България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя *** вече насериозно се мисли за БОГ, тва да не му е бащиния, че да взима еднолични решения и да крие последствоята от тях ???И комунистите от Греб го избавили от обянения.Това е проект от национално значение, не е на Боко или Чоко.А беее симпатизантите им, почнаха ли дави увират главите вече или още само мухи има вътре ??
47
3
 
3
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Една нова АЕЦ ще се избие само, ако тока се изнася, защото потреблението в България не е толкова голямо и с оглед на мизерната ни икономика, демографския срив и липсата на инвестиции скоро потреблението няма да се увеличи драстично. Нека руснаците си направят тяхна АЕЦ, да си изнасят тока, а на нас да ни плакат наем за земята и да ни ползват работната ръка. Що не се навият така, а?
46
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И пет АЕЦ-а да построят ...пак ще ни вдигат цената ,гадните мужици! А мръсните БСП-ари НИКОГА няма да им простя за това ,че излъгаха хората за Чернобил! НИКОГА! И сега да плащаме нова централа....Шопско НЕ!
45
3
 
11
 
! Отговори
wad преди 12 години
Май наистина искат да ни копат вече!
44
4
 
16
 
! Отговори
me преди 12 години
Мдааа, хем ще плащаме неустойки, хем платихме и на консултантите, хем нови проекти (за реактор и централа) ще се правят (т.е. нови комисионни), после и строеж за нашите фирми, абе много добро решение. Направо се чудя как им отне толкова време да го измислят. Пълни ***, ама пълни пълни пълни.
43
1
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
За кой ли път, обръщаме гръб.Само се въртим без посоки, в омагьосан кръг.
42
19
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ако някой съжалява за пропуснатите работни места от региона трябва да знае, че греши... - по-добре е да раздадат по 20 бона на всеки безработен, отколкото да се дават милиарди за стар, руски самовар...
41
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега остава ЕС да каже да затворим 5 и 6 блок на Козлодуй, като стари и ненадеждни , електроцентралите на въглища да се затворят заради екологията и остава да купуваме ток от Турция (те правят 4 руски атомни централи)- "браво" на правителството.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Братушките вече взимат повече , отколкото дават.Нема го вече тавариш Брежнев да ни дава милиарди рубли и суровини от СССР безвъзмездно и да ни опрощава милиарди левове дългове...
39
6
 
30
 
! Отговори
kkk преди 12 години
Дебилни ***, досега поразиите им бяха поправими, макар и с много усилия, но това вече нанася непоправими вреди на страната. Не виждам достатъчно наказание, като паднат от власт.
38
15
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ами не искаме АЕЦ в България и това е. Щом Япония , Франция и Германия не искат АЕЦ -ове, това не ти ли говори нещо ? Още си плащаме за Чернобил, плащат и децата ни с тежки анемии и какви ли не болести. По добре на свещи, отколкото мъртви
37
10
 
10
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Смърт за ***!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само дето трябваше от ИТАР-ТАСС да научим .....
35
1
 
5
 
! Отговори
на 16 преди 12 години
Ти не си иван грозни, надали знаеш и кой е, а си иван *** и неграмотни.***, рядко!
34
5
 
13
 
! Отговори
BIG AL преди 12 години
България се отказа от ПОЛОВИН АЕЦ "БЕЛЕНЕ",би трябвало да бъде заглавието..:)Един реактор ще си го носим на гръб, монтираме в Козлодуй и ...мангизи , мзнгизи , много мангизи тепърва ще потъват ТАМ ..))Ще им пак пари за мафията - на наш гръб....
33
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Делян като кацне в Москва и те ще го схрускат за закуска къде е тръгнал да преговаря с хора като Путин и останалите ?? той изобщо не им е в категорията
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега се замислете дали ще има договор със ШЕВРОН???
31
12
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Жалко само за райна на Белене.Но тази централа е напълно излишна.Истината е удължаване на живота на сегашната АЕЦ и ударна работа през това време в енергийната ефективност(саниране на сгради и т.н.)
30
2
 
26
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 20,че да не би само ние да имаме АЕЦ бе умник, а румънската де я забрави, дето е до границата, а турската, която още е в проект. Значи те могат да си позволят скъп ток от АЕЦ за тва ще строят не една а 3, ние щото сме по-умни ще правим на газ, чиято цена се е покачила няколко пъти за последните години ...
29
1
 
9
 
! Отговори
шушу преди 12 години
чудя се защо ме боли корема...не от атоми от шистов газ ще е.