Още един положителен доклад и оттегляме възраженията си за Шенген

Холандия очаква поетапно отпадане на контрола по границите ни
13 мар 2012 17:22, Елка Василева
9
Още един положителен доклад и оттегляме възраженията си за Шенген
Посланикът на Холандия в София Карел ван Кестерен. Снимка: БТА

Холандия смята февруарския междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка за достатъчно положителен, за да е необходим само още един такъв доклад.

Това потвърди посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен на брифинг за медиите, съобщи БТА.

Посланикът цитира холандския премиер Марк Рюте, според когото февруарският междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка е "малко или повече положителен". Това означава, че с оглед на изискването за два последователни положителни доклада остава само още един такъв - през лятото.

Сега въпросът е да се получи положителен доклад през лятото и това е в ръцете на българите, каза Карел ван Кестерен, като изрази надежда, че България ще успее да постигне такъв доклад.

Дипломатът припомни позицията на Холандия, че са необходими два последователни положителни доклада по механизма за сътрудничество и оценка за България, преди страната му да се съгласи за частичното присъединяване на България към Шенгенската система. С два последователни положителни доклада би било ясно, че в България има необратим напредък в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и в реформата на съдебната система, посочи дипломатът.

Още по темата

Той очаква при следващ положителен доклад Холандия да оттегли възраженията си срещу премахването на контрола по въздушните и морските граници. Следващата стъпка е пълното прилагане на Шенгенското споразумение - премахването на контрола по сухопътните граници на България - в случая с Гърция и Румъния, но това е тема, която ще може се дискутира на по-късен етап, отбеляза посланикът.

Той обясни, че холандското вето върху разширяването на Шенген не е провокирано само от една партия, а целият политически сектор в страната има съмнения, че България ще успее да пази добре външната граница на ЕС. По думите му такива съмнения има и в други държави членки, което се доказва от това, че България и Румъния ще се присъединят поетапно, но "може би Холандия е по-стриктна и директна" и затова единствена се противопоставя на разширяването на Шенген.

Карел ван Кестерен открои като важни за решаване въпроси приемането на ефективно законодателство по конфискация на незаконно придобито имущество, включително ефективното му прилагане, както и процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет, прозрачността около този избор. Посланикът е разговарял с правосъдния министър Диана Ковачева за закона за конфискация на незаконно придобито имущество, която му обяснила, че по някои пунктове проектозаконът ще бъде подсилен. Така според посланика новият закон ще бъде удовлетворителен.

Карел ван Кестерен беше попитан и за създадения от холандската Партия на свободата сайт, на който се събират оплаквания от граждани от Централна и Източна Европа. Дипломатът отбеляза позицията на холандското правителство, че това е партийна инициатива, но същевременно правителството е изразило съжаление за причинената от сайта обида.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Акуд преди 11 години
Абе вие и още ще клекнете дори ще се наведете Трябва г-н Борисов да ви хване още една две такива пратки за стотина милиона кока и сте готови
6
1
 
6
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Първата стъпка към Шенген вече е направена: съдии от Пловдивския апелативен съд ПАС се смилиха над членове на крайно дясна неофшистка организация, окачили знаме със свастика на фабричен комин и отмениха присъдата за полагане на общественополезен труд, налагайки им само глоби. И цели 3 години, вие,майни от ПАС, се мотахте, за да "осъдите" двамата неофашисти на глоба 5 хил.лв?! Та вие похарчихте сума ти пари на държавата за разрешаване на този от лек по-лек случай! Вземете си сменете реотаните, стига с тези албански реотани!Върнахте ли им поне знамето, та да го окачат на друг комин? Обадихте ли се на Комисията за защита от дискриминация, че и тези пичове няма да полагат общественополезен труд! Пратете в ЕС депеша, че в България, както и в Холандия, крайнодесните партии не само че се уважават, ами са на мода! Белким тогава тези от Ниската земя се смилят и влезем най-после в Шенген!
5
1
 
8
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
А кога през последните три години е имало положителен доклад, та сега да го чакаме?В докладите нас е все едно и също - корупция, контрабанда и организирана престъпност.
4
0
 
6
 
! Отговори
777 преди 12 години
,,ВИДЯЛА ЖАБАТА ,ЧЕ КОВАТ ВОЛА И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК,,ОТНОСНО КАНДИДАТСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА ШЕНГЕН. Г-Н КЕСТЕРЕН ,ОБЯСНЕТЕ МИ ПОЛОЖИТЕЛНОТО ВЪВ ТОЯ ДОКЛАД И, КАК ОТ ТОЛКОВА ПОЛОЖИТЕЛНОСТ ЖИВЕЕМ, КАТО ВЪВ КОНЦЛАГЕР.И ТО СЛЕД ,КАТО СМЕ ЧЛЕН НА ЕС ,ПРЕДСТАВЯМ СИ СЛЕД ШЕНГЕН КАКВО, ЩЕ Е .
3
5
 
6
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Хайде европейци,всички пред холандското посолство и тоя да го изгоним.Нали сме европейци,трябва да реагираме като европейци,иначе пак ще ни вземат за 3 свят.Как реагираха турците за френския вот?Абе като европейци,ама ние сме роби,след като мълчим и се подчиняваме
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв ли келепир имаме като влязохме в НАТО и ЕС..та и в тоя ШЕНГЕН сега..пак се натискаме..да влезем и да не влезем ..все тая...не сме живели като бели хора ,няма и да живеем...едно и също вече 20 години,цени на ГОРЕ И САМО НА ГОРЕ..*** на всички най после !!!!
1
0
 
17
 
! Отговори
Чстито преди 12 години
Честито можете да очаквате нашите *** съседи и криминални дейци на гости в най-скоро време.