Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!

Останалите мерки могат да я променят със стотинки, обясни Делян Добрев
Обновена: 6 апр 2012 14:49 | 6 апр 2012 13:20,
111
Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!
Делян Добрев. Снимка: архив Булфото

Мерките за поевтиняване на горивата, които вчера са обсъждали министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и шефа на “Лукойл“ Валентин Златев, могат да свалят цените в рамките на стотинки, обясни днес Добрев.

Той уточни, че предложените от Златев мерки са да се премахне добавката за биодизел и да се намалят дните в изискването за 60-дневните запаси от горива.

Още по темата

Премахването на добавката в биодизела ще свали обаче цената с 5 стотинки.

Единствената възможност за по-чувствително поевтиняване на горивата е промяна на ставката на акциза.

По думите на Добрев обаче не е ясно дали това е възможно, защото "в момента сме на минимална ставка и дори не сме достигнали минималните нива на ЕС", поясни той.

Високата цена на горивата влияе негативно, както на потреблението, така и на икономиката, обясни министърът.

Той обаче не се ангажира да предскаже какво ще се случи с цената на петрола на международните пазари, но допълни, че в момента се обмисля какво ще бъде направено при евентуално шоково поскъпване.

Делян Добрев все пак успокои, че такъв сценарии е малко вероятен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 12 години
Много мушмороци станаха в тая политика - като се започне от президентчето ни та до подледните ни министри .Боже пази България.А Борисов казва:пред втория мандат ще бъдем по добри вече ще сме се научили.И мога ли да попитам другарю Борисов вие на чии гръб се учихте вече 3 години,давате ли си сметка за това,ама нали народеца търпелив и докато вие се изучавате още ще помизерува.
78
0
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 12 години
Продължение: Тук става въпрос за личните МПС. А можите ли да си представите каква сума за гориво би икономисало обществото, ако хилядите щъкащи микробусчета и камиончета из градовете, както и увеличаването на броя на тролеите и тролейните мрежи минат на ток. За лекотоварните е достатъчно и помощни ел двигатели с които да се паркира, маневрира и придвижва с малка скорост, където се харчи най-много гориво и най-много замърсява. Продават такива джанти с монтирани ел двигатели, които подпомагат движениетоИ дават голяма икономия на гориво, като стях автомо-Била може автономно да се придвижва и с малка скорост.Оборудването се избива за няколко месеца до година.Ще кажете тогава откъде толкова електроенергоя? СРеализираните икомии обаче обществото ще може даСи купува по една атомна електроцентрала на всеки2-3 години!!! САМО Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ В НАШИТЕ УПРАВНИЦИ!!!
77
0
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 12 години
Спасението е в тока! Синът ми си направи велосипеда на ток. Материалите се продават в интернет. Всъщност едно предно колело с вграден ел двигател 500 вата и 6 малки акумолаторчета / може и употребявани/ за компютър. Нови са по 20 лв. Така с 50-60 стотинки минава без да върти *** с приличната скорос 30-40 км. в час минава до 30 км.ежедневно и достатъчно бързо в града. Млади хора. Оставете бавните коли за кратки придвижвания и дерзайте на ток с велосипеди и електроскутерчета. Бързо, евтино, екологично. И ако във всеки от тристата града в България има средно по 500 такива возила,/в София могат да бъдат и 10000/ то 150 хиляди автомобила дневно няма да закупуват по 5-6 литра гориво, което годишно прави 150000х5х365 дни =476250000 литра, или близо 50000 тона по-малко продадено от Лукойл и същевременно 1190625 лв. спестени от нас. Това са МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА ЛЕВА!!! ПОМИСЛЕТЕ! И ТОГАВА ВЕЧЕ ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ НЯМА ДА СА ТАКИВА!!!
76
0
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
В Румъния горивата са с 20-30 стотинки по-евтини по банков курс, но РОМПЕТРОЛ СЪВМЕСТНО С ЛУКОЙЛ, ШЕЛ, ПЕТРОЛ И ОМВ се споразумяха за монополно високи цени и убиват всички малки бензиностанции. Ако не бяхме продали Нефтохим на руснаците, сега щяхме да държим цените в ръцете си. Но кликата на Иван Костов продаде на безценица всички печеливши предприятия в страната, а останалите на скраб. Разруши икономиката и селското стопанство. Сега не произвеждаме нищо и отиваме към фалит!!!
75
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ЕДНО НЕ МИ Е ЯСНО! ИМАМЕ НАЛИЦЕ МИНИМАЛНА СТАВКА НА АКЦИЗ, ЗАПЛАТИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ СА НАЙ-НИСКИТЕ В ЕВРОПА И ОТ ТАМ СЪОТВЕТНО ЛУКОЙЛ ИМА НАЙ-НИСКИТЕ В ЕВРОПА ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ! ТОГАВА ЗАЩО ИМАМЕ ПОЧТИ НАЙ-СКЪПОТО ГОРИВО. ЯВНО, ЧЕ РАЗМЕРЪТ НА ПЕЧАЛБАТА В ЛУКОЙЛ Е НАЙ-ВИСОКИЯТ В ЕВРОПА!!! ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ЛУКОЙЛ НЕ ПЛАЩА НИКАКВИ АКСИЗИ И ДАНЪЦИ ЗА ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ ПРОИЗВЕДЕНАТА ПРОДУКЦИЯ, ТЪЙ КАТО ВСЕ ОЩЕ НЯМА ИСКАНИТЕ ОТ МФ КОНТРОЛИРУЕМИ УРЕДИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ!!!
74
1
 
3
 
! Отговори
краси преди 12 години
Този европейски акциз няма нищо общо с българските ни заплати.
73
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 12 години
до 102"великите избранници не мислят за тези, от които са избрани"Напротив - точно за тях(него) мислят, иначе тОзи, който го е избрал много бързо и ще го свали.
72
1
 
1
 
! Отговори
В. Иванов преди 12 години
Отново е факт, че великите избранници не мислят за тези, от които са избрани.Простичка истина ...сваляне ставката на акциза - 20 % .Всичко е игра на думи ............ във вътрешен и международен мащаб.
71
0
 
8
 
! Отговори
Советски петрол преди 12 години
Тия слепи и прости ли са та не виждат че Лука си има собствени находище и техния петрол няма нищо общо с международните борси. Той трябва да е в пъти по-евтин защото не го купуват а си го копаят.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умника Златев ви казва, че ако РъБъ излезе от ЕСъ ще поефтинеят горивата, как не се сетихме бре, колко е лесно. Хем няма да има правила за минимален акциз, хем делаверките ще си вървят никакви измервателни уреди няма да се слагат. Слушайте Златев и ще прокопсате, нъл-тъй?
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата може да направи акциза да не зависи от цената на петрола. Например акцизът да е 80 ст. на литър гориво. При повишение на цената на петрола, цената ще се вдига само върху суровината, а акцизът ще остава постоянен.
68
1
 
16
 
! Отговори
Тодоров преди 12 години
Не искаме НАМАЛЕНИЕ на горивата искаме УВЕЛИЧЕНИЕ на ЗАПЛАТИТЕ!!!!
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По думите на Добрев обаче не е ясно дали това е възможно, защото "в момента сме на минимална ставка и дори не сме достигнали минималните нива на ЕС", поясни той.---------------- Съгласен съм да спазваме ЕС нивата и ставки за горивата ,няма проблем същото упражнение да направят и със заплатите и пенсиите на хората,ГАРАНЦИЯ няма да има НЕДОВОЛНИ!!! Господа изравнихме се по много показатели сас повечето държави в ЕС само в сектора заплати нещата адски много куцат... .да променим сега тях?!
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е евроидиотите от брюксел да спрат да определят квоти, ставки, акцизи и.т.н
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът се казва Лукойл.., но на никой не му стиска да го каже!През януари бях в Мунхен, където дизелът струваше 1,31 евро..Ако бг акциза е най-нисък, как така горивото е на една и съща цена?!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има само едно спасение Терминал 1
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
младежа дали знае какво мисли дянков по тоя въпрос ? ще го подлъзнат и него набързо
62
1
 
5
 
! Отговори
хр б преди 12 години
дойде време ставайте
61
0
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ДЕЛЯНЧО,- ПЪРВО МАХНИ ДДС-то НАЧИСЛЕНО НА АКЦИЗИТЕ(ДАНЪК ВЪРХУ ДАНЪК!!!- С НИСКИ ДОХОДИ И БЕЗКРАЙНИ ИКОНОМИИ НЯМА ЗА ДА ПОСТИГЕМ НАЦИОНАЛНИЯ СИ ИДЕАЛ: Благоденствие на ЦЯЛАТА Българска нация!ОТ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ В ИКОНОМИКАТА И ОБЩЕСТВОТО, ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯБюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза; Българската криза обаче е структурно-управленска:- У нас съществува Предпазарно стопанство...- Най-голямата пречка за развитието ни е Клиентската система, наречена Обръчи от олигархически фирми червени, сини и татарско-циганскиОткъде пари ли?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! - За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, колкото са удръжки като на работещите граждани 37.5%... и само при това условие данък девидент може да е с нулева ставка Изхода е ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД и Преработка на бюджета Заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР... , В КОЯТО ДА СЕ ДЕПОЗИРАТ ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ И СРЕБАРНИЯ ФОНД ПРИ НИСКИ ЛИХВИ (ТАКА С ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ ЩЕ СЕ СВАЛЯТ ЛИВИТЕ!!!) 2. Световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство Поземлена реформа налагаща собственост на земеделска земя до 1 000 декара САМО НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, безлихвени земеделски кредити чрез ББР до 100 000лв. и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиоративните системи...3. Световната рецесия Всички държавни пари да се внесат в ББР. Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми4. Световната екологична криза СПЕШНО строителство на реверсивни газови връзки със съседите и незабавно Строителството на АЕЦ-Белене 33% от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове, защото глобите за парникови газове ще ни върнат в каменнета ера....5. Структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем демокрацията в България НЕ на свръх-либерализма, и следните реформи:- Тотална реформа в МВР и Съдебната система- Индивидуални картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време- Съкращаване на държавния апарат с 30%.- ЧАК КОГАТО ТОВА СТАНЕ РАЗБАВАЙ БОНУСИВсичко останало е от "Лукаваго...
60
0
 
2
 
! Отговори
нана преди 12 години
до биби 73Бибче,на колко си години,мило....А иначе си уникално тъпо парче,честно.За първи път си позволявам подобен коментар,но не можах да се Одържа/както съм сигурна,че би написала/...Нищо лично,хайде със здраве