За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов

Ако производителността на труда е по-голяма – и заплатите ще са повече
Обновена: 1 май 2012 21:54 | 1 май 2012 19:23, Красимир Ангелов
213
За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов
Тотю Младенов изрази оптимизъм за равнището на заплатите в отделни отрасли. Снимка: БТА

За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ.

Министър Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава от 270 на 290 лева.

От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година, съобщи социалният министър.

Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи Тотю Младенов.

Още по темата

Той отбеляза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата,  обясни министър Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
8
 
! Отговори
new koz преди 11 години
Христо Смирненски "Приказка за стълбата" проблема е че на държавни постове са все хора успешно минали по стълбата, така се получава едно друго общество(мвр, съд, парламент и др.) което лесно се манипулира и управлява от организираната престъпност. Когато олигархии, престъпни синдикати и организирани престъпни групировки управляват не е демокрация.
146
8
 
1
 
! Отговори
Bacho Kiro преди 11 години
Ами Робине, стани и ти буржоа, бе браточка. Ако можеш, разбира се. Ама тогава друга песен ще запееш ...
145
2
 
17
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
Мама ви *** капиталисти долниНа 1 май вече се подигравате на работникаЕксплоатирате хората докато се роботизират и забравят че са живиС една единствена цел - да станат боржуата по-богатиВсичко от което имаме нужда като ресурси ни се ПОЛАГА ПО РОЖДЕНИЕ БЕЗПЛАТНОЗащото сме граждани на тази земя и благата на земята са наши... на всички насНе е нужно да "слугувам" цял месец на някой провъзгласил се за по-високопоставен, за да имам достъп до чиста вода, чиста храна, чист въздух, пертол,газ
144
2
 
13
 
! Отговори
new koz преди 11 години
159 Ако ние не се уважаваме кой да ни уважава. В България проблем не е само ниските заплати а и скъпия живот(които е по скъп от живота на германец примерно).
143
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 11 години
тоя Младенов сънува.... някой да го бутне да се събуди!
142
2
 
25
 
! Отговори
new koz преди 11 години
увеличихме м. р. заплата с около 21 процента, 1-во не сме в комунизма и това са глупости(може би за държавните служители важи), 2-ро в развитите страни минималната заплата се определя на час а не на месец(не сме роби и не работи ме от сутрин до вечер), 3-то в развитите страни всяка седмица се изплаща заплатата, 4-то много хора не си получават заплатата и няма къде да се оплачеш, 5-то така мога да продължа до без край затова ще спра до тук.
141
2
 
4
 
! Отговори
хахаа преди 11 години
търся отговори.коя партия иска да вдигне данъците за едрите апаши,за да гласувам за тях.мразя иес мените и иес кифлите.кой ще вдигне данъците на канадци.американци и руснаци?изпиват ни кръвчицата и ни се смеят.давайте идеи.п.с.Не ми казвайте бсп и царо.за тях само бухалки.
140
2
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Г-н Младенов, мен парите, като такива, не ме интересуват. Важно ми е какво може да се купи с тях. Кажете ми го по-просто - наистина ли повишихте с 21% покупателната способност на хората с минимална заплата спрямо преди 2-4 години назад?
139
2
 
15
 
! Отговори
хахаа преди 11 години
до скоро симпатизирах повечко на герб,но съм потресен от действията им спрямо изкопаемите богатства на държавата.как може да дадеш на някакви калтаци от канада 25 милиарда долара,срещу такса от 2,3% и от горе на всичко да не ги облагаш с данъци??????баси мамата.това и в африка го няма.айде,таксата е такава в повечето държави,но след данъци става минимум 35%.уж се борят за всяко евро от европа,а подаряват бъдещето ни за стотинки!!!направо съм бесен.замен вече боко е минало-забравено.
138
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ми се иска някои да разпечата всички коментари на хартия и ако може с по големи букви и да ги раздаде на депутати и министри за да могат да прочетат ,че тук все пак живеят хора които могат и да мислят много неща искам да напиша , но се страхувам че ще наруша всички правила на саита
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз искам да попитам нали ние хората се явяваме работодател на министри и депутати нали в нормална ситуация работодателя определя заплатата е ....защо да не им направим на всички депутати и министри заплатите да са равни на минималната работна заплата - нали работят в полза на обществото бъзикат се с нас - ние внасяме данъци ..те си ги крадат ....иначе не мога да си обясня как 7 мил. държавица генерира БВП около 77 милиарда и все ми обясняват как пари няма ..
136
2
 
12
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
А с колко намаля фискалния резерв и с колко се увеличиха безработните и междуфирмената задлъжнялост?
135
2
 
24
 
! Отговори
хоп преди 11 години
Брат ми работи за чуждестранна компания и казва , че от всички 7-8 клона в света на фирмата им в България са на първо място по производителност в годишната им класация . И знаетел и каква е ползата от това ? 50 лв бонус на месец :) . Колко ли взимат западните им колеги , въпреки че се представят по-зле. Вие как мислите ? :)
134
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** - да го питам така, елементарна сметка за режийните: - преди билетчето беше 6 стотинки, сега е 100 - преди маслените продукти бяха до 3 лева, сега са до 20 и са химия, която има за цел рак - преди един апартамент не беше обримчен от мафията, наречена банка, която сега (единствено в БГ) си позволява мора да променя лихвите - преди горивата: без коментар, ясно е, че тая петролна мафия е сложила на колене държавата - т.н. и т.н.мазен *** ...
133
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
опукаха 6 милиарда от резерва ...а бутат на хората 20 лвтези 6 милиарда са съдрани пак от нашия гръб и вместо да има добър стандарт в държавата ...пак някои някъде открадна едни пари или се раздадоха бонуси ****ти прехода 23 години ....
132
2
 
17
 
! Отговори
15656154416544 преди 11 години
Герберасти долни, крадливи, лъжливи, избихте стотици хиляди българи, чрез глад, мизерия, лекарствена и въобще здравна политика, чрез *** вашите гласоподаватели в глад и мъки да измрете дано всички *** начело с тъпата ви мутра
131
2
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
извинявам се това е до 148.....
130
2
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
дано по-бързо да се случи
129
2
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
ти не получаваш толкова че да си представиш как се свързват двата края - нешасник!
128
2
 
19
 
! Отговори
гневен преди 11 години
Тотьо, как не те е срам да се гавриш с хората и да се хвалиш, че с 21% се е вдигнала минималната заплата, която продължава да бъде една от най ниските в цяла европа, не в ЕС...!!! има кой да те съди и теб и колегите ти!