Малко вероятно е "да" за Шенген за нас преди вота в Холандия

В страната на лалетата следват трудни месеци, смята експерт от Хага
Обновена: 24 апр 2012 14:44 | 24 апр 2012 09:26, Елка Василева
55
Малко вероятно е "да" за Шенген за нас преди вота в Холандия
Марк Рюте. Снимка: архив, Reuters

Малко вероятно е България и Румъния да получат "да" за Шенген преди извънредните избори в Холандия през октомври или ноември. Това заяви в коментар за БТА Адриан Шут, заместник-директор на Холандския институт по международни отношения и ръководител на факултет Европа на висшето училище по повод оставката на правителството на премиера Марк Рюте след загубата на парламентарна подкрепа от страна на Партията на свободата.

Според експерта партиите, от които зависи промяната на позицията на Холандия в Съвета на ЕС, имат твърди становища за разширяването на Шенген. По неговите думи може да се очаква правителството в Хага да намери компромис, ако е редовно избрано, но напредъкът би бил по-труден, ако до вота работи временен /служебен/ кабинет. Според него холандският парламент може да подкрепи София и Букурещ, ако отчете напредък в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка през юли.

В отговор на въпрос дали очаква Рюте да остане служебен премиер до вота наесен, Шут изрази съмнение, че това е възможно. По негово мнение левоцентристката Партия на труда, която е втора по брой депутати в Генералните щати /парламента/, би могла да състави самостоятелно правителство в преходния период.

Според оценката на Шут следват трудни месеци, тъй като в страната предстоят реформи в пенсионната система и здравеопазването. Експертът е на мнение, че предизборната надпревара "всеки срещу всеки" в страната вече е започнала и така е създаден климат, труден за постигане на компромиси.

Шут е на мнение, че правителството на Рюте е било предразположено към намиране на решение по въпроса за Шенген повече, отколкото вероятният следващ кабинет в Хага. Според него всяка власт в Холандия поставя като приоритет върховенството на закона, но същевременно страната е започнала да търпи прекомерен натиск в преговорите с ЕС по въпроса с позицията си за Шенген.

Още по темата

По негова оценка Хага е постигнала максимума в съпротивата си срещу разширяването на зоната и преди оставката на Рюте тъкмо е настъпил периодът, в който е трябвало да отстъпи пред натиска на комисията.

По неговите думи ЕС е имал полза от твърдата холандска позиция, например с извеждането по-високо в европейския дневен ред на въпроса за спазването на законите. Шут изрази очакване за приемственост между политиката на правителството на Рюте и следващия кабинет, макар да очаква от новото правителство да бъде по-малко сговорчиво.

Попитан за позициите на Партията на свободата, Шут ги оцени като отслабени и коментира, че организацията трудно ще намери политически партньори. За нас първостепенен въпрос остава дали Рюте ще постигне коалиция с други опозиционни сили, посочи Шут.

Той отбеляза, че Холандия трябва да представи плана си за реформи пред ЕК и наред с това в страната ще се води предизборна кампания. По негова оценка ще бъде трудно договарянето на икономически и бюджетни реформи на фона на борбата за избиратели.

Според Шут правителството на Рюте не е било срещу ЕС, а е настоявало за съкращаване на бюджета на Общността и на националните разходи. По неговата оценка днес ситуацията би била различна, ако не бе изпълнена холандската препоръка за отписване на част от дълга на Гърция. Тонът на правителството често бе остър, а можеше да бъде по-дипломатичен, коментира Шут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Защо от 45-та? Дипломацията ни от 1878 година до сега е слагаческа и слугинска. Затова все печелим битките, но губим войните. Заради продажни политици.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно! Да не се влиза в Шенген. Да се излезе от ЕС. Да се вземе пример от миналото и настоящето / Албания на Енвер Ходжа, и Сев. Кореа, на Ким-овците/. Ще бъдем супер сила. Много независими и света ще ни завижда за великите ни постижения и независиостта.
28
4
 
12
 
! Отговори
drim.pree преди 12 години
Дръжте си го тъпия Шенген , ама и тук ще влизате само с визи , ***.Напълнихте Европа с емигранти и сега се чудите как да ни ограничите. смтльовци , айде друм
27
3
 
13
 
! Отговори
През крив макарон преди 12 години
Шенген не ни трябва. Ще се напълним с хабибита и ***, както това стана в Гърция. А и в сегашната обстановка и западняците няма да ни пуснат, защото това значи да отворят широко вратата за всякаква ***, а те *** вече има достатъчно.
26
2
 
3
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
За нас има някакъв особен смиъл да влезнем заедно със Сърбия в Шенеген, но последната още лази за влзаине в ЕС... напълно безпредметно навличане на допълнителни отоговрнисти, закоито финансово и дисциплинарно не сме готови... по-добре сме така...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде да се появи пак биг-брадъра и да ни каже как ей сега ще влезем там с взлом, щот сме отличници
24
0
 
10
 
! Отговори
men преди 12 години
националистите в холадндия които не ни пускат в шенген току що свалиха правителството. шенген през кривата любовна трьба на мона цуца.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой от пишещите може ли да ми обясни каква лична облага губи от неприемането на България в Шенген? Наистина не разбирам защо е целият този шум...
22
4
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Шенеген, ще е последния пирон в ковчега... НЕ НИ трябва по ред причини... отдлено турскта граница е отоврена, отделно Русия си има частно пристанище при Лукойл безникакви порверки...отделно имам компактно *** население, коеот съвсем ще се разпаше из Европа.. все днмо на ония са им малко арабите и африканците, които тяхните либерал-толерасти им натресоха (твае аналога с "автобусите" на Доган, но онези остават и се плодят на място)... това ще доведе до допълнителни външно-политически проблеми
21
6
 
2
 
! Отговори
до социолога преди 12 години
ако цял ден седиш тука и под командата на оня кутьо от позитано пишеш лъжи не само джоба ще ти е празен еми и гъ.а ще ти е пълен
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН,,ИЗХВЪРЛЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС.ЧИСТА ЕВРОПА ОТ БГ УПРВЛЯВАЩИ МУТРИ
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че ние не можем да покажем къде минава границата ни с Турция, какъв Шенген? Разграден двор сме от всякъде, цялото медийно пространство е изкупено от турски капитали и ни промиват ежедневно мозъците, имат България за своя собственост, временно откъснала се!!!...
17
0
 
10
 
! Отговори
Шенген - бълнуване преди 12 години
Какъв Шенген бълнувате при условие, че: Българотурската граница е отворена, прекалено големия брой *** население. СДГБ - ти или си кьорав, или се правиш на улав, та не виждаш в какво блато сме натикани. Съвземи се, човече, махни розовите си очила. Никакъв Шенген няма да има за Българите, отдавна сме отрязани, заради двойствената ни политика. Европа вижда на какъв хал сме.
16
1
 
12
 
! Отговори
социология преди 12 години
Джоба ми е моята социология , а той е празен, следователно, добре ли управлява Бойко????
15
4
 
1
 
! Отговори
Руска общност преди 12 години
Ама как ниама да ви пушнат в шенгена , ама нии нали за това купувами имоти у ваз за да можим да си възползвами от бизприпятсванито пътувани в хубавите държави. Ние что да правиме здес у ваз. Вие наз ни обманули, вие обещали купит имот и визов нет.
14
10
 
1
 
! Отговори
СДГБ преди 12 години
понеже почвам работният ми ден и за да е красив едно пожелание към червените *** които цял ден пишат против герб и си мислят че някой ги е.ава за сливи.от мен едно голямо ДА ГО ДУ.АТЕ
13
2
 
9
 
! Отговори
Кратун Тикваров преди 12 години
Тия не разбраха ли че на Европа не им трябват гости от криминална, корумпирана и разложена пасмина. Боядисахме си оградите ама упадъка няма кой да спре, бандитизма в бели и черни якички и ръчички също.
12
3
 
8
 
! Отговори
asd преди 12 години
Не знам колко ще е актуален Щенген до края на годината. С тези запитвания от страна на Германия и Франция за връщане на граничния контрол спрямо Гърция, с изборите във Франция, с огромните дългове и безработица на страните от PIGS. Явно съюза няма да продължи да съществува в сегашния си вид.
11
1
 
3
 
! Отговори
Tракийски преди 12 години
Шенген няма да видим защото от 45-та досега България не е имала правителство , което да заема твърди позиции , защитавайки интересите си в европейската дипломация.А относно това колкото лоши хора сме българите - това обикновенно го твърдят хора, които искат да успокоят съвестта си и да си оправдаят постъпките. Мечтая си да видя млади хора, които не се опитват да се изкарат оцеляващи в страната на лошите , а борещи се за страната на добрите. Имаме да учим доста , но не и от холандците.