Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
7
 
! Отговори
до БАЧКАТОР преди 12 години
Добре де, ти *** ли си къв си? Кой ти говори за спиране на ядрената енергия? Един блок в Козлодуй ще легне много, много пъти по-евтино отколкото чисто нова централа. После ти ли ще я плащаш тая централа бе "умник"???? Толкова си и бачкатор в завод, щом шляпаш в нета, прозрачна руска медузо :))))))
94
0
 
2
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
А известно ли тие, че възстановяемите енергоизточници, тъй като участват в общия енергиен баланс, когато не са в състояние да давар оптимална мощност, същата се компенсира от работещите енергоизточницим за да не се наруши баланса? Т.е е небходино да прозиведеш повече енергия вместо тях! И кой според теб плаща з атова????????????!!!
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти поне не давай мнение!
92
1
 
6
 
! Отговори
8888 преди 12 години
Типично по комунистически, тези които искат да бъде построен АЕЦ"Козлодуй" противопоставят на него възобновяемите источници, но пренебрегват възможноста за строеж на нови блокове към АЕЦ"Козлодуй", без значение дали с НОВИ руски реактори, или други със същото качество. Не съм против в България да се произвежда атомна електроенергия, но категорично съм против строежа на АЕЦ"Беляне", защото ще струва многократно повече от нови блокове в Козлодуй, без да броим, че там има инфраструктора и условия.
91
0
 
1
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
А защо си мислиш, че ТЕЦ - фотоволтаичните паркове са непривлекателни за терористи? Колко мислиш струва една фотоволтаична батерия? И да я зарежеш на полето без надзор, само с една ограда???!!! най-малкото в някоя тъмна нощ ще изчезне! цените на ел. енргията се повишават за ради общото поскупване на енегоносителите - нефт, природен газ, въглища, разходи за обогатяване на ядрено гориво!!!!!! В тя охранителните мерки са една нищожна част!!!!!!!!!!
90
3
 
1
 
! Отговори
ahahaha преди 12 години
Уорлик, Барозу, "хамериканците", "евреите", марсианците и маждугалктическата конспирация са накарали тая жена да ги каже някои истини, нали :)))) Абе ей руски ***, откъде да отделим 6 милиарда за тая безсмислица бе клоуни? Да теглим кредити като Гърция за нещо, което ЕВЕНТУАЛНО ще се изплати след 40 години ли? Шматки продажни, много хора вече не пасат трева, а платените ви коментари се разпознават и от самолет, просто защото силно вонят на мазни руски "капитали"!!!!!!
89
1
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Хора ,не се залъгвайте че АЕЦ има алтернатива за промишлеността и икономиката . Само ще ви кажа че в един завод например един авт. струг има 18-20 кВт мотор. В един цех са 30-50 машини а в целия завод могат да са над 250. Никакви слънчеви панели и перки не могат да захранят заводите или ако могат ,то цялата територия на България трябва да е заета с тях. Да не говорим колко милиони ще загуби държавата от износ на ток. От износител България ще стане вносител на ел. енергия.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът на АЕЦ по света не е в безопасността им, а в съхраняването на отработеното гориво! за което също се плаща, ако не знаете!!!! Но въпреки това цената на 1 МВт.ч произвдена енергия е по ниска, от тази на конвенционалните ТЕЦ. Които спират, когато недовлни миньори откажат да работят! АЕЦ не стачкува, когато няма пари, въглища или зимата е студена!!!!
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вятърната и слънчева енергия са хубаво нещо ................................за заблуда на вярващите и достатъчно основание за повишаване цените на тока.
86
4
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
Авариите в АЕЦ не са предвидими и с тежки последици за десетилетия. С нарастването на терористичните заплахи по света се отделят огромни средства за защитата на тези съоръжения. Тези средства не се калкулират директно в цената на тока, но излизат пак от джоба на данъкоплатеца.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям смях!!!!! ще захранваме рафинерията в Бургас и цяла София с фотоволтаични източници!!!! Или ще слагаме слънчеви панели на покривите на панелките!!! не знам да смея ли, да плача ли като слушам подобни "експертни" мнения!!!!! Чули през лятото като били на морето, че се къпят с топла вода от слънчеви колектори и айде...без пари енергия опт слънцето! една инсталация за фамилна къща е с цена около 3000 лв, а изплащането й е не по-малко от 4 години! при товва със съмнителна ефективност!
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички дето баят за тия слънчеви панели, всъщност нямат, иначе щяха да знаят, че само с тях не се минава.
83
2
 
2
 
! Отговори
!!! преди 12 години
ei shibanqci neshtastni praite shibaniq aEc Belene shtoto sled nqkolko godini kato zatvorqt kozludui a poznaite ko shte stane s toka mekoteli takiva
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 21 януари 2010 председателят Барозу се среща с Георгиева, като след срещата коментира, че г-жа Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар"...Е, допринесе, няма що, много допринесе...Без нея, за малко да се е провалила кризата...
81
4
 
17
 
! Отговори
Вожда каза : преди 12 години
Бойко : Вдигането на тока идва от зелената енергия.Слънчевата е 800 лева, вятърната - 170 лева, биомасата е 360 лева. Разбра ли Сталин-ке, е сега си вече Кристалинка?Я си ходи в Световната банка, на нас от американски запъртъци (Дрянков) ни е дошло до гуша.
80
5
 
12
 
! Отговори
морски преди 12 години
Тази работи тотално против българските интереси.
79
1
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Ти сложи ли си?
78
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
ББ май е забравил че сертификатите на 5ти и 6ти блок изтичат 2017 и 2019г. Скоро е, а тези блокове произвеждат евтина електроенергия, а тя ще ни трябва!!! Няма лошо всеки покрив да е със слънчеви панели след време вместо с керемиди. Не се знае кога ще падне цената, освен това големите полета с панели / вятърни генератори работят периодично. Т.е. необходима е акумулация (напр електролиза за разделяне на водород и кислород в комбинация с изгаряне когато няма слънце/вятър -> това е реализирано).
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази все повече и повече ми пада в очите. Какво разбира тя от енергетика и особено от ядрена енергетика - нищо не разбира. А дали изобщо разбира от нещо? На мен ми мирише на прокарване на чужди интереси в България.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Криза или устойчиво развитите! Тез въпроси ги чатка Кристалина! Кристалина Иванова Георгиева е български икономист, специалист по въпросите на устойчивото развитие...За жалост на нейната на прекрасна теория за устойчиво развитие, пречи калпавият космос...У иначе теориите си Кристалинчето ги е развила десетина година преди световната криза постигнала е големи успехи, знаиш...