България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
10
 
! Отговори
Хипократ преди 12 години
Брейййй, за сефте смело политическо решение! Чак не мога да повярва :) Сано само утре да не е размислил :)))
27
2
 
16
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Смърт за предателите!!!
26
1
 
14
 
! Отговори
tankist преди 12 години
за да не се чудим и вихрим на комунисти и бойковисти, бойко да извади доклада на HSBC за да стане ясно дали централата е рентабилна или не иначе решението и последствията се пишат на гърба на боко не че му пука но все пак. Ако доклада е негативен ще съм напълно убеден в правотата му ако обаче не е мисля че е справедливо да си подаде оставката и да си ходи.
25
21
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Добре обмислено и балансирано решение на Борисов, което неминуемо ще повдигне рейтинга му с няколко пункта, но това не е толкова важно в сравнение с това, че се слага край на безспорно неизгодния проект за България...За втори път след Стефан Стамболов България има националноотговорно правителство...
24
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 12 години
Напълно съм съгласен,че трябва да удължим колкото се може повече живота на съществуващата АЕЦ и трябва да се съсредоточим главно върху енергийната ефективност.В тази насока имаме ОГРОМНО количество работа.
23
0
 
6
 
! Отговори
Да ама не! преди 12 години
За какъв шистов газ говориш?
22
18
 
8
 
! Отговори
ew преди 12 години
Как може да има толкова руско-съветски ренегати в България? Как се търпят подобни червеи? Тази антибългарска *** трябва да бъде или изтребена или екстрадирана. Русофилски *** ходете си в сибир!
21
10
 
32
 
! Отговори
Пълна простотия! преди 12 години
Газотурбинните централи са изключително скъпи и се изплащат само ако имаш евтин газ!Термоядреният реактор не е като домашната пералня за да си го монтираш където ти е удобно!НИЩО от казаното в изявлението, не може да се случи без да е в пъти по скъпо от построяването на ВЕЧЕ проектирана и започната централа!Управляват ви некадърници с *** изявления, тиражирани многократно в платените медии!
20
27
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
защо всички гледат цената на газа, да не би горивото за АЕЦ - а да е безплатно ? да не говорим за отработеното гориво, което трябва да се транспортира обратно. Браво, зарадвах се !Света трябва да се освободи от атомните централи, една само да " дигне капака " и цяла Европа отива на кино.
19
23
 
13
 
! Отговори
1 преди 12 години
Защо си мислите,че с нова АЕЦ ще имаме по-ефтин ток? Някой правил ли е анализ или просто ей така си говори наизуст?Тези пари,които щяхме да дадем за нова АЕЦ ако се насочат към енергийната ефективност-това ще има огромен ефект за икономиката ни и за конкурентноспособността ни.
18
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е най-голямата идиотия, която можеха да направят.
17
9
 
15
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Има ли наивници да мислят, че ако има нов АЕЦ тока ще е евтин? Целта на всичко е да ни скубят, колкото може повече. Нито АЕЦ, нито шистовия газ са евтини. Напротив, там е голямата лапаница. На нас ще ни е все вътре!
16
21
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Да г опростят нали са братушки...оппа тв а с братушките е само за наисвните старчоци, които обичта СССР повече от майк си и баща си.. промити комунярски мозъци... понякога се чудя кой е по големия поробител СССР или Османскат империя...
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега свещоливницата на Светия Синод се превръща в стратегическа индустрия.
14
8
 
13
 
! Отговори
Хм преди 12 години
няма да строим Белене - тва добре - нямаме нужда, а нямаме и пари. Но - както винаги бат Бойко така се е врътнал, че за рашките пак да има далавера...Просто не мога да си представя, колко ще струва ток произведен на газ - този ресурс почва да свършва и цените след 15 години ше станат космически..а и каква е файдата да няма Белена, *** все пак да се строи в Козлодуй - тоя ток пак няма да ни трябва... и цените пак ше станат като с Белене... дори и без Белене пак се чувствам пре.бан!
13
35
 
13
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Добро решение, въпреки че най-добре щеше да е да продадем руския блок. По-малко русия, по-добра и развита България.
12
2
 
22
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 5 ...щото от АЕЦ излиза по-скъп ток сигурно. Назови ми поне един "инвеститор" в България, който да не трупа огромни печалби на наш гръб. За сметка на пазара в родната си страна примерно. Що не разгледаш %-а печалба на монополистите, колко идва от бг и колко от ЕС ? Тук е идеалното място да се надуват цени и да се скубе клиента, като за последно - най простия пример са моб. оператори.
11
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Облизаха насрания *** на Уорлик!Така е , когато в стажа ти има търговия с наркотици!Това не е решение България, не позволявам да се говори от името на страната, след като повече от 70% от населението са за!Или заплашиха с климатичното оръжие-миналагта зима започна от 2 октомври и още не е свършила.
10
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Делян Добрев ще преговаря с "Росатом" да няма дело за неустойкиХахахахахаха, *** вие сериозно ли бе, герберастчета мамини? Ще изпратите некъв 33-годишен *** срещу Путин и руснаците, да ги убеждава, да се откажата от 2 милиарда лева неустойки. Пари, които те са плащали на заводите за изработка на оборудването, за заплати и т.н. Тепърва ще ядем големия, само гледайте. Бензин, газ и ток ще хвръкнат до небето!
9
17
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Бойко, браво ГЕРБ. Отидоха в небитието милиарди. Загубихме толкова колкото да построим два реактора. Сега дупе да ни е яко. До 20 години атомна централа няма да имаме, а ще спрем и 5и6 блок на Козлодуй. Сега много важен отрасъл е правенето на свещи. Те ще ни трябват. Браво Иване ти постигна своето, сега си чакай комисионната от Москва, или ще ти я преведат в швейцарска банка. Иван погуби промишленноста и селското стопанство, Бойко погуби енергетиката. Още веднъж браво на ГЕРБ.