България обърна гръб на АЕЦ "Белене"

На площадката сега ще строим газова централа
Обновена: 28 мар 2012 15:03 | 28 мар 2012 13:33,
412
България обърна гръб на АЕЦ "Белене"
На площадката на АЕЦ "Белене" ще строим газова централа. Снимка: архив, Булфото

България се отказва от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов след заседание на МС.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

България обаче ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българската позиция. С него ще пътуват и представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг.

В момента премиерът Бойко Борисов информира за отказа от проекта за втора атомна електроцентрала президента Росен Плевнелиев. След това ще докладва и на депутатите на закрито заседание на икономическата комисия.

Още по темата
 Вчера ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

По данни на неназования източник на агенцията при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“.

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
2
 
26
 
! Отговори
Г преди 12 години
тази страна няма оправия...Пожелавам на всички млади, интлигентни и упорити хора да я напуснат колкото се може по-скоро и да бъдат оценени достойно. Жорко да си седи и да си *** по форумите. България има нужда от промити и неграмотни мозъци като него, които да бъдат ръководени от мутри, хора без образование и да бъдат преспивани с чалга и ракийка и БТВ. Народът си е заслужил управляващите;)
307
1
 
24
 
! Отговори
до жоро-НЕ БГ преди 12 години
платените драскачи,и ***-ВЪН от форумите!
306
8
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Да чувал съм за северен поток, дори вече тече газ по него и какво ?! Това отдавна не е новина !?
305
10
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Я дай някакво доказателсвто, че германицте са отворили централите !? Или ти сам си го измисли това !?
304
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорко,да си чувал за Северен поток?Как няма да е богата Германия на газ...руски с Шрьодер в Борда на Газпром?
303
0
 
7
 
! Отговори
Дo Azz преди 12 години
*** ти верно ли бе?Не виях къде турция граничи с Каспийско море!Та през кое море казваш минава газопровода от ОАЕ?
302
13
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Богатата на природен газ Германия затвори миналата година 7 атомни централи, а до 2020 ще затвори останалите, горките германци Меркел ги върна в камената ера, от утре само москвичи и заз-ки ще се произвеждат, защото Мерцедес, БМВ, Ауди, ФауВе спират край !!!
301
1
 
3
 
! Отговори
Azz преди 12 години
червеничкото между Иран и Турция, край каспийско море се нарича газопровод
300
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпниците от ГЕРБ искат да ни върнат в Каменната ера ! За бедна на природни ресурси страна , като България , е живо самоубийство да строи подобни централи ! Е вярно остава Зелената енергия , която ще произвеждат Цветелина Бориславова,Дамбовеца и други алчни тарикати ! Браво Тикво , много си умен !
299
16
 
7
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Скоро и магистралите ще станат и метрото, охх *** колко ще реват само хъхъхъхъхъххъхъх
298
0
 
4
 
! Отговори
до Azz преди 12 години
Гугъл мапс - чутовна технология. Викаш - два кабела е инфраструктурата, която ти трябва за един АЕЦ, без значение колко е натоварването?Извинявай, не знаех че няма разлика. И че инфраструктурата е два далекопровода. И че съм бил фантаст. Сигурно кабелите са оплетена двойка - фаза и нула? Хахаха. Боже, божееее... Айщайн ако те чуе ще почне да се върти като пумпал в гроба си.
297
0
 
7
 
! Отговори
Голямата ИСТИНА преди 12 години
От 67 години на сам в България е в банкетно положение! Яде се , пие се и се правят далаверите, на никои не му пука за нищо, всеки обвинява другия, ама не гледа себе си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Сигнализирахте за неуместен коментар
296
1
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Жоре,кви рубладжии кви пет лева бе.Твойта партия любима мамата разгони на тази красива и заслужаваща добър живот държавичка.В учебниците по история ще ви вписват,като хората унищожили икономиката на страната в началото на 21 век.
295
0
 
5
 
! Отговори
ИСТИНА преди 12 години
От 22 години на сам в България е в банкетно положение! Яде се , пие се и се правят далаверите, на никои не му пука за нищо, всеки обвинява другия, ама не гледа себе си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
294
14
 
3
 
! Отговори
до 328 преди 12 години
Моето момче, от 60 години знам че най-доброто за България е да стои далеко от Русия апа ако трябва и да плаща за това. Преди 300 години българите си плащаха на турския султан за да си останат българи, тези които не искаха да плащат данъци се помохамеданчваха. Учи история не говори на вятъра.
293
1
 
18
 
! Отговори
хм преди 12 години
Сега се изцакахме здраво.Ако бяхме построили АЕЦ щяхме да сме зависими от Русия,но то по географски причини няма как да е и друго яче.Но щяхме да имаме евтин ток и да изнасяме.Сега хем купуваме един реактор от тях,хем правим ГЕЦ,който ще се захранва с газ пак от Русия.Да де *** тоз ГЕЦ нама да произвежда толкова евтина енергия и така отново сме зависими от Русия и чакайте някой да ви смъкне газта.ГЕРБ са уникални в създаването на батаци.Само искам да знам кой герберски мозък сътвори тази тъпотия.
292
0
 
6
 
! Отговори
До 312 преди 12 години
Май ти *** в твойто СПТУ не си видял къде са ОАЕ :-))).През кой пролив и къде минават тръбите за газ отОАЕ?Иран и Ирак НЕ продават газ на Турция,защото няма трасета за тръбопровод през планините.Това е и големият проблем на проекта "Набуко",неграмотнико.Дневните и нощни температурни разлики и % на запълваемост на тръбата.Въобще аз може да съм ***,но ти си недоносен и това ти се е отразило на менталния дебилитет.Ако нещо лъжа посочи източници и ме обори,колхозна простотио!
291
0
 
2
 
! Отговори
Azz преди 12 години
ахахах...вярно ми е обръщенето..."горкото"...ти нали не си мислиш, че "инфараструктурата" - разбирай далекопроводите са различни за различните блокове? ахахахах...отвори един гугъл мапс и разгледай региона - сам ще видиш колко 2 далекопровода има там - основен и авариен...ахахахаххахахах...писатели на фентъзи наоколо пълно - никой няма досег до живота...
290
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шваба! :O
289
0
 
6
 
! Отговори
до Azz преди 12 години
Ти гоовриш за инфраструктурата на 5 и 6-ти блок. Аз ти говоря, че не можеш да използваш ОТДАВНА спряната от експлоатация инфракструктура на 1,2,3 и 4-ти блок... не и поне без да вкараш значителна сума пари да я подновиш и тестваш. Което е почти толкова скъпо, колкото да я направиш наново, имайки предвид, че ще трябва и да я прелицензираш.