Борисов ще си казва за ало-то с Путин за "Белене"

ГЕРБ го опазиха от дебат "за ужаса без край"
Обновена: 28 мар 2012 12:15 | 28 мар 2012 12:15,
82
Борисов ще си казва за ало-то с Путин за "Белене"
Борисов ще докладва на икономическата комисия и ще си каже за "Белене". Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов ще коментира позицията ни за АЕЦ „Белене” днес след заседанието на икономическата комисия в Народното събрание.

Това стана ясно в Министерския съвет, където се провежда редовното правителствено заседание.

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“. 

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

По-рано днес парламентът отхвърли предложения на опозицията за изслушване на Борисов за позицията на правителството по проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че решение по толкова ключов и важен въпрос не би трябвало да се взима еднолично, а би трябвало да има дебат.

Според него този въпрос ще има влияние в следващите поне 40-50 години и българският парламент трябва да участва във вземането на решение.

Червеният депутат Румен Овчаров настоя за някаква яснота - ще правим ли централата или не.

"Искаме да разберем каква е причината, поради която цената на проекта „Белене” се увеличи, защо уж по един спрян проект правителството продължава да плаща 350 милиона за тези две години? Какво се е случило с работата на консултанта, защо се крият резултатите от неговата работа? По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай”.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

За газопровода “Южен поток” пък Борисов каза, че това е изгоден за България проект, това е единственият коз на България, за да се бори за намаляване на цената на газа.

Вчера пък ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

В рамките на заседанието на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще се проведе изслушване на премиера за междусистемната газовата връзка с Турция.

Тя беше договорено по време на съвместното правителствено заседания на България и Турция в Анкара, проведено през март.

Секретното заседание беше поискано от самия Борисов по време на парламентарния контрол миналата седмица. 

"Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала", предложи тогава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кво сега ? простолюдието няма смисъл да знае какви ги забърква премиера ли ?
28
0
 
11
 
! Отговори
kiko преди 12 години
щом търпим такива управляващи така ще е 23 год и пак сме на дъното егати търпеливия смахнат народ сме , стига сте се деляли става въпрос за оцеляването ни повръща ми се от крадливи и некадърни *** на улицата там е изстината и много мислене на избори......
27
3
 
4
 
! Отговори
optimist преди 12 години
По последна информация от преди няколко минути проектът Белене е спрян. Готовия реактор ще бъде сложен в Козлодуй. :)
26
10
 
0
 
! Отговори
ana преди 12 години
нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи Покани да се регистрират безплатно много хора 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Линк за регистрация: signup.wazzub.info/?lrRef=33cf0366 Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба!
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чичо ***:Докладът на HSBC е отрицателен и заключението е по най-бързия начин България да излезе от проекта. Дадени са сравнения с инвестициите и нормите на възвращаемост при АЕЦ и газова-ЕЦ, които показват несъстоятелността на проекта АЕЦ Белене.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DA zashto ne kajat za doklada na bankata dali e rentabilno da se stroi atomna centrala???? nali vsi4ki nie plashtaME za TOZI DOKLAD CELIQ BG NAROD OPA OBARKAH SE BEZ *** ZASHTOTO TE SA KARLEJITE KOITO SAMO SMU4AT KRAV
23
2
 
4
 
! Отговори
елпром преди 12 години
Хахаха, евтиния ток от Белене- ще падна :)) Печалбата ще я прибира този, който построи централата. И може да ни съдере с ***@ с цената за тока, защото ще иска да си я изплати бързо и да си прибира печалба. Като имаме рафинерия в Бургас да не би да имаме евтин бензин?? Или пък, че парното е евтино защото Топлофикация е българска??? Спрете с глупостите моля ви. Ще ни набутат супероскъпен проект, едни хора ще си получат комисионните. Останалите ще дискутират с електромера.
22
0
 
6
 
! Отговори
абсурди всеки ден преди 12 години
егати новините, егати държавата..рецидивист с 3 присъди и 42 нарушения е на свобода и дори кара такси, резултатът го видяхме.Въпросът е,че сега с него още някои би трябвало да влезе на топло,кой носи отговорност?? Питбул се разхожда на свобода, влиза в детска градина и напада деца..пак виновни няма. Един дърт комунист върти с месеци работниците си в две големи предприятия и държавата не може да го пипне...защо трябва да живеем с тези абсурди,защо насила искат да ни изгонят от страната ни??
21
0
 
8
 
! Отговори
до оптимиста 45 преди 12 години
Слагаш си двата пръста в контакта и отлиташ! хаха Като се събудиш, гледаш - отвил си се и си се напикал!От тук нантатък само гледайте колко милиарда ще се издухат в атмосферата заради един ***! Колко вече инвестирани в Белене, колко неустойки, колко за ноеи проекти, колко за нова площадка, колко за нова инфраструктура, колко за нови консултанти... Тъпакът винаги е ***^бан, а ние българите се оказахме мноооооо *** нароф!
20
1
 
10
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 12 години
Докладът на HSBC е положителен за рентабилността и ефективността на централата в Белене! Окончателните резултати от анализа са предадени на правителството още преди месец, но от тогава се водят трескави консултации с Уорлик и неговоте съветници как да се излезе от ситуацията. Затова са и тези евтини кьрфишеци с газовата централа, уж с нея да подлъжем руснаците да не ни смажат докато Тиквун избута мандата.
19
14
 
4
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Българо-руска АЕЦ няма да се строи. Ако се намери трети инвеститор - да, в противен случай руснаците да си гледат работата. Слагаме реактора в Козлодуй и готово.
18
4
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Анализът на английската банка за АЕЦ Белене е смазващ за американските интереси в България! Всички разчети показват, че централата ще бъде рентабилна заради ниската цена на оборудването и строителството! Никъде на запад нямат такива цени за реактор и паротурбини, каквито са дали специално за нас руснаците! Консултантът е дал становище, че проектът е изключително изгоден за реализиране!ЗАТОВА Е ТАЗИ СЕКРЕТНОСТ И БОКО ТРАЕ КАТО ПРЪДНЯ У ***! СЕГА МИСЛЯТ КАК ДА ГО СМОТАТ ТОВА ИНФО!
17
2
 
7
 
! Отговори
А дали е имало АЛО? преди 12 години
Все си мисля, че още докато звънне телефона и Боката е напълнил гащите от страх.*** бая дни не се е вясвал, се си е трил *** ли?Ба ти осирането.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SESHTAITE SE 4E PREZ TURSKO E BILO PO DOBRE OT KOLKOTO SEGA TOVA NE PRAVITELSVO ZA NARODA A NA MAFIQTA NA GERB +ZLATEV +***+ CEVETLINA BORISOVA + DONEV ETO TOVA E BG MAFIQ I PO DOBRE 4E NESME V SHENGEN MNOGO DOBRE
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам какво се крия ад това тайнствено мълчание на Б.Б,сигурно иска да изглежда за по умен,а бе рано или късно всичко излиза наяве все някои ще извади я срс я изтърване на някоя дума и после ходи пак да обясняваш на ГБ народ,че пържолите са за кучето а медалите за марин,а някои да се извиняват на полицията...
14
7
 
5
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Дотъпият комунист ГАЦОКогато споменаваш КОСТОВ ще ставаш прав!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така като го гледам *** на тая снимка ми прилича на неква мутация между *** и ***. Като го гледам как разсъждава, няма да се изненадам ако е такъв.
12
1
 
5
 
! Отговори
Щелянов БАН-предател преди 12 години
Как са живели българите в Османската империя?Ново изследване за демографската политика на Османската империя с автор професорът по историческа демография в БАН Щелиан ЩерионовЦърквата и джамията в Лом Църквата и джамията в ЛомПрез 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.Това сочи ново изследване за демографската политика на Османската империя, чийто автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов, разказва "Дойче веле".През 19-ти век управниците на Османската империя, които търсят ноу-хау в Европа, откриват и демографската политика. Често тя е мудна, ненавременна и непоследователна. Общата цел е да се увеличи броят на поданиците на султана, твърди професор Щерионов.Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му.В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.още по тематаБалкани, балканизация, балканизъмБалкани, балканизация, балканизъм12 коментара към статията 12 | Статията е разгледана 12152 пъти1215222.02.2012"Нойе Цюрхер Цайтунг": Балканите и техните граници0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 7924 пъти792429.12.2008Българско жито за ИстанбулМасовият глад, епидемиите от смъртоносни заразни болести и войните са бич за световното население през 18-ти и 19-ти век.Класически пример дава Ирландия. Вследствие на заболяване по картофите, които са основен източник на прехрана на острова, между 1848 г. и 1851 г. над половината от ирландците измират от глад. Голяма част от оцелелите емигрират към Америка и Австралия.Масовият глад тормози и други страни, например Руската империя, а в края на 18 век той е една от причините за Френската революция."В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. Единствените проблеми в тази сфера са свързани с лошото качество на храните и недохранването", казва професор Щерионов.През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята. Нейната столица Истанбул се е изхранвала с българско жито, което било и един от основните експортни продукти във външната търговия на Османска Турция.Историческата истинаПървата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен. Тя обслужва преди всичко турския военен гарнизон в града.Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята.До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари."Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи", казва професор Щелиан Щерионов.От публикуваните в изследването данни става ясно, че усилията на османските правителства дават конкретни положителни резултати. Сред тях е постепенното снижаване на смъртността по българските земи. Вероятно тя е по-ниска от аналогичните показатели за някои други страни като Русия например, където през 19-ти век средногодишната й стойност често достига и надминава 50 на 1000 души от населението - между шест и седем пъти над сегашните равнища в развитите държави.Османската власт полага и усилия за увеличение на раждаемостта. Местните управи започват да преследват с цялата строгост на закона извършителите на детеубийства след раждане на дете от нежелан пол.Правителството насърчава браковете, като законово ограничава размерите на даваните при християните зестри и на традиционния откуп, плащан от женихите-мюсюлмани. Двукратно е намалена и продължителността на непродуктивната за брачните раждания военна служба в империята."Пълненето" на българските земиИнтересна и често несъвпадаща с вкоренените представи за османския период в българската история е и миграционната политика на Високата порта. Тя също е насочена към увеличаване на населението по българските земи.Много българи напускат селищата си след Руско-турската война през 1829 г. Заедно с това от северното Черноморие и Кавказ в империята се заселват прогонени от руснаците мюсюлмански народи.Османските власти ги заселват в стратегически за отбраната на империята райони в Северна България. Но известните с разбойничеството си кавказци след като плячкосват, каквото има, се насочват към други български области.Същевременно Османската империя се опитва да привлича и християни за икономическото развитие на българските земи. За целта Високата порта сключва спогодба с Австрия за заселване в днешните български земи на хора от Трансилвания, на които са предоставени и стимули за включване в икономическия живот на империята.
11
1
 
17
 
! Отговори
16 преди 12 години
Ако спрат Белене, след време ще купуваме ток от турците /вместо да им продваме/ на двоини цени, а риска е същия, защото ако стане авария в турска централа, за радиацията граници няма.
10
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давай Бойко върти *** на шиш, нека да изпадат в истерия до припаддък мачкай навред