Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд

Финансовият министър мотивира промените за фонда пред ЕЦБ
Обновена: 18 апр 2012 17:02 | 18 апр 2012 17:02,
111
Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд
Снимка: БТА

България планира възможност да продаде на Сребърния фонд държавни ценни книжа (ДЦК) за до 600 млн. лв. през 2012 г., или до 30% от активите на фонда, се казва в писмо на финансовия министър Симеон Дянков до председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Днес ЕЦБ разпространи становище с което на практика одобри инвестирането на средства от фонда в родни ДЦК, но застана срещу дискриминацията на другите европейските ценни книжа, за които законопроектът за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК.

ЕЦБ бе притеснена и че парите на Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК и ще направят лихвите на него непазарни. В проекта, даден за становище от ЕЦБ е залегнало, че в български ДЦК могат да бъдат инвестирани до 70% от активите на фонда (в размер на около 2,1 млрд. лв.)

В писмото си Дянков уведомява Драги, че има промени в законопроекта, като той вече е внесен за разглеждане в Народното събрание. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно.

През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с по 10% до 2017 г.

"Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг", уточнява финансовият министър.

Целият материал и още новини за България четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
Нека опитат и със ценни книжа, но ако е грешен ход (не съм финансист и ми е мъгла тая работа и не искам да се изказвам по нещо което не разбирам в детайли) сребърния фонд ще отиде и той по дяволите, в 4ерната яма и тогава жална ни майка ве4е! И без това е наяден и има дупки, ама белким го спасят!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TRQBVA DA SI MNOGO TAP I NAGAL DA DARJISH NA TOVA KOETO ISKASH SLED KATO TI KAZVAT OT EC 4E NE E DOBRE .NO MAI VSI4KI OT GERB A NE MAI A VSI4KI SA SUPER NAGLI I TAPI PAR4ETA SAMO SE PITAM DO KOGA SGHTE GI TARPIM ????????? TEZI GNUSNI MUTRI ???????????????????? DO KOGA ???????????te igraqt sreshtu nas sas monopolite i darjat za ***
18
1
 
4
 
! Отговори
до анонп преди 12 години
прав си Братле - гнили ябълки са поникнали по върховете :Има нещо гнило в управлението на България за последните 20 години // никой не залага на образование и иновативност а само на "схеми" и постановки .Или са некомпететни всички искащи да управляват до сега или сме фалирали и безпомощни да тръгнем по пътя ДРУСАЙТЕ българи да изпопадат че ще изъхне дървото
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Великият, прехвален финансист, който вцепени Европа с безумната си финансова политика, напълни гащите.Не че не се виждаше от самото начало. Щом стигнаха до сребърния фонд, положението е под границата на трагедията. В пълен унисон с библейската притча-"На който има, ще му се даде, на който няма-ще му се вземе".Крадливи, обезумяли фанатизирани българоубийци!Това ли е единственият изход-да се ограби Сребърния фонд, защото певсионният вече е ограбен, даже има дебели намеци, че няма да има пенсии.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквоподобните изцоцаха всичко и сега се чудят откъде да намерят пари.Съсипаха бизнеса с некадърното си управление, обедниха обикновените хора, и сега няма откъде да дойдат постъпления.Това е истината.Не знам какви гении ги гонят някои тиквопоклонници. Ама като се има предвид, че и *** Брайвик има поклонници в България, може би не трябва да се учудвам.
15
9
 
6
 
! Отговори
ОТКРОВЕН преди 12 години
Не се кахърете - вси4ко е опапано! Тоя сребърен фонд така или ина4е ще го изцоцат тия или ония....поне да опитат и с ценни книжа, белким са на прав път. Може пък и да е прав - нали е работил в световната банка и по чужбина. Все пак прави нещо - не само да стои да се 4еши където не го сърби. Аз го подкрепям!
14
2
 
32
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Дянков е в безизходица! Огромни дупки зеят в бюджета, които не може да запуши! Всичко е блокирано в държавата, хората масово са без работа, имат дълг вече 4 милиарда, абе пълен безхаберник е финансовия ни министър! Държавата действа като групировка, която гласува и рекетира обществото с непосилни спрямо доходите му глоби, такси, данъци.... Ако някой ми каже нещо, с което държавата се опитва да облекчи хората, бизнеса ... в период на кризата, браво ще му кажа!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има нещо гнило в управлението ба България за последните 20 години // никой не залага на образование и иновативност а само на "схеми" и постановки .Или са некомпететни всички искащи да управляват до сега или сме фалирали и безпомощни да тръгнем по пътя .
12
2
 
6
 
! Отговори
do optimist преди 12 години
И това, че идеята му се отхвърля от "некомпетентната" ЕЦБ, по какъв начин подкрепя тезата ти!
11
0
 
15
 
! Отговори
много здраве преди 12 години
Алваджия за бозаджия. Монката - ментарджията пее по нотите на западните си господари. Нищо че българските пенсионери ще гладуват с години.Пожелаваме на него и семейството му толкова здраве ищастие, колкото е правилно решението, което сега е взел.
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков няма какво да му се обясняваш на тоя *** илюминат и възпитаник на голдмън сакс - марио драги . точно неговата банка докара кризата в Гърция и навсякъде се е оср***Дянков трябва да отстоява националния интерес докрай.
9
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно голямо Браво на Дянков! а Европейската банка ако ни мисли доброто да си купи малко български ДЦК (български дълг) а не ние да плащаме техните .
8
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков е взел напълно правилно решение което е в защита на националните интереси .. за нещастие на ЕЦБ . вече наистина доста прекаляват тия нещастници и прекалено се намесват във вътрешните ни финанси . ай сифон от тука - от както сме влезли в ЕС само негативи трупаме и дългове . това са български пари и ще ги инвестираме в бг книжа или където ние поискаме . ние казваме ли на германците или франсетата в какви книжа да инвестират ? искат да ни излапат всичко
7
2
 
17
 
! Отговори
ooo преди 12 години
да си мислиш че си всезнаещ и заедно с това и нагъл е убийствена комбинация...в случая за цял един народ.само роднините ме задържат тук в корупцията ,безпаричието,престъпноста и несигурноста...и все повече българи злобеят и искат да раздават правосъдие за каквото ще да е...жалък народ ,жалка държава
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономиката буксува, държавата няма пари за нищо, бюджетът се прекроява няколко пъти, резервът е изяден, навсякъде, където погледнеш, е недоимък и мизерия и Дянков е на път да тегли външен заем, щото не може вече да посрещне държавните разходи, а и се оказа, че сме затънали в дългове и нещата ще гледат да бъдат оправени с бързи приватизации на печеливши предприятия за цълти стотинки... На мен това ми намирисва на скрит фалит! Каква е разликата между нас и "горката" Гърция?
5
2
 
15
 
! Отговори
До 4 и 5Ако мисли с преди 12 години
Становището на ЕЦВ е от 12,04 публикувано на 13,04 .Но вашият "велик" Монка му трябваха 5 /пет/ дни да измисли нещо.
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този на снимката е КЪРЛЕЖ забил се в тялото на майка България!
3
29
 
4
 
! Отговори
Ben Gan преди 12 години
Хаха, Монката ги сасипва всички. Българския гении неможе да бъде надминат. Това ни трябва. Жив мозък, който не се подчинява на законите досега. Защото никога времената не са същите. А когато такъв мозък се роди, остава неразбран. Монка, евала пич, надали четеш *** коментари но за мислещите хора като теб, има надежда. Ще учите с уважение по история след време за този човек. Помнете скромната ми дума.
2
1
 
32
 
! Отговори
Емиграция преди 12 години
Един крадец,се обяснява на друг крадец как да открадне заработеното от нас простаците,без да му се сърдят батковците.Е сигурно е обещал и заемчето от 2 милиарда.....да не го плескат по дупето!
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя ако можеше, и майка си шеще да продаде