Край на експертите в кабинета, идат послушковци

Преглед на печата на 17 март 2012 г.
Обновена: 17 мар 2012 09:05 | 17 мар 2012 09:04,
258
Край на експертите в кабинета, идат послушковци
Бойко Борисов Снимка: БТА

Борисов подсилва кабинета с послушни министри, пише на първа страница "Сега". Кабинетът "Борисов" напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ.

Двамата безпартийни експерти Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще бъдат заменени като министри на икономиката и на здравеопазването от Делян Добрев и Десислава Атанасова, които влязоха в сегашния парламент като активисти на ГЕРБ.

В познатия си стил вчера премиерът не даде ясни аргументи защо се разделя с тези министри и защо тъкмо сега. Ако досега партийно необвързани кадри като Трайков и Константинов можеха да си позволят да изказват различни мнения и дори да противоречат на премиера, новите политически назначения вероятно няма да нарушават партийната дисциплина и да спорят с Борисов и депутатите, които командват парламентарната група.

Неслучайно в хвалбите за новите фаворити се набляга на тяхната "диалогичност". Което означава, че оттук нататък лобитата ще диктуват и реформи няма да има, прогнозира изданието. 

Чака ни нервен край на мандата, коментира "Труд". Главната грижа на премиера е да не се появи дисидент, да се предотврати възможността да бъде атакуван отвътре, която атака той не би могъл да удържи. Досега Бойко Борисов се разделяше с ключовите си фигури по начин, който гарантира спазването на омертата и след напускането на министерските кабинети и парламентарните банки. 
 
Ако Трайков се разприказва за принципни и стратегически различия с премиера, ще създаде прецедент, ще развее знаме, зад което да се строят отстреляните досега фигури на управлението. Защото всеки от тях има нужда от реабилитация.
 
Евентуална атака от бившия министър Трайков е много опасна особено в навечерието на парламентарни избори. Проблемът за Борисов е, че при постоянните маневри той се лишава не просто от министри, но и от съюзници, чието доверие всеки ден ерозира. Това го изнервя. И вече си личи. 
 
"Какво след рокадите", анализира социологическият щаб на "24 часа". "Това е пореден лифтинг на правителството, чийто имидж се е понабръчкал от един след друг все по-видими провали.  Направените рокади не обещават някакви особено значими ефекти", Живко Георгиев от "Галъп". 
 
 "Оттук нататък стабилността на това правителство все по-малко ще зависи от министрите в него. Тя ще се определя от отношенията на кабинета с парламентарната група на ГЕРБ, от една страна, и с картелите, които доминират бизнеса в съответния министерски ресор, от друга",  коментира политологът Румяна Коларова. 
 
"Изборът на категорично политически лица, изместващи експертния правителствен профил от началото на мандата, показва, че кабинетът се опитва да елиминира всякакви брожения "отвътре" и да си подсигури здрава партийна подкрепа,",  посочва Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".
 
"Никога не съм изпълнявал политически поръчки", уверява в интервю за "Преса" Иван Драшков, който депозира оставката си като заместник-председател на ДАНС. "Аз си тръгвам удовлетворен и по лична преценка", казва той. Предпочита да се оттегли сам, 27 години работа в системата са достатъчни, според него. "От 15 години няма скандал в държавата, който да ме е подминал. И въпреки това съм си вършил работата, за което никой не ме е погалил, никой не ми е дал орден. Е, сега искам малко да си почина, да се дистанцирам от интриги и скандали", обяснява Драшков.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
7
 
! Отговори
тъп народ в Бг преди 12 години
народа *** си иска ---*** ,а *** ги гонят от Европа ....!?
130
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 154Потвърждаваш думите ми просто, стига с тоя Гоце и т.н
129
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В познатия си стил вчера премиерът не даде ясни аргументи защо се разделя с тези министри и защо тъкмо сега"Защото ГЕРБ пада с некадърната си, шуробаджнашка и грабителска политика и полицейщината, която налага. Пада въпреки популизма и контрола си над медиите.Трябваше някой да се жертва от и за Вожда, за да остане ГЕРБ на власт.
128
1
 
4
 
! Отговори
Бг--манталитет преди 12 години
Щом се обърне на някоя страна Бойко ,то веднага зад него започва краденето ,далаверите !ЕЕЕ, не може да ги опази ,.....22г,така са се научили политиците и *** !
127
9
 
9
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Ти какво предлагаш?ГЕРБ да "изчезне", но да остане столетницата начело със съсела/гоце, Р. Овч., глЪвЪтЪ, масларова, виденов, добрев, кутев и сие "безценни" кадри, които НИКОГА и за НИщО НЕ СА виновни! Така ли?
126
7
 
4
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Бойко е единственият мъж и голем ---ПИЧ ,в Бг!А една вечеря в Австрия, струва ---90 000 евра,....справка Съси Хамстера!
125
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашият линк: signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5
124
3
 
25
 
! Отговори
крив макарон преди 12 години
Боко,Боко измъчи се...Не става нищо....Вкупом се гушнете и си тръгнете.....
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов постигна дабра скорост на смяна на министри - по двама на седмица. Ако вдигне още малко скоростта ще има възможност поне 50% от герберистите да бъдат министри. Жалкото е че с тези промени нищо няма да се промени, а служат само за протакане докато дойдат новите избори. Правителството и неговия председател стават все по безсилни и немощни без никаква визия за това какво да правят, залагат единствено на пропагандата на платените медии.
122
1
 
16
 
! Отговори
Медии лизачи! преди 12 години
Национален протест срещу безобразията в България е обявен за днес във Facebook. Организаторите се разграничават от всяка политическа партия, а организацията се осъществява в социалната мрежа Facebook. Протестни действия са обявени за градовете София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Плевен, Видин, Добрич, Шумен и Ямбол, като не е ясно обаче колко от потвърдилите присъствие в интернет ще се включат реално в протеста.За Варна поканата е озаглавена Варна - Избухваме - Да направим България различна". 1228 са заявили присъствие. Сборният пункт е Козирката, маршрутът преминава по бул. "Мария Луиза", бул. Сливница" и бул. Княз Борис I", а крайният пункт ще бъде площад Независимост". Там ще се проведе дебат, където всеки ще може да изложи вижданията си по проекта Българи, избухваме - в твоя град на централния площад! Всичко зависи от теб! Информирай се!", призовават организаторите.В Бургас протестът е мирен и е с начален час 11.00 часа пред Бургаски Свободен Университет, след което е предвидено шествие по главната улица "Александровска. Недоволните граждани се организират в социалната мрежа в Интернет. Потвърдилите участие са над 1000 души.
121
18
 
2
 
! Отговори
политик=циганин преди 12 години
Трайко Трайков не разбра ,че не е на почивка или на екскурзия ,а за да върши работа !Кога Бг политици ще работят и в чужбина ,когато отидат ?
120
2
 
8
 
! Отговори
Ралф преди 12 години
Още един мандат му трябва на човека просто
119
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако БСП-то изчезне същаствуването на Гербер ще се обезмисли, т.к. техните симпатизанти се оповават единствено на факта, че Мутрата обвинява за всичко комунистите :)П.С."комунист е всеки, който изразява несъгласието си с неадекватното управление на сегашното правитеслтво"
118
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 12 години
Ами това беше - дотук с кристалната политика. Трайков добре го каза днес - не устояха на изкушенията. Бъркаш ли в кацата и меда срещу обществените интереси и в подкрепа на корпоративните, получаваш среден пръст от народа. *** да закриват темата ГЕРБ - време е за следващо правителство.
117
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да се разприказва Трайков, той да не е политик ? Той е икономист и то добър, ще си намери препитание без проблем, не му е цел да прави политика, не е като Меглена Кунева например. Иначе новия министър ми е малко съмнителен, но да видим какво ще свърши, той няма и много време.
116
7
 
8
 
! Отговори
ИДВАМ НА ПРОТЕСТА-А- преди 12 години
Искам си ЖАН-ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ-Е-Е-Е-Е!!!!!1 долар = 3000 лв. НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ПО-БОГАТ!
115
8
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Аз пък ти предлагам на теб един път да се въздържиш от патоса си да избираш гоцета и серГейчовци! Може пък изчезването им от политиката да е полезно за нацията! Не мислиш ли?
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А тая ,,летящостартиращата,,с какъв срок е назначена ? П.С. Прорест ще има....на защитниците на животните /смещковци/,поне там идете софианци.
113
2
 
8
 
! Отговори
до: 145 преди 12 години
ГЕЯ е бОрисов- глад и мизерия!
112
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли тука гладни *** искащи да лапат бонуси ?