Никоя страна да не е зависима от един вид енергия или източник

Стартира процедура "Easy визи" за облекчаване получаването на US виза
Обновена: 7 апр 2012 13:45 | 7 апр 2012 13:45, Елка Василева
253
Никоя страна  да не е зависима от един вид енергия или източник
Посланик Джеймс Уорлик. Снимка: архив, Булфото

Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България, но тя трябва да вземе решение за себе си. Това коментира американският посланик Джеймс Уорлик пред Дарик.

Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификация, която по думите му е изключително важна. Това не е лесна задача и според него ще отнеме години.

Според Уорлик за газопровода "Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия: "България има напредък по "Южен поток" и такова решение България трябва да вземе сама за себе си. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по "Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници".

За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия. "Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ", заяви Джеймс Уорлик.

За нова газова централа "Белене" Уорлик каза, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава. "Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес", добави посланикът на САЩ.

Посланик Уорлик съобщи още, че в сряда започва процедурата "Easy визи". По думите му ще се облекчи получаването на виза от страна на българите.

„Не става дума за вдигането на визите са САЩ, но посредством тази процедура ще има още по-голямо улеснение за получаването на виза за Съединените щати, затова именно така се казва. В сряда ще се стартира процедурата. Това е от интерес за българите, тъй като ще улесни още повече получаването на виза от страна на българите и също така ще насърчи още повече пътуванията на българите в САЩ, а също така смятам и инвестициите", обясни Уорлик.

„Нямам съмнения, че рано или късно България ще стане част от програмата за безвизов режим на САЩ, но не мога да прогнозирам кога. Надявам се, това решение да бъде взето възможно най-скоро", каза още американският посланик.

„Това е допълнително облекчение, което те създават, за да може по-лесно да се издават визи за български граждани", обясни от своя страна външният министър Николай Младенов за „Easy визи".

Във връзка с облекченията за български граждани в чужбина Младенов обяви: „Скоро ще приключат тестовете на електронната ни система за визови услуги, която в момента правим и се надявам до края на годината в основните ни посолства, поне в Европа, тя да бъде въведена, с което многократно по-бързо ще се обслужват българските граждани за всякакви видове легализации, заверки и т. н., които трябва да направят в едно посолство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
12
 
! Отговори
Явор Орехов преди 12 години
Алелееее, каква мазна нахилка!
178
1
 
6
 
! Отговори
какво преди 12 години
алоооо кореноядците по надолу-излезе копривката и станахте независими а смръдльовци-а до г-н Уорлик-веднага пращайте служебно правителство щото сме го закъсали с политици от сусурлево сирищник вълчидол лисичи баир....все селски хитреци и грабежаджии..нека уорлик да забие знамето на конфедерацията на...щях да кажа на парламента..ама се сетих че тази сграда служи за чалготека..кога ще пее азис и колко ще е билета за непарламентаристи или те искат на уше да им се пее..чалгари долни
177
1
 
10
 
! Отговори
шт преди 12 години
Уорлик,не се бъзикай с нас!Ние си искаме да бъдем зависими от Русия,защото не ви вярваме,че можем да бъдем хептен...независими!!Яд ли те е ?Защото не може да сме независими от вас,пък.... да не сме зависими от Русия!Схващаш,ли?Щото ,дори и аз-не!?Ама питай БСП-те знаят кое е по добро за нас-ние сме ги"делегирали"отдавна,да мислят вместо нас и сме им много благодарни,че сме още живи!Може да те е яд,ама ние сме си българи!Ами ти защо биеш ***!?
176
15
 
4
 
! Отговори
Атанас Буров преди 12 години
Тавариши ***, алкохолиците от сибир не се ли месят във вътрешните ни дела вече 134години??? Какъв е резултат вие кажете?!
175
17
 
4
 
! Отговори
Атанас Буров преди 12 години
USA, USA, USA!!!
174
15
 
5
 
! Отговори
Атанас Буров преди 12 години
Мачкай руските *** и техните ***!!!
173
0
 
8
 
! Отговори
до208 преди 12 години
Какъв ,,ЕС,, какви пет лева бе мъжки я се стегни малко . За смях на света стана тоя ЕС. Ами незнам как да бягаме че срам и позор . Системата на тоя измислен съюз е прееби другарче едни гледат да го набутат от зад на едни други . Хората ги разкриха . Защо се месят защото руснаците сами се отказаха от борбата напълно доброволно ,, Горбачов,, разпусна Варшавският договор . А и от давна американците са ни харесали .
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добре е да се диверсифицираме с безплатна енергия от Космоса, но такава засега липсва.
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе, нали ние сме в ЕС!!! с тия сме "съюзници" във военния им пакт. от къде накъде постоянно ще ни дават наставленията си и ще ни се месят. май на някои хора им оказват силен натиск чрез банковите им сметки в хамерика и Швейцария
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никоя страна да не е зависима от един вид енергия или източник,Това е вярно а този трябва да е голям куражлия.
169
1
 
10
 
! Отговори
Валя преди 12 години
Mr Warlick, We in Bulgaria are not pleased to read, listen, even know anything about your own oppinion. Neither your state one or government policy as well. Please, have a note and kindly shut up. You even can hide them in some pretty dark place. We can offer you one or two if you need to.
168
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
АМАН ОТ ДУПЕДАВЦИ И ОТ ПОСЛАННИЦИ !
167
0
 
5
 
! Отговори
ЗА ЖОРО/Dnes/bg преди 12 години
Жожи,Жардел,Жорж,ми,че ти си си от самият сайт бре!Как те защитават нахранилите се при Урко,ехеее..Та не си Жоро,а най си Жоро/dnes/bg!
166
0
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Какви визи за сащ бе,кой иска да отиде да живее във бъдещо радиоактивно поле,некой *** може би.
165
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя що не вземе да се гръмне
164
1
 
11
 
! Отговори
Теодор Комнин, но бъ преди 12 години
Много *** посланик.
163
9
 
4
 
! Отговори
бг преди 12 години
жоро е прав бил съм в сан петербург два пъти преди 2 години на гости-тия хора какво тегло теглят все едно че нямат нищо на тяхна територия.олигарсите са ги яхнали и ги яздят като диви катъри.жал ми стана за тях ама това е.съсипията и там е страшна .и да се говори за наука и производство при тях е смешно.едвам оцеляват.а олигарсите крадът и после беж в англия и футболни отбори си купуват.а да не говорим за 20км.от града-страшно е дори за нас виждалите почти всичко.така че по кротко с руската мощ
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорко, непрекъснато доказваш тезата ми, че си продукт на милиционер и комсомолска или партийна секретарка, като всички герберасти. А за чугуна - да не ме срещаш.
161
13
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Ох този рефрен за цитирам "група руски учени", "секретни разработки" и т.н, съм го чувал и мога само да се смея.... то си им личи колко са напред в науката не могат да направят едно ножче за бръснене и една четка за зъби ! да не говорим за по сложен продукт като мобилен телефон или процесор.... 60% от руския БВП идва от копане на природни ресурси, който не са вечни, като свършат руснаците ще минат отново към ядене на трева и корени по стар обичай и пак ще молят САЩ за пшеница и ориз !
160
1
 
8
 
! Отговори
продължение преди 12 години
Ако знаеш регламента за нобеловите награди за наука, трябва да има незнам си колко публикации. А в СССР и бившия соц. лагер нещата бяха засекретени, което не даваше възможност за публикации. Можеш да прочетеш, ако се разровиш в нета, колко сегашни "открития" на американците с всъщност руски. Дори за любимия ти СТЕЛТ са използвани теоремите на отражението на Уфимцев от 1964 г. Няма да говорим за Сикорски, за полк. Поповски, който издаде на американците тайната на твърдото гориво за ракетите и т.н