БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Започват консултации заради провал в икономическата и енергийната политика
Обновена: 30 мар 2012 15:03 | 30 мар 2012 13:03,
203
БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"
Петър Димитров обяви, че БСП тръгва към вот на недоверие. Снимка: архив, Impact Press Group

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър Петър Димитров. Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

„За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.

Според него ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите му отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е икономическа глупост, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като нелепо левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

Още по темата
„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Левите упрекнаха десницата за победоносната позиция, която демонстрирали след решението за спирането на строежа. „На какво се радвате, господа от русофобската опозиция? На растящите цени на парното и опасността България да стане вносител на електроенергия?”, попита Димитров.

Според него вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета. 

По думите на Петър Димитров актът на НС и МС е и унижение на националното достойнство, тъй като на практика управляващите са демонстрирали пред света, че страната ни е неспособна да реализира втори ядрен проект за 31 години.

Вчера НС одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.
Днес в Москва е икономическият министър Делян Добрев, който трябва да преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Елизабет преди 12 години
Комунистическата *** побесня! Губят тяхната игра. Сега като умрял кон, се мъчат да ритат.
162
2
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ми то на Болойковци вече никой не им вярва те са *** обаче ако останалите не бяхте такива мошенници отдавна да сме направили преврат!
161
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Е само този *** на снимката да не ми говори за повишените цени на парното.Точно той , като М-р на енергетиката говореше друго , когато се повишаваха цените.Ако той е слабоумен , то ние помниме.
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ бих искал референдум който няма да бъде подправен
159
2
 
6
 
! Отговори
bsp sa idioti преди 12 години
Bsp da poiska vot na nedoverie na sebe si,na skapanata si kradliva sustnost i ste go polu4i.
158
3
 
14
 
! Отговори
дядо Боцко преди 12 години
Къв е тоя *** ? Че какво в БГ което се внася отвън е по-скъпо ? Било домати ,картофи, ябълки ,газ,бензин ,айде да спирам .Сега като си имаме ел.енергия че какво ? Искат още с 20% да я увеличат . За 40 год .от живота си разбрах едно- прави точно обратното на това което искат БСП за да е всичко точно !!!
157
1
 
2
 
! Отговори
Хах... преди 12 години
Президента нещо май се произнесе относно референдум по повод Белене?
156
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ и СДСДСБ защитават интересите на американските централи от Марица Изток собственост на американската корпорация AES. Токът ще продължи да поскъпва, защото AES искат да имат монопол в България и да увеличават печалбите си като не желаят конкуренти с по-ниски цени на ток от АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене.
155
3
 
9
 
! Отговори
стоян преди 12 години
Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ Белене. Когато Р.Овч.покаже договора с Газпром от 2008г. тогава и Герб ще покаже докладът на консултанта за Белене,а защо не направихте референдум когато ДОНОСНИКА ГОЦЕ беше президент,еййййй *** сте *** рубладжииска.
154
3
 
14
 
! Отговори
никола преди 12 години
кръв пикаете рубладжии,сега всички комисиони товарищ Путин си ги иска,но по лошото за вас е че даже и в Москва вече никой не ви вярва,разбраха хората че и собствената си майка ще продадете за пари,вот на недоверие щели да искат червените артефакти.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
b sp segaa nemogat da kradat tia prestapnici ne im viarvaite na tezi koito 25 god sazdadoxa xaos i razryxa i prodaljavat da lajat naroda .
152
1
 
11
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Другарю Димитров, липсва ви "тодранския" каскет! Иначе го докарвате точно, като партиен секретар от 53та година - един вид червено изкопаемо. Айде у лево...
151
6
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 12 години
За нова България ново уравление! Нов идел-просперитет и блгополучие. Иманиците от ляво (БСП) и от дясно шайката национални предатели начело с ГЕРБ ,,пуделчетата" СДС, ДСБ, та дори и Пръмова-Кунева немогат да го релизират. Можем ние които обичаме майка Бългрия и желаем да роборим и иставим костите с в нейната прегръдка. А казват,че парите не миришели да, да ама не. Не миришат американските и европейските, риските миришат на нефт, газ и АЕЦ. Така, че аве АЕЦ Белене, аве ,,Южен поток", АВЕ
150
3
 
4
 
! Отговори
murmashka преди 12 години
Като инициатива това не е лошо.Но само до там.Защото самата БСП не може да предложи алтернатива на Бойко.Бойко е за ***,но и БСП (нейното ръководство) трябва да му прави компания там! За да може БСП да предложи нещо стойностно,тя трябва преди всичко коренно да се преобрази и изхвърли от редовете си разните му там ,,Руменовци" и ,,Станишевци". На БСП и е нужно ново ръководство от незапетнени и некорумпирани хора.
149
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам дали има нормален и мислещ българин - който да иска тия да са на власт!
148
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП щом се обърнаха с лице към Русия ще повишат рейтинга си. На следващите избори ще гласувам за тях..
147
7
 
16
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
От Русия свирнаха и комунистите скокнаха руските интереси да бранят, че трябва да иначе да връщата рушветите.
146
0
 
5
 
! Отговори
YVAN YVANOV преди 12 години
DOKOGA TEZI BOCLYCI OT ------- B--- CTE CE ZARAVAT B BOCLYCA
145
1
 
4
 
! Отговори
Майната преди 12 години
Ей сега си местя вече
144
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех,тези праведни политици от БКП.Вот на доверие ,заради провалена енергина политика?Понеже те винаги са прави и казват,че е провал.Изключват възможноста,че може би и да е успех.Сигурен провал с тяхно участие е фармацефтичната ни политика.Произвеждаме лекарства,независими сме от други държави,но ги плащаме поскъпо.Тези ще гарантират ли,че ако се изгради АЕЦ няма да плащаме собствено производство ток поскъпо отколкото изнесеният в чужбина.Или пак ще говорят,че понеже разработват пазари е поскъп