Малко вероятно е "да" за Шенген за нас преди вота в Холандия

В страната на лалетата следват трудни месеци, смята експерт от Хага
Обновена: 24 апр 2012 14:44 | 24 апр 2012 09:26, Елка Василева
55
Малко вероятно е "да" за Шенген за нас преди вота в Холандия
Марк Рюте. Снимка: архив, Reuters

Малко вероятно е България и Румъния да получат "да" за Шенген преди извънредните избори в Холандия през октомври или ноември. Това заяви в коментар за БТА Адриан Шут, заместник-директор на Холандския институт по международни отношения и ръководител на факултет Европа на висшето училище по повод оставката на правителството на премиера Марк Рюте след загубата на парламентарна подкрепа от страна на Партията на свободата.

Според експерта партиите, от които зависи промяната на позицията на Холандия в Съвета на ЕС, имат твърди становища за разширяването на Шенген. По неговите думи може да се очаква правителството в Хага да намери компромис, ако е редовно избрано, но напредъкът би бил по-труден, ако до вота работи временен /служебен/ кабинет. Според него холандският парламент може да подкрепи София и Букурещ, ако отчете напредък в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка през юли.

В отговор на въпрос дали очаква Рюте да остане служебен премиер до вота наесен, Шут изрази съмнение, че това е възможно. По негово мнение левоцентристката Партия на труда, която е втора по брой депутати в Генералните щати /парламента/, би могла да състави самостоятелно правителство в преходния период.

Според оценката на Шут следват трудни месеци, тъй като в страната предстоят реформи в пенсионната система и здравеопазването. Експертът е на мнение, че предизборната надпревара "всеки срещу всеки" в страната вече е започнала и така е създаден климат, труден за постигане на компромиси.

Шут е на мнение, че правителството на Рюте е било предразположено към намиране на решение по въпроса за Шенген повече, отколкото вероятният следващ кабинет в Хага. Според него всяка власт в Холандия поставя като приоритет върховенството на закона, но същевременно страната е започнала да търпи прекомерен натиск в преговорите с ЕС по въпроса с позицията си за Шенген.

Още по темата

По негова оценка Хага е постигнала максимума в съпротивата си срещу разширяването на зоната и преди оставката на Рюте тъкмо е настъпил периодът, в който е трябвало да отстъпи пред натиска на комисията.

По неговите думи ЕС е имал полза от твърдата холандска позиция, например с извеждането по-високо в европейския дневен ред на въпроса за спазването на законите. Шут изрази очакване за приемственост между политиката на правителството на Рюте и следващия кабинет, макар да очаква от новото правителство да бъде по-малко сговорчиво.

Попитан за позициите на Партията на свободата, Шут ги оцени като отслабени и коментира, че организацията трудно ще намери политически партньори. За нас първостепенен въпрос остава дали Рюте ще постигне коалиция с други опозиционни сили, посочи Шут.

Той отбеляза, че Холандия трябва да представи плана си за реформи пред ЕК и наред с това в страната ще се води предизборна кампания. По негова оценка ще бъде трудно договарянето на икономически и бюджетни реформи на фона на борбата за избиратели.

Според Шут правителството на Рюте не е било срещу ЕС, а е настоявало за съкращаване на бюджета на Общността и на националните разходи. По неговата оценка днес ситуацията би била различна, ако не бе изпълнена холандската препоръка за отписване на част от дълга на Гърция. Тонът на правителството често бе остър, а можеше да бъде по-дипломатичен, коментира Шут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До bg....kakvi bulki be pich .....te nas ne ni priemat shtoto ne pravime sex s sebepodobni ama vij turchaliata ne otbirat karat vsichko nared ...zasho za tiax niama zabrani ,v golemite gradove niama xolanci samo ,,nindji,, dori nemoje da razberesh kakvi sa ,a majete im cial den po kafetata na chai i karti ...no te sa dobre doshli ...
49
1
 
0
 
! Отговори
tura4a преди 12 години
do53 idi ti tam be mirizlif kolibar ama 4akai ti ot to selo izlizal li si beeeeeeeeeeeeeeee marlia4.
48
1
 
1
 
! Отговори
Апел преди 12 години
Да пратим всички наши *** в Холандия, та дано там да ги превъзпитат, а не само да ни дават акъл отдалече!!!
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е хубаво, че не искате ЕС и Шенген. Така и така си опикавате тоалетните, не се къпете, не работите добре. Твърдо против ъсм да влиза БГ в Шенген и е много добре ако излезе от ЕС. Да се върнат визите и да се редите на опашка пред посолствата, за да си купите много добра стара кола. ЕС ще съществува. Трудности има навсякъде, но се преодоляват.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE NA EVROPA DA SE MAHAME OT TOQ SAQZ TO NE BE SHENGEN TO NE BE POKRITIQ I SME NAI ZLE V EVROPA
45
1
 
0
 
! Отговори
RSS преди 12 години
Xolanskite pedali da mu misliat,sega kato spe4eli miusulmanskata ob6tnost kakav zdav 6eriat ste vavedat laletata ste gi spukat da sa 4 pati na den s dupe nagore.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С нетърпение очаквам един съвсем естествен процес - разпада на тояшибан еврейски съюз. А пък тоя шенген въобще ми е през х...
43
5
 
2
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
И преди вота и след вота в Холандия, за нас Шенген ще е затворен докато ГЕРБ толерират контрабантата и корупцията
42
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
GOLEM PRAZ,,,TUI XOLANCI FRANCYZI A I DR< SA PEDERASI I GI E STRAX DA NE IM PIPNEM BYLKITE XA XA XA
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 12 години
Вие ако си мислите, че само Холандия ни спира.... Просто така ни информират родните медии! Лично чета през определено време и френски новини.Още миналата година юли месец, министъра на вътрешните работи на Франция каза точно и ясно-България и Румъния няма как да видят шебген преди 01.01.2014г. Айде направете си сметката как ни "информират" в България!!
40
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Аз не мога да разбера какво е това драпане за шенген. Какво ви дава това, абсолютно нищо. Който иска да пътува, работи и т.н. вече е ходил, видял, работил та се е и върнал. Дреме ми на оная работа за шенген.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз им бойкотирам вече една година стоките,без холандски плодове и зеленчуци,без холандски цветя.Румъния и България сме повече от 30 млн. !
38
3
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Ние тук си пишем, но само с това ще си останем. Никой не би посмял да ни попита искаме ли ние да влизаме в Шенген. Както не ни попитаха за НАТО и ЕС.
37
4
 
16
 
! Отговори
I have a dream преди 12 години
1. Излизаме от ЕС и 30% мита на вноса - так ще си направим собствена индустрия2. Изритване на всички съдии и въвеждане на трибунали и съдебни заседатели3. Като в Грузия: уволняване накуп на всички по-високи ченгета и прокурори и смяната им с млади честни хора. Въвеждане на видеокамери в кабинети на висши чиновници и съд4. Въвеждане на сунгапурско право и пълна отмяна на мафиотските БГ-закони
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да потъват по бързо тези в комплект с лалетата им и без туй са под морското равнище.
35
1
 
8
 
! Отговори
кой ни е виновен? преди 12 години
"Слаба Съдебна система",....системата на Красьо черният --- фъф--- Бг !Айдуците си имат държава ,а народа *** ,ги търпи ОЩЕ!В бивша Югославия ,изгониха мутрите и бандитите ,........................само за 1 седмица ........от държавта си!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Европейският съюз, и Еврозоната, и Шенген са плод на демагогията и лицемерието на банда западноевропейски бюрократи с цел едностранна облага на собствените им държави. В еволюционна фаза хората са още много далече от това да надскочат личните си, камо ли стадните(държавните) си интереси. Ако бяхме фактор, ние също щяхме да бъдем подобни лицемери, но за съжаление не сме. Затова сме догонващи и молещи се в целия този фарс, който е обречен на много скорошен провал.
33
4
 
8
 
! Отговори
antiES преди 12 години
да излизаме от ЕС и да затваряме границите,достатъчно наш *** си имаме,чуждия не ни трябва
32
1
 
7
 
! Отговори
до №31 преди 12 години
Дреме им на холандците, че за да дойдат тук им трябва визи, като се има на предвид, че ходят на всякъде другаде без визи.
31
0
 
8
 
! Отговори
men преди 12 години
С тези показни убийства всеки ден... с това мафиотско поведение на управление кой е луд да ни допусне в шенген... вижте и какво се случва със чуждестранните собственици на имоти...посегателство върху собственоста им и държавата нищо не предприема в репортажа от миналия ден фразата беше " дори и кабелите от стените са извадили..." за какво говорим