България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

"Независимая газета" с коментар за оттеглянето ни от проекта
Обновена: 5 апр 2012 09:01 | 5 апр 2012 07:30,
187
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Политическа подбуда" руският в. "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене”, в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата с 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че Росатом е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г.

Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене” е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта. Росатом не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн Фортум и френската компания Алтран, но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, която да е удобна за българската страна, твърди вестникът.

Още по темата
 Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ Белене могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от „Белене”. Това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул.

А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския в. "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът.

Накрая се споменава и вече посочената от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
18
 
! Отговори
Икономист преди 12 години
Народе, на следващите избори кажете пак, че няма алтернатива! Май Волен не е чак толкова "Болен", а ? ;]
122
1
 
25
 
! Отговори
преди 12 години
Не думай ! А аз си помислих че Хиларито беше дошла ей тъй,да се разходи,да види де е България !
121
1
 
31
 
! Отговори
Нина преди 12 години
България направи много остързавой във външната си политика като тотално се отказа дори да споменава за 20-темилиарда, които турция дължи на тракийските българи и това, че с действията си ще направи турция енергиен гигант за сметка на България. За жалост ГЕРБ е по-турска партия и от ДПС.
120
7
 
7
 
! Отговори
до 151 преди 12 години
Щото гледаме, че основно *** гласуват! Да не би да искаш *** и изкукали пенсионери да решават ядрената енергетика???
119
2
 
23
 
! Отговори
Нина преди 12 години
България е под 100% зависимост от САЩ и Турция.
118
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛЕД КАТО ХОДИ В ТУРЦИЯ БОКО ИЗНЕНАДВАЩО РЕШИ ДА СПРЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ,ВЪПРЕКИ ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПЛАТИЛО НАД 5МЛН ЛВ НА БРИТАНСКА БАНКА ЗА ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ Е ИЗГОДЕН ПРОЕКТА ЗА БЪЛГАРИЯ,НО ЯВНО ОТ ТУРЦИЯ СА ГО НАТИСНАЛИ ЗДРАВО СЪВМЕСТВНО С АМЕРИКА И БОКО Е РЕШИЛ,ЧЕ ПОЛОЖИТЕЛНАТА ОЦЕНКА НА ДОКЛАДА,ЗА КОЙТО СА ПЛАТИЛИ 5МЛН ЛВ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА,ВАЖНОТО Е РЕДЖЕП ЕРГОДАН И УОРЛИК ДА СА ДОВОЛНИ.ВАЖНОТО Е ДА НИ НАПРАВИ ЗАВИСИМИ ОТ ТУРЦИЯ,ДА РАЗРЕШИ ШИСТОВИЯ ГАЗ,А В ЗАМЯНА ДА МУ КУПЯТ МЯСТО В ПАРЛАМЕНТА.
117
2
 
28
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Ще започнем да купуваме ток от Турция.Правителството на ГЕРБ ни вкарва в енергийна зависимост от Турция.Не случайно премиерът Бойко Борисов е спрял проекта Белене след посещението си в Турция. Не случайно сега ДПС не подкрепя вота на недоверие, защото закриването на Белене е изгодно за Турция.
116
1
 
31
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
1-ПРОСТАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБИРАТ *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА,ЩОТ ГИ РАЗБИРАЛ2-ПРОСТАКА ПРЕКРАТЯВА ПРОЕКТА А Е Ц БЕЛЕНЕ3-СТРОИМ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА4-ЗАХРАНВАМЕ Я СЪС ШИСТОВ ГАЗ ОТ ДОБРУДЖА5-ЖИТО НИ ДОСТАВЯТ БРАТСКИТЕ КАНЗАС-ки И МАСАЧУЗЕТ-ски НАРОДИ6-ПРОСТАКА ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА НА ПРОСТАЦИТЕ,ЩОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА МУ ГО ПРОДАВАЛА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СИ ПАРКОВЕ НА 6лв/киловатчаса7-ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ВДИГА БЕНЗИНА ЗА N-ти ПЪТ ЩОТ ПРОСТАКА МУ Е ПРИЯТЕЛ И ЗАЩИТАВА НЕГО,А НЕ ПРОСТАЦИТЕ8-КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
115
1
 
21
 
! Отговори
Интересно става преди 12 години
От трън на глог !! Бяха руснаците а сега ще ни диктуват американците Тиквата със тяхна помощ ще вземе вторият мандат да го духа народа заспал.Тя се види от сега почнаха да говорят за втори мандат значи работата е сигурна и опозицията почна нещо да застава на негова страна като СДС ,ДПС са си били със тях заедно от самото начало иначе са отроче от НДСВ ,за РЗС да не говорим ,за Кунева и тя работи за Френски интереси и какво отанаха само БСП и АТАКА май няма голям избор, кое е по малкото зло !!!
114
25
 
2
 
! Отговори
Тони Монтана преди 12 години
Русофилите пикаят газ това значи 2 мандат на Бойко !!!!!!
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Относно сеизмичния район.Разлом!Ужас!Ами турците на какво разстояние от сеизмично много активен район ще строят тяхната, току до нашата граница?Скъпо било!Ще видим, ако "случайно" Уестингхауз започне да инсталира техни реактори, колко евтина ще стане АЕЦ. Паро-газова?Газът от Аляска ли ще е?Или безумно евтиния азърбайджански газ, втечнен и прекарван с кораби от Грузия?При тази напечена ситуация, при която Баку може да хлътне в една война с Иран,на първо време ставайки база за израелската авиация
112
2
 
19
 
! Отговори
Альоша преди 12 години
До 1989 година България се управляваше от нас Руснаците!Сега от Американцитеи цели 520 години от Турците.И това ако е държава!!!!
111
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво? нищо ново ние и без руснаците знаем че боко и сие са продали Бг на щатите...
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Похарчени 8 милиарда лева на вятъра, нови заеми за 2 милиарда евро и заробване на следващите правителства с новите заеми и огромни лихви, скок на безработицата от 5 % на 12 %, спиране на пенсиите на близо 50 хиляди пенсионера заради по-високата възраст, 60% безработица при българите под 25 г. и над 50 г., закриване на БДЖ, фалити на Кремиковци, ОЦК и Горубсо и т.н. Ето това са приоритетите 2020 на един кретенясал президент от ГЕРБ и един тиквеносемков премиер от ГЕРБ.
109
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изгодна е за руснаците, за българите е загробване за 20 години.
108
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ "Белене" е много "изгодна" /виж "Независимая газета"/, но НИЕ НЕ Я ИСКАМЕ ! Точка.
107
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Константине, Ако руснаците искат 1 млрд евро, нали България с 1-2 врътки ще забави Южен поток. Достатъчно е с 2 месеца след планираният декември месец. 2013 г в ЕС влизат в сила новите правила на играта и руснаците ще го духат яко с която и да е нова тръба!А мисли малко!
106
1
 
7
 
! Отговори
Константин преди 12 години
Оригиналът на статята е:ng.ru/economics/2012-04-05/4_aes.htmlПоследната и мисл е: Как България ще заплати руските разходи? Неустойката може да достигне 1 млрд Евро?
105
13
 
4
 
! Отговори
Реплика преди 12 години
КГБ апаратчиците продължават да упражняват натиск за строеж на АЕЦ "Белене"...Защо пи !?
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руския народ най-много страда от тая шепа бюрократи и олигарси след това сме ние само, че при нас тия са само едни крадливи овчари. Лошото е, че това води до деградация и алкохолизъм. Но иначе с обикновените руснаци сме си много по-близки от колкото с високомерните западняци. Малко е сантиментално, а и доста сме патили но е така. А тази омраза срещу американците аз разбирам от къде идва, но май е в повечко. Кога трезво, задълбочено и безпристрастно се анализира геополитиката няма добри и лоши.