България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

"Независимая газета" с коментар за оттеглянето ни от проекта
Обновена: 5 апр 2012 09:01 | 5 апр 2012 07:30,
187
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Политическа подбуда" руският в. "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене”, в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата с 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че Росатом е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г.

Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене” е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта. Росатом не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн Фортум и френската компания Алтран, но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, която да е удобна за българската страна, твърди вестникът.

Още по темата
 Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ Белене могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от „Белене”. Това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул.

А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския в. "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът.

Накрая се споменава и вече посочената от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
11
 
3
 
! Отговори
Независим Куриер преди 12 години
За гъзетата и авторитарният режим в Русия, за всичко е виновна Америка,...както "от епохата на Студената война" !
102
3
 
18
 
! Отговори
??? до 127 преди 12 години
Те обикновените американци, дори по-образовани не знаят кой им е съседния щат, та камо ли за България. Проблемът е на упрваляващата ционистка върхушка. Путин им е трън в очите. Той не допусна заграбването на природните богатства на Русия от САЩ чрез Березовски и Ходорковски. Сега колко се напъваха и колко милиони дадоха само и само да провалят избора му за президент? Сега си отмъщават чрез поставената начело на чалголандия мутра ББ, но народът страда. Но май сметките им ще излязат криви.
101
4
 
22
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Това продажно правителство ще се откаже и от България ,заради едно "потупвате по рамото "от "братския" американски народ.Очакват ни още "придобивки"
100
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви кажа, че една европейска банка за малко не фалира поради непотвърдени слухове, че ще участва в АЕЦ Белене. Така че всякакви конспиративни теории за ЦРУ и САЩ дето спряли великата 2-ра АЕЦ са жалка смешка.
99
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е страхлив,няма куиове да каже на НЕ на Уорлико,друг е въпроса че и народа е *** и търпи уорлик да ни командва
98
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пффф те хората в САЩ дори не знаят къде се намира България.. тръгнали от русия да пишат такива работи пък и преди няколко дена виден БСПар каза, че в русия медиите не са много независими. В САЩ почти всяка седмица са ме питали от къде съм и като кажа България те ме питат къде е това, а веднъж дори ме питаха в кой щат се намира България. Белене е проект на 31 години и щом до сега нито едно правителство не е финализирало сделката това значи, че са били на ясно, че цената е непосилна за България
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИТАР ТАСС е упълномощена да съобщи, че на Гоце се отнема ордена "За заслуги към Съветския Съюз" и при възможност да се арестува и разстреля на място за предателство към КГБ.Смърт на деморкацията! Да живей КГБ, ФСБ и чичко *** !
96
2
 
15
 
! Отговори
99999999 преди 12 години
Пожарникарите са научени да изпълняват заповеди,но се питам къде са опозициите да изкарат народа на улицата?
95
3
 
21
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
САЩ не са виновни!Ако народа скочи на пожарникаря,какво може да направи Уорлико?Да ни пусне войниците му които са ни окупирали...!?Не мисля,защото и на европейския народ им е писнало от американските бази и над 60 000 хамерикански войници в Европа
94
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американския посланик пак заповяда на Бойко какво да прави и ето го резултата!
93
1
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
!!! В момента световните агенции съобщават за ново изтичане на радиация от Фукушима !!!
92
16
 
4
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Империята на ЗЛОТО -тя ни е владяла ,а не американците- при това с кръв българска , не е свикнала НИЕ да и отказваме..:)Най- хубавата кола е "Лада" - имаше авто състезания САМО с ЛАДИ и никакви други 1600 кубикови машини ..:) За да сме убедени , че Ладата е единствена и някоя друга кола да не я издуха :)Императорът ДАВА заем - не от неговите си пари :)Трудно му е да губи все повече и повече 16-тая задунайская..затова руското посолство -пише ли пише , златевци и те , малко неграмотни продукти на фуражките , малко 'диспечери"- лапачи - да кажат КАК се краде с износ през границата , малко атакаджийчета и ..Цецка Цачева- обеща на Плевен- АЕЦ-а ..)Империята на ЗЛОТО винаги е искала първо - ВЛАСТ, влияние- в Балхарии- ето не задграница..) Т.е. разчита се на 45 годишно промиване на чукундури/глави/- в съветското бъдеще..:)На второ място са парите- повече крепостни за стригане - по добре..Добре е морето на Балхарии, и имотите ни там , и Росенец и т.н. ..Трето - били сме малък пазар : ами 2-3 млд . кубика ГАЗ, Румъния - и тя ще намалява ; Полша и тя , Турция - си има вече, средноевропейските държави - имат ИЗБОР , ами на КОГО ще продаваме , кого ще изнудваме за в бъдеще ??Километричните ОПАШКИ за ХРАНА в Масква- по времето на Горбачов, още са в главата на Путин..Страшно дълги бяха - за храна, някаква ..:))) В Москва - не в провинцията :)Лафът беше : За какво се редите на опашката? Не знаем - НЕЩО ще пускат :) В москва :)Това гледаше горбачов- от Кремъл всеки ден :)Афганистан -с него дойде кошмарът..Това гледаха и последните комуно -мутри в Полша -и дойде "Солидарност" ..) В един момент - в Полша, ако ти стърчат две краставици - от джоба - значи си "богат' човек и мацки- безкрай - наши строители на оранжерии в Полша:)) ФАКТ ...:)Изобщо Р.Овч. и мафия -привърженици - *** с две думи - ви будалкат: Ако не сме крепостни на Русия - сме били загубени ..) КГБ-пропаганда..Руска, рубладжийска , елементарна :)
91
6
 
3
 
! Отговори
hes преди 12 години
До Немеца. Виждам, че силно желаеш АЕЦ Белене, цитираш, каквото си дочул /и не съвсем/. За какъв Краш-тест говориш? Това не е кола. Имаш пред вид стрес-тест. Защото ако направят Краш тест на АЕЦ няма да ти е забавно. А проверките - то и централата в "3 майл айлънд", в Черобил и във Фукушима ги проверяваха ама... Като си в Германия, с немско паспортче, запази ли си българското? И защо се тревожиш за България тогава?
90
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Същата централа турците ще я строят в Резово за 20 млрд и са доволни от добрата цена!Нашите умници им било скъпо на 1/4 от турскат ацена...Веднага почват да обясняват, че било гьол и кой бил откраднал пари. Нямало чужн инвеститор?!? Ами имаше, но Борисов ги прогони първо Австрийците, после Райфайзен, Руснаците намериха други. Нашите пък - фръц, ние не искаме да дадем нито 1 евро но искаме контроллния пакет. Руснаците и това ни предложиха и Борисов от нямане на къде отказа, защото нямало нужда
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
116, прав сте. Всичко е бизнес. И Цветелина Бориславова (знаем на кого!) нахлу много енергично в последните две-три години в бизнеса с фотоволтаиците и ветрогенераторите (тъй наречените "възобновляеми източници"). Но моля ви се, това няма АМА НИКАКВА ВРЪЗКА със случая "Белене"! Сакън някой да не си помисли нещо!!! Ще се изложим пред "големия брат"!
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така наречената енергийна независимост е просто борба за 100% зависимост от САЩ. Прилича ми на някой, който ни обещава да ни продава сгъстен въздух, който да дишаме от бутилки, за да имаме кислородна независимост от околния въздух!Но не могат а може би и не искат да ни предложат нищо равностойно - нито могат, нито искат да ни построят АЕЦ в тези ценови параметри, будалкат ни с Набуко, за което няма газ. Затова бързат да построят нещо в Белене, за да блокират сертифицираната площадка.
87
15
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Единственият принос на Русия в световната цивилизация е водката. Не казвам, че е малък, обаче!
86
0
 
20
 
! Отговори
нищо не зависи! преди 12 години
Независима България означава, че от България нищо не зависи!
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое е общото - "Независимая газета", дървено желязо, български бизнесмен ......
84
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много русофили-комунисти в този сайт.Аз предпочитам да сме ориентирани към запада- Европа и САЩ, отколкото към руснаците.Те освен да рекетират и извиват ръце, друго няма да ни причинят.