България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
9
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Рубладжийте са безсилни, вместо да изложат факти да ме оборят, аз няколко пъти ги хванах в лъжа и им доказах че най нагло лъжат, вместо да ме оборят почнаха да ми обясняват колко съм бил *** хахаха браво другари само така !!!!
287
1
 
6
 
! Отговори
ИВО !!! преди 12 години
Големи надежди имах за ГЕРБ ама и те ни го забиха якоо !!! Коза ни беше Белене да сме енерго независими Но казаха НЕ !!!
286
0
 
7
 
! Отговори
до Жоро.бг преди 12 години
Този път дори няма да те псувам защото това би означавало,че ти обръщам внимание.Психично болните и мозъчно недъгави субекти като тебе трябва да бъдат въдворявани в психиатрични клиники,а не оставяни на свобода да тероризират форумите с *** изказвания.
285
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Уникалния *** си ти господинчо, а Жоро е един от малкото трезвомислещи в този форум. "Не, ти си още един уникален ***, заедно с Жорко. Най-вече защото това не е форум, а коментари под новина. Вие даже не знаете къде се намирате. *** неоринтираните типове, честно! :)
284
0
 
3
 
! Отговори
Azz преди 12 години
горкото...амортизирана била инфраструктурата...как тази инфраструктура извежда тока от 2та реактора и същевременно ЕВРАТОМ ги е утвърдила за покриващо всички критерии за сигурност (за да не коментираш критериите за сигурност да си знаеш, че 10 от френските не успяват все още да го покрият)!? затворила си е очите за "амортизираната" инфраструктура ли? недоносчета...вие нали не си мислите, че българина доматите с колците ги яде?
283
1
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Готово намерих !!! Първо това че Германия въпреки спрените 7 атомни централи продава повече ток отколкото купува го има в цялата немска преса но ще ти дам ифициалната статистика на статистическата служба на германия !Напиши в гугъл "Deutschland verkauft noch immer mehr Strom als es einkauft" И ще идеш на страницата на немската статистика и можеш да прочетеш цялата статия !!! Приятно четене !
282
0
 
5
 
! Отговори
ace of spades преди 12 години
жорка , моето момиченце , признавам те за най-големия *** в тоя смотан сайт.Безделник пълен, гледаш да провокираш хората но никой не го *** кво казваш, само се излагаш . Направи нещо със живота си вместо да тролиш във интернет.Жалко , тъпо, малко , тъжно човече си ти.Сигурно и родителите ти те мразят...
281
1
 
10
 
! Отговори
просто един човек преди 12 години
Беше въпрос на време ГЕРБ да дозакопае България.Хайде умни хора стягайте куфарите и кой от където свари в чужбина.Тия ни обрекоха на глад и мизерия.От енергиен гигант на балканите се превръщаме в червей,който ще проси ток от Турция на доста високи цени.Помнете,че в тази държава ще дойде времето и то няма да е далеч,когато,няма да можем да си платим тока и употребата му ще е лукс.
280
4
 
2
 
! Отговори
за 321 преди 12 години
Уникалния *** си ти господинчо, а Жоро е един от малкото трезвомислещи в този форум.
279
0
 
2
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Жоро-бг знае немски! Не се съмнявайте в него!
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"в Козлодуй съществува, защото е проектирана да работи с ел. енергията на 6 блока, 4 от които отдавна не работят...докато в Белене тепърва трябва да се наливат милярди за да я проима...надявам се това е ясно? "Тази инфраструктура, за която говориш е стара и амортизирана. Изключително тъпо би било да пуснеш един нов реактор на нея, надявам се това да е ясно? Освен ако нарочно не търсиш аварии.
277
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днешното решение на правителството ще предизвика големи амбиции у Гоце и Серго да бутат властта след което да се хванат за кирките на обекта АЕЦ Белене. Те без руския ядрен самовар няма да могат да преживеят и една година. Боко ги лиши от най-милото им - да роболепничат пред Кремъл. Сега ще напишат една челобитна до Путин с молба да им се отпуснат пари за да катурнат ГЕРБ и да продължат българо-съветската дружба.
276
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жоро-бг, уникален *** си. Или казано по-меко(да не разбереш, че те обиждат) - типичен представител си на ГЕРБ. Нали поради същата причина затоврихме 1,2,3 и 4-ти блок на Козлодуй, 10 години преди Германия да се сети да изключи нейните блокове от същият тип(време на експлоатация, тип технология). Те чакаха Фукушима, ние - не.И вероятно си чул, че САЩ ще свалят мораториума и ще започват ударно да строят няколко десетки АЕЦ-а? Или промитият ти мозък не задържа такава информация?
275
3
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Германия купувала ток !_ Хахахаха а бе те германиците да не са *** бе да станат зависими от Франция, боже какви наивници имало и когато Франция реши да спре немската икономика. Я *** си прегледай главата докато аз ти намеря енергийното салдо на германия за 2011 да видим колко ток е внесла и изнесла Германия. Ама тук не може да се постват линкове, но ще ти кажа как да го намериш и ти, само не знам дали знаеш немски но ще гледам да е с картинки че да го разбереш !!!
274
0
 
2
 
! Отговори
инфраструктурата преди 12 години
в Козлодуй съществува, защото е проектирана да работи с ел. енергията на 6 блока, 4 от които отдавна не работят...докато в Белене тепърва трябва да се наливат милярди за да я проима...надявам се това е ясно?
273
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Каратистът отново нокаутира джудиста...
272
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тия дето се радват на 7-ми блок в АЕЦ - иамм един въпрос. Колко време и пари ще отнемат проучванията и лицензите за това начинание? И защо да се кахърим, като вече ги има готови за Белене? Инфраструтура ще трябва да се изгражда без значение дали реактора би бил в Белене или в Козлодуй - надявам се това ви е ясно...
271
6
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Да изключиха най-старите централи, ти най-новите ли искаш да изкючт бе *** !? Ама че си ***, факта е че изкючиха 7 централи малко след Фукушима и въпреки това през 2011 пак изнасят ток и то за Франция !!! До 2020 ще спрат още една дозина централи и от 2020 ще са без атом !
270
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
INERESNOTO E 4E BALGARIQ E OBARNALA GRAB NA VSI4KI BALGARI ,I ZA NEQ IMA SAMO *** KOITO DA HRANIM ETO TOVA E BALGARIQ
269
0
 
6
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Слушайте Жоро-бг дето гледа през ролката тоалетна хартия! Той ''разбира от политика'' :)