на програмите.

От министерство на здравеопазването отхвърлиха твърденията на Ваньо Шарков и ги определиха като “нелепи“. Според здравното ведомство шофьорите се водят на щат в НСО и получават възнагражденията си оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
8
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Тъй като феновете на ГЕРБ са ниво кореноплодни ,примерът ще е на същото ниво.Няма как три години да произвеждаш по една ряпа на година а ,да пишеш 10.Склададжията пита ,къде са другите репи ,нали сте ги произвели.Що ряпопроизводителите живеят бедно.Това се случва сега.Съгласен съм че,всички са крали,краде се и на запад.Краде са ама по 2-3 репи,не по 8-9.За да може този който,обработва ,произвежда , транспортира и тн,да живее поне 2-3 по добре от ряпата.
73
9
 
3
 
! Отговори
Ахмед Костов преди 12 години
За какви народни пари става дума тука. Ако четете поне малко от написаното става дума за пари на Глобалния фонд дадени за заплати на шофьори по програма на фонда. Глобалния фонд не е български затова парите няма как да са народни. Но естествено нека се пише, че всички са маскари това е най-лесно.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези не са шофьори на линейки!
71
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Явно коментирате , без да четете. За какви шофьори на линейки става дума?Шофьори на ...МЗ...?
70
1
 
6
 
! Отговори
зико преди 12 години
Не е виновен този който яде баницата. А този който е дава. И нека той да върне парите които е раздал За да му е за урок как се харчат народни пари.
69
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сигурно си представяте какво значи да караш линейка в софия
68
3
 
6
 
! Отговори
BOBO преди 12 години
Аз съм съгласен шофьорите да вземат бонуси, те поне работят вършат си работата.Не съм съгласен депутатите да взимат бонуси !!!( ... не стига, че мислят само за себе си, че и пари получават)
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поговорката Крадеца вика дръжте крадеца се оказа най точната за ГЕРБ
66
0
 
8
 
! Отговори
очуден преди 12 години
Добре, де този вземал толкова, онзи вземал толкова ,че тези пари нали ги дава някой ?? Този който разполага с парите той дава. Касата не е оставяна на входната врата и който мине да си взема колкото иска. В една къща е главата на семейството а тук кой е ??? Излиза че горе колко пари влизат и къде отиват е тъмна Индия И ние чакаме тази държава да се управи. Да има пари, заплати, пенсии, здраве Вятър и мъгла. Чакай да духне бял ветрец Да ама не. Ще духне на кукуво лято. Пада ни се щото си траем.
65
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Другарю гербер,лошо е , че след вас и Костов не може да ни управи .
64
1
 
2
 
! Отговори
emo преди 12 години
да представи си - за по-малко работим - ***!
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов вън от БГ сега шофьорите ли захапа бе предател колко да вземат тогава по 200 лв.
62
2
 
8
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Абе другари комунисти, Костов е продавал за 1лв и дори за без пари ,щото няма кой да плаща задълженията на предприятията натрупани от управлението на БКП.Последното задължение на кремиковци беше 800млн лева ,след два пъти опрощаване на дълговете.Така беше със всички соц предприятия, така сега е и с Гърция .Няма кой да и дава кредити вече.На там отива и държавата България.Така наречения,развит социализъм , не се състоя .Вие от ГЕРБ искате да прави същото.Ние живеем в друг свят.
61
0
 
27
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 12 години
Каква стана ТЯ- не е беден народа БЪЛГАРСКИ- а глупафффффф.
60
5
 
33
 
! Отговори
ГЕРБ на прокурор! преди 12 години
Надявам се когато дойдат следващите да предадат Бойко и компания на прокуратурата за злоупотреби с държавни пари! Нашите пари! Аз не си плащам данъците за да може някой 200 килограмов шофьор в МЗ да взима 10 000 лв. заплата. Или шева на болница Лозенец да взима 15 000 под формата на бонуси месечно!!!!!!!!!!!!!!!!И аз се чудя от къде тези лимузини в София а те били на държавни служители с 500 лв. заплата
59
0
 
27
 
! Отговори
.... преди 12 години
Е... това му беше и на тя министър... моля да влезе следващият ... :)
58
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Оставка на цялото правителство и подвеждане под отговорност за злоупотреби в особено големи размери.Където пипнеш-престъпления и грабежи.Милиарди от нашите пари-залоши пътища,за бонуси за куцо и сакато-старата комунистическа практика.Пари отиват навсякъде,само не и при народа.Той трябва да търпи унижения,мизерия,дефицит.трябва да му е зле.Гаврят ни се с нашите пари.Останахме с последната риза и нея ли ще чакаме да ни вземат???
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези шофьори извършват доствки, на медикаменти, на предпазни средства и обслужват НПО тата работещи с програмата, но че са на постоянно разположение на ръководния орган на програмата, за каквото и да става въпрос, по което и време да е също е вярно. Шефката им ги ползва като лични шофьори...
56
10
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 12 години
Абе българите нямате угодия. Като се каже 500 лв. заплата, ревете, че била малко, сега за 2000-3000 евро, пък ревете, че било много. Вие ненормални ли сте или се правите на ненормални?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само мистър 10% може да оправи тая държава и да се сложи ред с бонусите.