Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 68 да така е прав си и за да се наложи , трябва да се направят такива стъпки , а цената на изкупуване пада с всяка измината година , само че до сега е била за сметка на ЕРЕ-тата , и извинявай това с независимостта от Русия си го заври някъде защото гориво и части ще получаваш от там както и ще изпраша отработено такова и няма къде да се пазариш , ***.
54
3
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Нови блокове в Козлодуй, но с американски реактори нали? Само че американците 34 години не са построили нов реактор, и ако започнат да се упражняват у нас, тежко ни и горко.
53
8
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
АЕЦ е стъпало от човешкото развитие, което клони към миналото. Германия се отказва от "енергийния си суверенитет", затваря поетапно АЕЦ и започва да купува ток от Норвегия, произведен от ЕЦ имащи за основа осмотичното налягане. Стига лозунги за евтин ток, за България - енергиен център на Балканите. За референдум пък да не говорим. Решения ат този калибър се взимат след обстоен дебат, а не в кръчмата.
52
3
 
11
 
! Отговори
ЦРУ действа! преди 12 години
Русия започна строителството на АЕЦ в Турция. Следващата турска атомна електроцентрала ще бъде построена на брега на Черно море на няколко километра от най-южната точка на българска територия - граничното село Резово. Затова САЩ забранява стрпоителство на АЕV в България, за да купуваме ток от Турция. Ето причината американската шпионка в ЕС Кристалина да се изкаже, неподготвена, както винаги без никакви конкретни аргументи.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почти 7000 мегавата дистигна натоварването в най-студените дни тази година! След като се закрие 40ти блок в АЕЦ, познайте какво ще стане? ще внасяме ток отвън! А зимата по принцип става по студена всяка година! Но спеца в енергетиката К.Георгиева ще си живее навън! Всички, които са притив нова АЕЦ да се замислят добре: колко ще спестят с енергийна ефективност, кой може да плаща за нея и колко ще ни струва 1 кВч ел. енергия, ако я купуваме отвън?!!!!
50
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Деденце оди си на село , първо понятие си нямаш за какво иде реч , ходи се скрий някъде
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно защото има такива енергийни "експерти" като 62 и 63, референдум трябва да има. Такива чиновници работят по смешните агенции и взимат бонуси за подобни експертни "мнения". Достатъчно е само човек да се порови и да види причината за предстоящото 10-процентно поскъпване на тока, а именно - включване на нови слънчеви и ветрогенератори в мрежата. А АЕЦ няма да ни зароби към Русия, защото това ще е наше съоръжение, с наши експерти, за разлика от АЕС Гълъбово, където работят американци (?!).
48
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма по опасна енергия от АЕЦ!!! Една авария в АЕЦ Козлодуй или Белене може да направи необитаеми за стотици години не само околностите на електроцентралата, а и цялото черноморие през река Дунав!Разни псевдо еколози ни проглушиха ушите с протести за с пъти по малко опасната шистова газ, но за АЕЦ дума не може да се казва!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чиновниците в ЕС ги корумпират с нереални заплати. Георгиева е корумпирана и сега говори глупости, дето даже не са и от работа. След време ще ни я пратят за премиер, ама сега първо да се изреди другата корумпирана - Кунева.
46
2
 
8
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Всеки опит да се омаловажи необходимостта от ел. енергия от АЕЦ е против интересите на България. Кристалинка по- добре да се бори за ограничение на т.н. зелена енергия, соларни и вятърни, защото загрозяват природата и покриват обработваема зема при свръхниска ефективност и свръх висока цена на киловат. Те не са подходящи за разграбена държава !
45
5
 
6
 
! Отговори
8888 преди 12 години
Не може решението да има или не АЕЦ"Беляне" да се реши с референдум. Мнозинството не разбират от енергетика и ще се получи така, че срещу 10-тина лева, дадени от корумпирани политици, които работят за руските имперски и олигархически интереси, на *** ще спечелят референдума и ще определят живота на децата и внуците ни. А като ни заробят икономически към Русия, ние пак ще плащаме най-скъпия ток, газ и др. в Европа. Затова считам, че най-удачно е да построим нови блокове на АЕЦ"Козлодуй".
44
10
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 54 ти какво разбираш от ядрена енергетика , че да имаш мнение или чиче от село и той да има , известноли ти е че през последните 5 години соалрната енергия в която е бъдещето е поефтиняла с 30% съответно и изкупните цени са паднали с толко , докато ядреното гориво , цената му е скочила в пъти няма да пада за разлика от ВЕИ , толкова сте смешни само след 30 години на всеки покрив ще има слънчеви колектори , ще има и АЕЦ но те не са за страна като България , на нас слънцето ни е напълно достатъ
43
3
 
16
 
! Отговори
Крис преди 12 години
До тези , които пак твърдят , че нямало смисъл в един АЕЦ, защо тогава французите боднаха един в Румъния?! Стига с това предателство , електроенергията винаги ще се търси, колкото повече имаш толкова си по независими, стига са ни къпали в хладка вода..
42
1
 
7
 
! Отговори
Сенсей Поташака преди 12 години
Др.Коресилина Георгиева е един от най-големите специалисти по ядрена енергетика, както и по всички останали въпроси . А и защо не след като Доган е един от най-големите специалисти по хидроенергетика. Каква е разликата?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хамериканската агентура се развихря! Тази *** да вземе да дари някое евро от заплататата си на родното си село Любимец, а не да обикаля по света и да лъже баламурниците за помощи от ЕС...
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина Георгиева е леля на Симеон Дянков и по същество тази жена е чисто и просто измекярясала алчна хиена... нищо повече.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази и тя работи за унищожаването на България! По гайдата на евреите ! И Ран-Ът!
38
0
 
11
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ама сега ще вдигат тока с 10%, заради въглеродните емисии на тецовете. Значи това е пак лобизъм.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това трябва да се реши на референдум, а не от политици, които всички знаем чии интереси обслужват!
36
4
 
8
 
! Отговори
8888 преди 12 години
До 31Каква полза, че продаваме електроенергия на Гърция, Сърбия и Турция, след като електроенергията там е по-евтина от тази, която ние ползваме?? Дали няма да ни е по-евтино да внасяме електроенергия и да махнем ЧЕЗ, ЕОН и Евиан, които разсипаха преносните ни мрежи и ежегодно увеличават цената за електроенергия, без да правят инвестиции за нови съоръжения и ремонти на съществуващите. Дали, ако построим нова АЕЦ печалбите няма да продължат да се изнасят в Чехия, Русия и Австрия?