БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Започват консултации заради провал в икономическата и енергийната политика
Обновена: 30 мар 2012 15:03 | 30 мар 2012 13:03,
203
БСП готви вот на недоверие към кабинета "Борисов"
Петър Димитров обяви, че БСП тръгва към вот на недоверие. Снимка: архив, Impact Press Group

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър Петър Димитров. Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа. Както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

„За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.

Според него ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите му отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е икономическа глупост, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като нелепо левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

Още по темата
„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Левите упрекнаха десницата за победоносната позиция, която демонстрирали след решението за спирането на строежа. „На какво се радвате, господа от русофобската опозиция? На растящите цени на парното и опасността България да стане вносител на електроенергия?”, попита Димитров.

Според него вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета. 

По думите на Петър Димитров актът на НС и МС е и унижение на националното достойнство, тъй като на практика управляващите са демонстрирали пред света, че страната ни е неспособна да реализира втори ядрен проект за 31 години.

Вчера НС одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.
Днес в Москва е икономическият министър Делян Добрев, който трябва да преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да си говорите БСП е единственото обединение с потенциал да управлява държавата! 3 г слушаме за тройната коалиция и нейните поразии,колко е било лошо,колко е било зле и т.н. Познайте обаче...България беше много,много по-добре от сега,не само като икономически показатели показатели,ами и самите хора бавно,но все пак трайно се избавяха от простотията си.Сега има такава регресия,не се заблуждавайте,не е само от кризата, която междудругото за нашата икономика си беше възможност, и падение!
2
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къв референдум АЕЦ трябва да има, ко разбира бай Петко от другата махала от ядрена енергетика, правете струвайте постройте АЕЦ за туй си плащаме данъци.
1
13
 
23
 
! Отговори
ДО --БСП-- преди 12 години
Другари,изчистете си първо къщата ---ВЪТРЕ , а после давайте ---акъл!