ГЕРБерска следа в скандала "Хохегер"

Учредителка на партията представлявала лобиста у нас
Обновена: 15 мар 2012 17:47 | 15 мар 2012 15:50,
193
ГЕРБерска следа в скандала "Хохегер"
Името на учредителка на партия ГЕРБ беше замесено в скандала "Хохегер". Снимка: архив Булфото

Името на учредителка на партия ГЕРБ беше замесено в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

Росица Велкова, която е близка на вицепремиера Цветан Цветанов, е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от средата на 2005 година до лятото на 2009 г., съобщава OFFNews.bg.

Велкова е учредител на ГЕРБ и е един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като координатор на IT екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори.

Стратегията е писана по времето, в което Велкова е представлявала австрийския лобист у нас. В сряда от ГЕРБ вече обявиха, че искат анкетна комисия в парламента, която да провери фактите, изнесени в рамките на скандала в Австрия.

Управляващите не дават еднозначен отговор дали Велкова ще бъде изслушана в парламентарната комисия "Хохегер".

Още по темата

"Нека видим какви са целите на тази комисия, която ще сформираме. Първо, намесено е името на България и то не в много добра светлина в Австрия. От Австрия идват сигнали, че са вечеряли с министър-председателя, тогавашния, че са давани едни пари за изчистване на имиджа на България извън България, а те влизат в България пак, във връзка с някакъв лобизъм", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. 

Според него трябва да се провери дали са изпълнени целите, поставени в договора с Хохегер, дали правилно са изхарчени парите на данъкоплатците -  „кой, как, по какъв начин и от коя партия“.

"Спътничката на господин Станишев, доколкото знам, не е от БСП. Ние не разследваме дали е от БСП, или не е от БСП. В тази комисия ще има от всички партии, така че, ако има нещо, няма как да бъде прикрито", смята Валентин Николов.

Той намекна, че проверка по случая с фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена.

„Да видим дали са отивали потоци пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова. Нека да видим тези пари за какво са дадени, ако са дадени, аз нямам нищо против, ние не обвиняваме в момента. Досега не съм чул някой да обвинява. В момента нещата идват от Австрия. Поставяме въпроси, които в австрийския парламент са поставени и в австрийските медии. Така че аз не виждам проблем“, заключи депутатът от ГЕРБ. 

Двойката Станишев-Янова беше намесена в скандала около разследвания в Австрия лобист Петер Хохегер. През 2008 година неговата PR агенция получила поръчка от кабинета на тройната коалиция да проведе кампания за „лъскане имиджа” на България.

Според австрийския вестник „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър. Друга част се е върнала в PR агенцията на Моника Янова.

Вчера на специална пресконференция тя отрече участието си в незаконна схема и заяви, че е работила за имиджа на България. PR експертът обяви, че няма какво да крие и ще предостави на депутатите договорите, които замесиха името й в лобисткия скандал. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
@ преди 12 години
няма партии,има интереси икономически.въпреки всичко трябва да гласуваме ,независимо за кой ,важното в да гласуваме ,ние българите,за да не избират *** ,макар и платено,вместо нас
33
3
 
18
 
! Отговори
ЗАПОРОЖЕЦ преди 12 години
ИДВАТ ИЗБОРИ И ТРЯБВА ЯКО ДА СЕ ПЛЮЕ,ЗАЩОТО БАТ БОЙКО МОЖЕ ДА ИЗПУСНЕ ТАЗИ МНОГО СЛАДКА ВЛАСТ.
32
3
 
17
 
! Отговори
ЗАПОРОЖЕЦ преди 12 години
ИДВАТ ИЗБОРИ И ТРЯБВА ЯКО ДА СЕ ПЛЮЕ,ЗАЩОТО БАТ БОЙКО МОЖЕ ДА ИЗПУСНЕ ТАЗИ МНОГО СЛАДКА ВЛАСТ.
31
2
 
4
 
! Отговори
спортиз преди 12 години
Мачкай Гришо!
30
24
 
11
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Браво браво Днес.бГ.Два дена крихте Моника Янкова но днес веднага публикувахте статията за намесен човек от ГЕРБ.Бъдете така бързи и когато публикувате критични статии за БСП.
29
2
 
16
 
! Отговори
Копнато преди 12 години
След двадесет и две години преход все не можем да си изберем политици и държавници. От година на година те са все по-алчни, злобни, нагли, лъжци, крадци, демагози. Това, което толкова години се изграждаше икономика, селско стопанство, образование, здравеопазване така бързо се разграби и унищожи. Толкова бързо преклониха глава нашите политици пред американските и европейските си господари, без грам българско самочувствие, без морал.Как да им имаме уважението, като ежеминутно те лъжат, ограбват, заблуждават, хвърлят прах в очите?Питам се, а и много пъти ще си задавам и ще задавам въпроса Българино, не гледаш ли, не четеш ли, не чуваш ли колко низко са паднали нашите политици, управляващи в стремежа си за алчност, богатство, в манията си да управляват, да са на върха? Българино, няма ли най-сетне да се събудиш, да се вземеш в ръце и с общи усилия да им се потърси сметка, да се поставят там, където им е мястото.Това ми е единствената и най-хубава мечта. Да има по-сносен, по-добър живот за децата, за внуците.
28
2
 
9
 
! Отговори
Киро винкела преди 12 години
до 35вие кво ше прайте на 17.03
27
8
 
29
 
! Отговори
ром с манго преди 12 години
ХА-ХА-ХА !!! Хубава работа,ама ***...В случая ГЕРБерастска.
26
7
 
30
 
! Отговори
Фейсбук преди 12 години
Излизаме на 17.03. и всички ставаме част от новото начало!
25
10
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
ИДВАТ ИЗБОРИ И ТРЯБВА МНОГО ЯКО ДА СЕ ПЛЮЕ,ЗАЩОТО БАТ БОЙКО МОЖЕ ДА ИЗПУСНЕ ВЛАСТТА,А ТЯ Е МНОГО СЛАДКО НЕЩО.
24
7
 
9
 
! Отговори
Минка преди 12 години
отде толкоз пари бе?
23
7
 
41
 
! Отговори
:) преди 12 години
Отново автогол :) Много прости тези момчета :) Лошото е, че простия народец им е дал цялата власт и България потъва.
22
11
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Обаче се забелязва, че няколко или един по някакъв начин - слага "-" на всички пишат против ГЕРБ или поне за равнопоставеност :) :) :)
21
6
 
26
 
! Отговори
:) преди 12 години
АМИ ЛЪСНА ИСТИНАТА - ТЕ СА СИ ОТ ЕДНА ПАРТИЯ ДРУГАРИТЕ ОТ ГЕРБ И ДРУГАРИТЕ ОТ БСП-ПАРТИЯТА МАЙКА БКП КЪРМИЛНИЦА!ДАНО СЛЕПИТЕ ПРОГЛЕДНАТ,ГЛУХИТЕ ОТПУШАТ УШИ!НАЙ-ВЕЧЕ В ЕВРОПА,У НАС СЛЕПЦИТЕ СА МНОГО!
20
8
 
28
 
! Отговори
Гроб преди 12 години
От ГРОБ всичко може да се очаква..
19
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е Миро Ирландеца сега да лае ?Тези сами се закопават !
18
3
 
10
 
! Отговори
Хохегер преди 12 години
до ЧикатилоЯ си пусни другия профил и кажи нещо смешно.
17
4
 
21
 
! Отговори
Факт! преди 12 години
Когато л***йното удари вентилатора, нещата наистина се оплескват!
16
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това не е измислица на днес.бга е гореща новина , която насраните гербери се опитват да цензурират и скрият...pressclub.bg/society/media/20120315/news-75673
15
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подсъдимият по делото Килърите - Васил Костов - Кеца разказва за среща в София между Бойко Борисов, Бай Миле и Сретан Йосич, предава БНР. Кеца разказа за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Бай Миле. Лично присъствал на среща в София между Бай Миле, Бойко Борисов, Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те говорили как да съберат пари, за да направят Бойко Борисов шеф в МВР и да му купят чин. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата Ипон" собственост на Бойко Борисов по онова време... Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция", допълни той...Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиевски", обясни Кеца. 07.04.2009 Окръжен съд в Белград Eдин от най-големите балкански и европейски наркобосове Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам заявява, че по времето когато е бил в България е бил закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов и от бизнесмена Николай Гигов. 05.09.2006 София, Посолство на САЩ Секретно, не за чужденци Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.