България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
13
 
10
 
! Отговори
Баровец с Г55амг преди 12 години
Браво Бойко!Изборите са решени още от сега бате Бойко ще бъде още 10 години на власт.Ако бяха сега БСП щяхме не само бомба като АЕЦ да имаме а и щяхме да сме по-зле и от Гърция.
327
3
 
12
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Както изглежда само Тодор Живков знаеше, как се строят атомни централи. Ако беше останал още поне две години на власт отдавна щеше да бъде построена и АЕЦ "Белене". А това за газовата централа си е просто кьорфишек - за да се хвърля прах в очите на електората.
326
7
 
15
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Честито. Най-гнусното национално предателство беше свършено най-накрая. За *** герберасти имам само един въпрос- как така на нас няма да ни е изгодно да строим нов АЕЦ, а Турция и Румъния строят, а Сърбия искат да строят? Как така на тях им излиза сметката, а на нас не?
325
3
 
18
 
! Отговори
Митко преди 12 години
На гол *** газова централа! Що не направим безинова? То и бензин имаме колкото газта. Ако един управник мисли стратегически ще направи сметката, че една атомна централа/при добро планиране/ може да работи поне три години ако и спрат доставките на гориво. Спомнете си какъв студ браха софиянци, когато украинците спряха транзита на газ щото не си падат по плащането. Резервите на една газова централа са за часове - на АЕЦ за години. Изберете сами!
324
5
 
8
 
! Отговори
дядо преди 12 години
квото каже костов това ставамай излезна верно
323
2
 
17
 
! Отговори
коко преди 12 години
Да го духат бедните!!!|Лощото е ,че сме от тях и сме много|.Има да си броим стотинките за свещ...
322
2
 
15
 
! Отговори
дядо преди 12 години
не се свършват тъпацитеедин анонимчо ми обяснява каква е цената на газта в американямам нищо против и в българия да е същатасамо че едни големи европейски държави плащат цена като наси там няма такива пъпунгери дето да им обясняват колко била евтина газта в сащот такива *** сме този халте не виждат че българите работят колкото другите но заплатите им са 10 пъти по-нискибудалкат ги пак такива *** че един шофьор на тирв гервания за час изминава 10 пъти по-голямо разстояние от наш
321
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дядов момента в САЩ цената на газа е 80$ за 1000 кубика. В България е около 600$! При сегашната цена на газа в България, ток от газова централа ще е около 13 стотинки за киловатчас.Ае смятай ако можеш.
320
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako sega pla6tate po 100 lv za toksled 4-5 godini 6te pla6tate po 500-600 i 6te vi plu6ti guza
319
2
 
21
 
! Отговори
дядо преди 12 години
трябва да си *** почти колкото българин за да ти обясняват че цената на газта след няколко години ще е по-нискатя и сега е по-неизгодна за ел.енергия от въглищатакогато цял свят се е обърнал към атома - единственна алтернатива- управлявящите на нашите управляващи от америка поради тенденциите за "намаляне" на цената на газта премахнаха забраната за строителство на атомни централитака че за простаците това е победа над кремълсамо че е американска победа за наша сметканапред ***
318
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" вземете кредит или ще ви дадем пари, финансов ресурс, да я построите. Сложете 10% лихва. Сто пъти ние попитахме: на каква лихва, колко пари ще ни струва този кредит? До ден днешен, между другото, нямаме отговор. На 6 милиарда 10% лихва за шест-седем години строителство са по 600 милиона на година, 3-4 милиарда евро отгоре. Плюс 6 милиарда цена, колко прави? Десет милиарда евро. По трънския курс по две, 20 милиарда лева. Тези 20 милиарда кои ще ги връща и за колко време?"
317
14
 
18
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Глупав ББ! Глупави Гербери! Глупаво правителство! От тук нанатък токът ще поскъпва, а ние ще плащаме! Поне да бонуси да ни даваха, а не да ги взимат само бодри гербери.
316
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От реакциите във форума е достатъчно да се разбере,че руското лоби у нас е претърпяло фиаско.И аз искам да си купя нов автомобил ,но няма как да спестя или върна тези пари.В условието на криза,най-бедната държава,чието население в мнозинството си живее на прага на бедността, да отдели 6-10 млрд.за ненужна централа -това е безумие.Решението за АЕЦ е безалтернативно.Но строеж на газова централа е следващо безумие-голяма част от нашите централи са на въглища заради високата цена на газа.
315
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички герберасти и комунисти на бесилката!!!
314
0
 
8
 
! Отговори
жт преди 12 години
Ми то с газта добре -ама нали и нея ще внасяме от Русия- нещем и шистов газ - ми то сал една газ остава - ама нали и боба скъп -как щи става тая работа бе баби - то инак и стари и млади щяхме да лапаме боб и да се напъваме за маика България -ама на..
313
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Курица на птица Болгария не зад граница А ? То тоя саит руски ли е болшевишки ли на некви образовани *** ли.Турски ли .
312
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен нея и мазните мутри на Георги Седефчов Румен Петков Татяна Дончева и др.Еи много противни тия комунисти бе.радвам се и за Андреи Луканов дето от подмазване му исхъхваше устата и пиеше постоянно вода.И за оня дето говореше развален руски. И за п ето Станишев/ тои защо не я направи 4 год/Един път няма да стане на руското и се насрахте.
311
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма частни инвеститори за белене,защото е набутвация и пълна минавка,това е толкова просто и логично,че само *** не би го разбрал
310
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпотията и простотията нямат граници! Боко тиквата да вземе реактора за АЕЦ "Белене" и да си го откара в Банкя. Смотан и неграмотен пожарникар! Ченгето Уорлик ли ти каза така да направиш, бе! Няма да има АЕЦ "Белене", защото AES иска да диктува високи цени на тока с маришките въглища. Уестингхаус иска да печели от внос на ток за българия от тяхната Румънска или Чешка АЕЦ. Шаврон ще плаща на Боко и Цеко да пускат шистов газ за газови турбини. Онова черно л..но Костов и то се изписа специалист по енергетика!? От напреднала страна в ядрената енергетика ще останем само едно гробище за отпадъци и *** като управляващите ни герберчета. Защо ли толкова често по новините дават кака ченгето Уорлик се среща ту с Боко, ту с Росен, ту с някой от другите министри?! ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, работещи за корпоративните американски интереси! Спешен РЕФЕРЕНДУМ е разработване на енергийна стратегия за страната от експерти в областта, а не от пожарникари, полицай и икономисти!
309
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само искам да вида мазната мутра на Румен Овчаров. Българската болшевишка *** и майките си ще продадат на руснаците.Даже и те ни мразят заради тая сервилност.А наште *** с наи големия корупционен проект в историята на България като искат да строят защо те не намериха 20 млрд.Не стига всичко руско ами и 10% лихва.Комунистически ***