Службите били под контрола на ДС, разясни Цветанов

Първанов спъваше реформите в сектор "Сигурност", скочи МВР шефът
27 апр 2012 10:41,
99
Службите били под контрола на ДС, разясни Цветанов
Заседанието на КСНС било много ползотворно. Снимка: БТА

Службите за сигурност винаги са били контролирани от БСП и бившата ДС, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред TV7.

По думите му през последните 10 години, когато Георги Първанов е бил президент, не е имало никакво желание за реформи в Сектор "Сигурност".

Според него затова и реформите започват 3 години след началото на мандата на ГЕРБ. Вицепремиерът обясни, че по времето на Първанов не е имало подходяща среда за конструктивен диалог.

Още по темата
"Имаше ли смисъл от челен сблъсък между президентсктата и изпълнителната власт?", попита риторично Цветанов.

По думите на МВР шефа ако дебата за законите за службите е бил започнат тогава, веднага са щели да се появят парламентарни клакьори, които да създават напрежение.

Цветанов изрази задоволство от политическия консенсус, който беше постигнат на Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе в сряда в президентството.

Тогава президентът Росен Плевнелиев, представителите на изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и ресорните министри по сигурността и председателите на парламентарните групи в Народното събрание, постигнаха консенсус за реформите в сектор "Сигурност".

На КСНС беше взето решение да до края на годината в парламента да се внесат законите за Националната разузнавателна служба, Националната служба охрана и военното разузнаване.

Цветанов благодари на президента Плевнелиев за благоприятната среда, която е създал, за да може да се стигне до този консенсус.

Вицепремиерът обаче нападна предишните управляващи и обясни, че до момента не е имало воля службите да бъдат контролирани от властта, а по-скоро службите са контролирали Народното събрание.

"Видя ли ли сте да се извършва парламентарен контрол над разузнаването?", попита Цветанов.

Той отказа да коментира уволненията на двамата съветници по сигурността на премиера – Кирчо Киров, който е и бивш шеф на НРС, и Румен Миланов.

Цветанов обаче потвърди, че Киров е даден на прокурор за финансови нарушения в разузнаването. Той отхвърли твърденията на Киров, че не е бил уведомен защо го махат от поста му на премиерски съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
3
 
! Отговори
Далаверата! преди 11 години
"Вярваме на Господ, останалите ги подслушваме!"Неофициален девиз на всички тайни служби!
60
3
 
5
 
! Отговори
Софиянка преди 11 години
А Ал Бънди къде е работил и като какъв в службата на ДС над хотел Хемус.Значи едни които са работили там ги водят към Дс, а други не...Да каже как и защо се спретятели с Б.Б и къде! Да каже кои е от кого е по-зависим от двамата! Защо него го пратиха да учи във ВИФ, а другите УНССБ. Кой е марионетката и кой е послушкото.Май той държи Б.Б. и последния не сме е да го пипне. Много информация притежават тези дето са работили в ДС.Прав е че е кадър на БКП и нейния авангард - ДС.
59
3
 
3
 
! Отговори
:D преди 11 години
A Cvuk Cvuk ot 7mo glavno-informacionen otdel ot bivshata DS :D. ehhh Cecoooo ehhh-prepisval pisal i populval KBti v nqkoe IBMche ehh cecko ehhh
58
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ДВЕ ЧЕНГЕТА КОМУНИСТЧЕТА!!!!!!!! А СЕ ПРАВЯТ НА ДЕМОКРАТИ!!!!!!!! СМЕШНИЦИ
57
1
 
4
 
! Отговори
Службогонец преди 11 години
Служби, службички, службоначалничета, секретарки, служебни коли и шофьорите им, бонуси, привилегии, ......а народа живее зле, другарки и другари !
56
3
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
СЬЩО КАТО БОРИСОВ - НЕВЕРОЯТЕН *** !!!!!!!!!!АМАН ОТ НЕКАДЬРНИЦИ
55
2
 
5
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
....а сега са под контрола на шепа улични бандити.
54
3
 
4
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Факт е, че Гоце беше близък с Милошевич, Саддам Хюсеин и сирийския сатрап , като дори искаше последния да го награди с орден Стара планина !Имаше една поговорка, която гласеше : Ако не познаваш някого , виж му приятелите !
53
3
 
3
 
! Отговори
bastuna_kriv преди 11 години
агентурно управление! типично за един агент от бившата държавна сигурност
52
1
 
3
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
а колко ефективно са били управлявани е друг въпрос! всичко е било под диктовката на гоце и са правили каквото той нареди! ***
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли БСП, има и ДС - кратко,точно,ясно.
50
1
 
7
 
! Отговори
до тиловак преди 11 години
ДС си съществува и това дори не е тайна. Кадри на ДС са бившия президент, повечето депутати, прокурори, съдии, председатели на комисии, немалко журналисти и доста попове. Докато има БСП ще има и ДС, това е едно и също. Както каза един бивш разузнавач: "След падането на комунизма всички страни се отърваха от служители на службите с изключение на две страни и в тези две страни службите все още управляват, това са България и Русия." Така стоят нещата, а който иска може да не вярва.
49
1
 
2
 
! Отговори
Tiago преди 11 години
Все още много неща контролира Гоцето. Време е да му се отнеме това право, защото виждаме, че прави много големи злоупотреби с влиянието си.
48
4
 
5
 
! Отговори
Йосиф Николов преди 11 години
Няма ли кой да го отсреля Гоцето и да е вън от играта. Достатъчно време му търпяхме мурафетите. Време му е да излиза в пенсия.
47
4
 
2
 
! Отговори
Baba Yaga преди 11 години
Най-хубавото от цялата история е, че Първанов го чака същото скорострелно отстраняване от публичното пространство и политиката, както и неговите пионки. На майския конгрес червените ще му покажат обратния път за дома.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като видяхме докъде докара полицията Цветанов, сещайте се докъде ще докарат и разузнаването
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми айде да видим сега тея служби чии интереси ще защитават, на държавата ни ли, или на кукловодите на ББ и ЦЦ
44
3
 
4
 
! Отговори
Ланистър преди 11 години
И мен ме е яд на такива алчни за власт политици като Първанов, който имаше възможност за 10 години да направи много положителни неща за България, а вместо това той гледаше да извлече колкото може по-голяма лична полза. Как не го е срам!
43
1
 
2
 
! Отговори
до анонимен 35 преди 11 години
Не са безработни, всъщност са на работа и затова им се плаща.
42
4
 
6
 
! Отговори
Koci преди 11 години
Как Първанов ще има желание за реформи в сектор сигурност, като той предлагаше НСО за лична охрана на разни мафиоти. Бившият президент никога не е защитавал интересите на България, само собствените си.