Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
8
 
! Отговори
До 91 преди 12 години
Поиграй си на проста математика! 6500 МВт са необходими на старана за поддържане на енергинийният баланс! Ако 1 фотоклетка дава мощност 1Квт, при това променлив, колко фотоклетки са нужни за да имаш постоянна мощност 6500 МВт, когато нямаш слънчево греене ш пратктически 5 месеца в годината? Тогава ми говори за германия, която има въглища за поне 1000 години напред, строги норми за замърсяване на въздуха и работеща икономика, даже и криза да е!
74
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
все повече я харесвам тази жена. бравоима и слънчеви колектори, слагаш си един на покрива и забравяш за ток
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От цялата работа най-трагично е , че смятаните за приоритетни съюзници на САЩ - Турция, ще строят две АЕЦ заедно с руснаците, а ние не. По-големи католици от папата излязохме а. Нека сега някой отговори защо Ердоган не го наричат ***.
72
1
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Опа, интересния...Що братята Хамериканци ни продават тока си на 145 лв/мвт без ДДС, а не го продават карто ТЕЦ- на 62?Даже си плащахме една година тоя ток, без да е произведен.Нали са мно'о кадърни, що пак не работи добре той чайник?И да се поинтересувате що е това генерираща и допълваща мощност!!!
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък съм на мнение, че ти Мръхло трябва да си гледаш работата в Брюксел и да не си "на всяка манджа мирудия"!Видяхме те, че пет пари не струваш, когато се рекламираше в Бисер - ти си един балон, АМА ПРАЗЕН.Ходи и раздавай акъл на други, та да ги потопи твоята Световна банка.Аман от наглеци!
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я ми обяснете защо в Германия има вече на всеки покрив слънчева инсталация при положение ,че там има 30% по малко слънце от слъчнева България , ще ви отговоря , първо защото има една съвсем опростена процедура за присъединяване към мрежата и за отчитане на двупосочния трафик и защото се отпускат помощи за изграждане на такива системи , разберете 1 по добре е да има 100 000 източника по 10 Квт от колкото 1 по 1мвт , защото когато аварира той става страшно
69
3
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 12 години
Ах, Кристалина, Кристалина, до вчера какъв силен комсомолски кадър беше... Само откровенни ***, в каквито, имам съмнение, че обитават тези земи, могат да твърдят "тези" срещу този вид енергетика. Друг въпрос е, защо тази бивша комунистка, днешна капиталистка, настройва така народа. Хора които така генерално са се обърнали, нямат право да учат другите...
68
1
 
8
 
! Отговори
Луда умора няма! преди 12 години
Уорлик е обещал някой долар и хамериканската агентура се е раздвижила.
67
0
 
2
 
! Отговори
lyka преди 12 години
tazi kradla nea interesyva nihto za nas tia si ytiva v usa i i dreme za nas i diankov i toi otkade e dohal tam se skriat nia da my mislim
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е чудно, защо като чуят АЕЦ, хората си мислят за атомна бомба, кръстят се и гълтат таблетки с йод? И Чернобил и Фукушима са аварии, станали зради престъпна небрежност и пренебрегване на предписания за безопасност и технически такива!!!!! да не говорим, че и двата реактора са с конструкция, която е рискова!!!!! отоерете и прочетет какво значи реактор ВВЕР и РБМК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
1
 
8
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Затова в света в момента се строят 29 реактора. Даже американците са решили след толкова години да си направят два. Амън от разбирачи.
64
2
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Хаха, "умните" хора смятали, че АЕЦ било в миналото и че било подкрепяно от "рубладжии", а пък интелигентните били за възобновяеми. Смешна история, *** в Англия или Франция го кажи на някого това, да ти се изсмее в лицето. *** да си набиеш *** докато пъшкаш с "Фукушима" и "Германия" на уста, интелигеннти експерте, хахаха. Заплатите им по-ниски от китайските ама вече зелени станали...
63
0
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
62-ри, де го прочете това бе?В момента "тока" от фотоволтаици се изкупува на 710 лв/мвт без ДДС.И заедно с "перките" и ВЕЦ-овете е около 15% от всичкия, но вдига цената с 10%.А като стане 30%?Щем-не щем, след 3-5г или ще плащаме по-скъп ток от ТЕЦ, или ги спираме.Да растат доходите и се бдоближим до тия в Словения поне, ***- дойди, но Боко нЕма да направи нищо по въпроса.
62
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
67,не може да се мисли само негативно. Козлодуй го има от 40 години и слава богу всичко му е наред.Шистовият газ може да се окаже опасен,защото в Добруджа (след изсичането на лудогорието от *** турци) реките пресъхват.Аз съм за 7ми и ако има пари 8ми блок на Козлодуй, но не и за повторно заробване от съветския съюз!!!Слънчевата и вятърната енергия може и да има падане на цената в бъдеще,което дано да ни позволи да спрем ТЕЦ-ове.Електромобилите и изолираните домове,ще влият на консумацията
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 2009 г. Кристалина Георгиева е част от екипа икономически съветници на премиера Бойко Борисов! Какво повече да коментираме? Поредната куха лейка от Америчко! ПХри това роднина на Дянкооглу....
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте смешни с това замърсяване от АЕЦ. И в Румъния има и в Турция ще има. Техните ако гръмнат замърсяването за нас ще е същото. Да не говорим, че новите реактори са много по-сигурни.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понеже българина е "много богат" е свикнал да живее само от внос без да произвежда,то нека си внесем някое кадърно правителство или да си вземем под наем такова и ще ни е по-евтино от сегашното!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах преди 2 дни някакви замаени привърженици на зелените да протестират пред НС! Едно момиченце, което знае само как да си включи климатика у дома гордо се изпъчи и каза, че трябва да произвеждаме еле. енергия от възобновяеми източници! В момента обаче, за всеки произведен 1кВч от тях плащаме около 3 ст! тепърва ще плащаме за вредните емисии! Кой възобняваем енергоизточник може да ни даде даже 2000 мВт мощност? Трябва да превърнем държавата в гигантска соларна батерия!!!! Умно!!!!!!!!!
57
7
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 12 години
Умните хора смятат, че АЕЦ е в миналото, а задръстените рубладжии и майка си ще продадат заради анти-българкски интереси...
56
1
 
5
 
! Отговори
Нов балон преди 12 години
България е страната с най-голям дял сива икономика и затова изглежда че консумираме най-много енергия за единица официално отчетен продукт.