Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд

Финансовият министър мотивира промените за фонда пред ЕЦБ
Обновена: 18 апр 2012 17:02 | 18 апр 2012 17:02,
111
Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд
Снимка: БТА

България планира възможност да продаде на Сребърния фонд държавни ценни книжа (ДЦК) за до 600 млн. лв. през 2012 г., или до 30% от активите на фонда, се казва в писмо на финансовия министър Симеон Дянков до председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Днес ЕЦБ разпространи становище с което на практика одобри инвестирането на средства от фонда в родни ДЦК, но застана срещу дискриминацията на другите европейските ценни книжа, за които законопроектът за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК.

ЕЦБ бе притеснена и че парите на Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК и ще направят лихвите на него непазарни. В проекта, даден за становище от ЕЦБ е залегнало, че в български ДЦК могат да бъдат инвестирани до 70% от активите на фонда (в размер на около 2,1 млрд. лв.)

В писмото си Дянков уведомява Драги, че има промени в законопроекта, като той вече е внесен за разглеждане в Народното събрание. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно.

През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с по 10% до 2017 г.

"Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг", уточнява финансовият министър.

Целият материал и още новини за България четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Анонимен излез от анонимност .Аз предлагам от личните сметки на тези от тройната коалиция за които БЛИЦ изнася всеки ден данни да попълним поне част от парите необходими за лечение на деца в чужбина.Би било и морално и честно спрямо тези които плащаха данъци а други си пълнеха личните сметки.Дай един пример макар и анонимно - колко пари дариха от БСП и ДПС за наводнените райони и колко хора макар и това да са им избирателни райони се престрашиха да отидат да се срещнат с пострадалите.
59
3
 
2
 
! Отговори
abv преди 12 години
prav si anonimen boiko 6te gi ma4ka za 400 lv. da im doide akil v glavata na tiq maloumnici neka da se trepqt
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разстрел!публичен!източиха нои,източиха здравната каса,ликвидираха резерва,прецакаха енергетиката ,сега и пенсионния фонд да ликвидират---и да закриваме БЪЛГАРИЯ,а да идват *** -бъдещето ни!
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз чакам, както каза министърче Добрев срещу Великден, че :"...когато минат Коледните празници???!!!"...хахахахах, ега ти масончето недозряло, до дни, ще кажат руснаците колко пари трябва да им натракаме. Мазол ми стана на *** и очите ми окапаха да чета и да чакам.Опапаха парите тези полуграмотни анцузи и негодяи.Голям грабеж, сега ще вдигнат и тока с 10 %. От къде ще се вземат пари за следващия бюджет, след като няма икономика?А като ни окрадат напълно?
56
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
дано го споходи Архангел Михаил че да се отървем от него
55
2
 
16
 
! Отговори
тотко мармотко преди 12 години
"Аиде софиянци Нали сте все наи -отворените , защо не сте пред парламента ?Цяла България е настръхнала и ако София излезе ще излезе и цялата страна "да, нали, да го ду*ат "тъпите шопи", ама като требва да се свърши неква работа, а не само селски тарикатлъци и бъркане в носа "айди поведете нъ, чи ний сме овци". такъв филм нема никъде.
54
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
всеки които е недоволен да иде в една от църквите и да запали свещичка на земята за дянков а да видим какво ще се случи може да си отиде по скоро само това щеги стресне атака на ментално ниво ,може да празнуваме със слатко жито
53
5
 
11
 
! Отговори
Дянков към Драги преди 12 години
Аз изхарчих целия резерв и съсипах икономиката на България,ти за сребърния фонд ме питаш?!
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков а каде са 5 милиярда ?Градивност никаква освен съкращения и тормоз над малкия и среден бизнес и народа ?
51
3
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Прав си! Ако стоим така само по форумите и си 4ешим езиците нищо няма да променим. Ку4ето си лае, а кервана си върви! ония в парламента лапат ли лапат и глозгат кости народни! Дела трябват от наша страна, а не приказки само!
50
5
 
10
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
И без това ТЕ погребаха България.Със сребърния фонд и без него все тая.Няма сила,която може да помогне на България вече,защото силата е народа а нас ни няма.Това е другари.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички политици тънат в лукс и бонуси Защо не се реже от там Какво толкова има да се мисли - 10% администрация, -50% депутати,- 20% разни там комисии и агенции и ето ви спестени към 5-6 милярда ако имах калашник ...ееееех мечти Как мойе за едно куче да гръмнат социалните мрежи и да излязат хиляди хора , а за цял един народ и запазването на нацията - на никои да не му пука толкова ли са ни зомбирали вече по телевизията няма ли една шепа хора с акъла си
48
3
 
10
 
! Отговори
do 54 преди 12 години
Мина времето, когато трябваше да го уволняват и то много отдавна, сега вече е време да го разстрелват или в трудов лагер, докато си изработи всичко, което затри
47
15
 
9
 
! Отговори
РОКИ преди 12 години
СИМЕОН ДЯНКОВ Е НОМЕР ЕДНО
46
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уволняваите го тоз Дянков докато е време ...че е много вреденАко не може да бъде уволнен поне може малко да бъде понабитБНБ не разрешава този министър да си прави екперименти Европеиската банка и тя скочи .....само че дянков е по умен от всички екперти които работят там и си прави каквото си иска ..Ние народа обаче нямаме по една къща в Америка където да избягаме ...нали ????
45
2
 
8
 
! Отговори
ДО 48 преди 12 години
правилно - в момента дори погледнато в глобален мащаб е най-добре да се слагат парите в злато! те ще купуват хартийки - 4естито да ни е. Един ден вместо пенсии може да ни дадат по едно руло за ли4но ползване вкъщи.
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков ако не знае как да управлява финанси да пита ОРЕШАРСКИ
43
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аиде софиянци Нали сте все наи -отворените , защо не сте пред парламента ?Цяла България е настръхнала и ако София излезе ще излезе и цялата страна Тези направо разбиха народа Съжалявам че навремето гласувах за тях .....уж за да не Станишев ...ама то какво стана - лошия Станишев остави 8 милиарда излишък , а шаика бандити го окрадоха ....
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврейските политически съставки в българския предателски тиган:1. Ники Младенов, сигурно сте го виждали с юдейската капела...2. Шимон Дянков, баща му си е казвал е че шимо е Juda3. Георги Пирински4. Паси5. и разбира се класиците...Филим Димитров, Адрей Луканката и Божков 10%6. СерГЕЙ стнаиШЕФ, майка му забранявала да се жени за не-еврейкатия хора се крият за бг имена но нещата излизат наяве
41
1
 
3
 
! Отговори
,,PROST,, преди 12 години
NE RAZBRAXTE LI,4E TEZI OLI....NI SA NA VLAST,DA DOONIJTOJAT NARODA.TOZI KRASAVEZ SHTE SI ZAMINE ZA AMERIKA,A BALGARIJA E FALIRALA.