Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев

Станало е недоразумение, оправда се посланик Пакурецу
Обновена: 22 мар 2012 13:40 | 22 мар 2012 13:38,
96
Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев
Румъния нямала териториални претенции, смята Плевнелиев. Снимка: БТА

Румъния говори за нерешен проблем, а не за „териториални претенции“ към България. Казусът не можел да бъде решен чрез „извиване на ръце“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в рамките на месеца на политическите консултации.

Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км в морето. 

„Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата“, категоричен е президентът.

Той припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави.

„Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална
претенция“, каза още  Плевнелиев.

Според него до 15 април казусът, поставен от румънския външен министър, ще бъде решен по един разумен европейски начин.

Още по темата
„България и Румъния са добри съседи и изповядват отговорни европейски практики“, мотивира се държавният глава.

Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Румъния няма териториални претенции към България. Това е заявил посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев днес в МВнР, съобщиха междувременно от МВнР.

Българската страна изрази недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Цанчев.

Посланик Пакурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и изрази учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния има териториални претенции и към други съседни държави като Молдова и Сърбия и в същото време Румъния не желае да върне Трансилвания на Унгария, Северна Добруджа на България, Бесарабия на България и Украйна и Банат на България и Сърбия. Връщането на Южна Добруджа на България без война се счита за най-големия провал в историята на Румъния.
47
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На фона на гробното мълчание от Външно министерство, президента Плевнелиев заявява, че "поставения казус" ще се реши до 15 април. А уж 20 години са се водили преговори!? Значи са решили да клекнат за пореден път! Принципът на нашите продажници е "с мехлемчето ще си решим проблемчето, пък далаверата нека да си тече". Нещата с нашата държава хич не вървят на добре. Даже си мисля, че гр. Видин е все още в България, само защото и Сърбия и има претенции към него и не могат да се разберат с румънците
46
3
 
11
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
И тебе ли Дянков те храни жена ти ? Защото и мен.А-а-а-а,нека го е яд Цветанов ,че майка му не го храни,а само му купува апартаменти ,та и Бойко ,че неговата го е учила да сади само картофи !А сега нещо друго и сериозно.Ще дойде време,когато ти Дянков няма да си нужен и на Световната банка вече,нито US-Департамента от *** като Борисов и Цветанов,чрез които по този начин бойко,тират Руската и Европейската икономика.
45
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ние пък искаме замъка на граф Дракула, той си е наш от дедово време още
44
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
клюката говори че оттам щял да минава газопровод та румънците решили предварително да си вземат парцела, ей така, да им се намира хахаха
43
1
 
5
 
! Отговори
Edin преди 12 години
И аз спорех със съседа къде да забием колчето на парцела. Сега не можем да се понасяме!
42
2
 
5
 
! Отговори
Васил Петров преди 12 години
А бре, байно ле Петреско,а бре, пиле румънеско!Мозък няма в твойта тиква!Гарга ли си, или чавка,та продаде твойта родазарад топла мамалига?
41
4
 
16
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Ще маршируваме пак през букурещ!
40
4
 
23
 
! Отговори
bosnak преди 12 години
Румънците разбраха, че имаме много слаб премиер и сега ни налитат. Всички знаят май, че ББ е без хаберник
39
3
 
23
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Лелеее ама тоя романски *** не се чува какво говори, ей ГМО погледни някоя средновековна карта да видиш как се е наричала изкуствената ти държава. Изкуствена нация и изкуствена държава си бе, как може да дължим много на нещо което до преди 200 години не е съществувало? До 19 век официалните документи сте ги писали на българска азбука бе РОМ! И вие като македонците имате един СМС история.
38
2
 
33
 
! Отговори
ii преди 12 години
Боже до какво доживяхме Мамалиги да имат претенции над България и да няма кои да каже една дума от смешното ни правителство.Какви ИЗВИТИ РЪЦЕ бре ***. Те предявявяват ПРЕТЕНЦИИ над територия на БЪЛГАРИЯ!!!Някой от мутренското Ви правителство разбира ли какво е територялна претенция?!И това ми било президент.
37
1
 
14
 
! Отговори
Super преди 12 години
Тази малка страна Б-я винаги е била управлявана от други държави!Турция,СССР,Германия и сега от ЕС.Интересно ако се разпадне ЕС на къде ще врътнем ***?
36
3
 
16
 
! Отговори
,,,, преди 12 години
а румъния няма ли да ни върне южна добруджа???
35
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОМЕР 34 НЕ Е БЪЛГАРСКО ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ РУМЪНЦИТЕ СА ***, А НА ЦЯЛА ЕВРОПА!!! И ВПРОЧЕМ ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ГИ?! ЗАЩОТО АЗ СЪМ ЛЯТОТО ПО ТРИ МЕСЕЦА НА МОРЕТО И ГИ ЗНАМ КАКВО СА И ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ НАС!! И СТИГАААААА СТЕ ЗАЩИТАВАЛИ ТУРЦИЯ, РУМЪНИЯ, САЩ, ЕС, БЪДЕТЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ!!!!!!!
34
3
 
14
 
! Отговори
ew преди 12 години
Ами ние не ги обиждаме защото имат много ***, ние ги обиждаме защото самите те са ***, хаха, ***.
33
3
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
Не си комунист просто си *** безработен комплексар !!!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом Уорлик може, значи и другите посланици могат да се мешат във вътрешните работи на страната. Tуй значи или да вземат мерки съответните държави да СИ отзоват посланиците или ние сме колония на хамериканци, румънци и др.
31
7
 
31
 
! Отговори
Впрочем преди 12 години
Много ми е смешно, когато българите започнем да обиждаме румънците на `***`. Всъщност, в 22 милионна Румъния *** са около 2 милиона, т.е. по малко от 10%. Не ми се иска да смятам колко процента са милион и половина *** в 7-милионна България ...
30
6
 
4
 
! Отговори
ДО 25 преди 12 години
От далече ти личи, че си платен драскач ;) Неграмотно написано, с включен CAPS LOCK! Личите си от километри, с тези заучени фрази и този фалшив патос!
29
1
 
23
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Стига сте писали и приравнявали румънците и власите в България към ***. 80% от *** тук са си българи, 15% са турскоговорящи и само 5% говорят влашки...