За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
478
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Българи,събудете се!Не се ли срамувате вече от продължаващата пълна идиотщина на управляващите ви мутроченгета!Няма ли да ви дойде акъла най-сетне!Не искали да са енергозависими от Русия!?Ми като нямаш собствени енергоносители ВСЕ ОТ НЯКОЙ ЩЕ СИ ЗАВИСИМ,БЕ ГОСПОДИ!Толкова ли е далече от акъла?!
477
2
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Така и никой не обясни с какво точно един нов блок в Козлодуй, който в момента е само дим и мисъл в главата на Боко, ще бъде по-евтин от построената почти до средата централа в Белене?Според спецовете, най-бавната, скъпа и негарантирана като успех процедура е лицензирането на нова площадка. Само проучването и проектирането е няколкостотин милиона, които вече са дадени в Белене? Реакторът ще е същия... Начи ако пак платиме всико още веднъж, ще ни излезе по-евтино?Аре стига бееее...
476
1
 
5
 
! Отговори
Факти преди 12 години
Вождът е щастлив,Уорлик е щастлив,а българите...кучета ги яли!А от вчера 1 април: Първо: Русия продава с 11% ПО-ЕВТИН газ за България.2. ДКЕВР ПОВИШИ цената на газа в България с 12.73%3. От ДКЕВР съобщиха, че въпреки намалението на цената на рускаия газ, те няма да намалят цената на газа, защото "цената и без това била достатъчно ниска".
475
11
 
2
 
! Отговори
Ф-1 преди 12 години
Руснаците се чудят на кого да пробутат допотопната си техника от средата на миналият век.Коя европейска държава ще им купи ръждясалите неефективни самовари?дори и в Африка вече не могат да ги продават.Нашите комунисти са готови да заробят икономически поколения за десетилетия,но БГ да остане в зависимостта на Москва."братушки" -а пък ни продават газта два пъти по-скъпо! КОЖОДЕРИ!
474
4
 
18
 
! Отговори
Аз,Боко! преди 12 години
Аз,Боко ще продам и майка си за пари! Аз,Боко ще поздравявам на турски враговете на България,ще ходя в Грузия и Турция да договарям отношенията на България с Турция..Аз,Боко разреших подписването на ACTA,но после го спрях,като ме хванаха.Аз,Боко разреших проучването за шистов газ,а после го спрях(временно,разбира се)като разбрах,че се осрах.Аз,Боко ще лижа задниците на Уорлик,Саакашвили и Реджеп Ердоган,само да ми дадат пари.Аз,Боко,пак се осрах,но този път няма връщане назад.Скоро ще внасяме енергия от Турция,ще внасяме газ чрез Турция.Аз,Боко,продадох майка България за пари на Америка и Турция.
473
3
 
21
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ако ние не искаме да изнасяме енергия,то турците искат и правят всичко за това.А ние от износители,скоро ще станем вносители и се обзалагам,че ще внасяме енергия от "братска Турция".Скоро ще се затворят и последните работещи реактори от АЕЦ Козлодуй,въобще в съвсем близко бъдеще *** ще увеличат влиянието си над нас,иска ми се да не се окажа прав,но..на там сме тръгнали.И нямам предвид само енергийно,те всячески се опитват да си "сътрудничат" по ред въпроси с България.
472
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Много справедлив ще дойдеш,явно си от онея демократите с изкривените представи за справедливост :) Има си икономисти,които са казали,че проекта е икономически изгоден,има си банка и то британска,на която поръчаха проучването за АЕЦ Белен,но явно се оказало,че проекта е не просто изгоден,а много изгоден и още след предварителният доклад Боко побърза да спре проекта,докато не е станало късно :) Когато фактите говорят и *** трябва да мълчат.Не забравяйте,че сте българи,а не само едни русофоби с промити мозъци.
471
3
 
17
 
! Отговори
Реалноста преди 12 години
Според доклада на HSBC АЕЦ Белене 40 години щеше да работи на печалба,20 години изплащане с печалбата и 40 години всяка година стотици милиони в нашата хазна,да..но продажните ни управници,проамериканските турски гъзоблизци спряха проекта без дори да кажат становищетп на банката,на която платиха милиони за да го изготви.От 20 години нямаме 2 правителства с едно мнение,дори в тройната коалиция,на която се преписват всички грехове почти половината гласове отидоха при НДСВ,но това се забравя.
470
4
 
20
 
! Отговори
За умни и мислещи преди 12 години
Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени и за газови и трябваше само да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!5. НАЙ-ВАЖНОТО!!!- С парите за строежа на Белене могат да се санират 50 000 жилища, което е 2,5% от 2 000 000 домакинства и при 50% ефективност ще се постигне икономия от 1,25%..., ВМЕСТО ОБЩАТА ЦЕНА ДА НАМАЛЕЕ С 30% ПРИ СЪЩИТЕ РАЗХОДИ!!! СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
469
0
 
7
 
! Отговори
никола преди 12 години
Гацо,а сега си сложи ръка на сърцето и кажи заради кой вече не изнасяме такава продукция,а внасяме,но първо помисли и тогава отговори.
468
1
 
15
 
! Отговори
До Гацо преди 12 години
Не забравяй че България снабдяваше с микроелектроника половината източен блок. Продажби на стойност 3-4 пъти по-голяма отколкото на гореспоменатите зеленчуци, с които ни залъгват управниците че били основния пазар. През 89-та започна производство на микропроцесори от ново поколение с CMOS технология. Интел ги въведе чак през 95-та и сега 100% от произвежданите нови модели са такива. За няколко месеца - преди да затворят заводите през 90-та бяхме 6години преди останалите в света....
467
1
 
23
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
До преди 20 години България изнасяше:металорежещи машини, мото и електрокари, електротелфери, метали, влк. уранов концентрат, мъжка и дамска конфекция, обувки, платове, парфюмерия и козметика, лекарства, всякакви специалисти и преподаватели, пресни плодове и зеленчуци, плодови, зеленчукови и месни консерви, млечни продукти, зърно и зърнени храни, калцинирана сода и азотни торове, и най-вече - ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ!Сега изнасяме малко ток и много ***!Нека някой каже след 5 години какво ще изнасяме?
466
1
 
14
 
! Отговори
Офффф преди 12 години
Всеки разправя колко ток плащал, ама не видях един да се замисли колко плаща индустрията. Те машините в заводите които са основен потребител да не работят на фотосинтеза? Нали за да са конкурентноспособни родните производства като плащат скъпия ток, трябва да ви бръкнат в заплатите. И то доста. Значи без АЕЦ първо взимате по-малка заплата, а после и плащата повече и за капак ТЕЦ-овете всяка година изхвърлят стотици хиляди тонове отровни газове и се разкопават хиляди декари плодородна земя за въг
465
1
 
16
 
! Отговори
БългаринМразиТурци преди 12 години
Когато затворят и последните 2 работещи реактора в АЕЦ Козлодуй от къде ще взимаме ток ?!? Или съседите от Турция ще ни помогнат да станем независими от лошата Русия и зависими от приятелска Турция...
464
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
След 5 години в АЕЦ Козлодуй ще остане само 1 реактор,а след още 2 и той няма да работи.Да ни е честито проемариканското правителство,да ни е честит премиера Уорлик.
463
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
velikan turcia vece postroi atomnata si centrala a vie samo ste sanuvate za centrala
462
0
 
8
 
! Отговори
сметката на тока преди 12 години
добре, в момента плащаме по 23 ст за киловатчас доставен до потребителя. Очевидно е, че ако АЕЦ продава на стотинка и половина, останаото до цената без ДДС се получава от разпределителите - трите октопода които смучат БГ. тогава къде трябва дасе концентрира напрежението от енергийната дискусия? върху разликата от 1,5 ст до 5-6 ст от нов АЕЦ или върху мафията на електроразпределителите които смъкват по три кожи? за мен този дебат е политически и мафиотски, и решението не е взето в България.
461
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като си толкова "запознат" вземи да кажеш и каква е цената на 1kWh, произведен от ТЕЦ. Тогава пак се изказвай неподготвен.
460
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей майка им да *** на тия ***. Искат да сме зависими от *** и това е. Бойко Борисов от 2 години е казал, че ще подкрепи Турция за ЕС. Само му трябва файда. Ето я - ще сме енергийно зависими от тях. Вместо ние да им изнасяме, ще внасяме от тях на гигантски цени. Но ще са "най-ниската оферта" защото гърците ще искат повече.И по цял ден гледайте турски сериали след това.
459
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще си плащате екологичен ток, за да не замърсявате планетата, а който няма пари - да изкара или да седи на свещи, както са правили баба му и дедо му. Ай сиктир!