Борисов оцеля, правителството няма да подава оставка

Народното събрание прие закона за отнемане на незаконно придобитото имущество
Обновена: 4 май 2012 07:24 | 4 май 2012 07:00, Елка Василева
331
Борисов оцеля, правителството няма да подава оставка
Бойко Борисов благодари на депутатите за приемане на закона за незаконно придобитото имущество. Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ, че с приемането на закона за незаконно придобитото имущество са оставили правителството на власт.

Неотдавна самият той обяви, че ще подаде оставка, ако законът не бъде приет.

Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт, защото ние си бяхме донесли оставката,  ако не гласувате закона. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна веднага след окончателното приемане на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Депутатите приеха на второ четене Закона за отнемане на незаконно придобито имущество в 22,30 часа снощи. Това стана след разгорещени обсъждания в парламента на пет пленарни заседания и след трикратно удължаване на работното време.

Борисов благодари на всички, които подкрепиха текстовете от закона, като изрично посочи РЗС, Синята коалиция и независимите депутати. Премиерът благодари и на опозицията. Видяхте, че по много от текстовете конструктивно бяха приети забележките ви, обърна се той към народните представители от опозицията.

По думите му смисълът на парламента е да има дебати и различни  мнения и накрая да се приеме това, което е важно за народа и за евроатлантическите партньори. Според него реакциите на евроатлантическите посланици ще бъдат изключително положителни.

Още по темата

По-късно пред журналисти в парламента Борисов заяви, че това е един много добър закон. Ако има нещо, което да се уточнява по него, има бъдещи поколения, нека да го правят, каза премиерът.

Борисов определи закона като много лош за незаконно забогателите. „Да, тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 години хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват: „В края на краищата откъде тези пари?” Този закон се надявам да урегулира този процес ”, каза Борисов.

По думите на премиера твърденията на опозицията, че законът ще засегне обикновените хора, са абсолютна инсинуация. „Тройната коалиция си прие закон, който да амнистира всички техни престъпления и Брюксел им каза, че това е голяма глупост, което са направили. Но те си го приеха и той важеше до идването на нашето правителство на власт. Ние приемаме закон, който важи за нас”, заяви премиерът Борисов.

Всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот, ще му бъде отнет – това иска народът и това сме приели, подчерта той. „Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други след това трети – всички сме подвластни на този закон”, допълни той.

Законът за конфискация на незаконно придобитото имущество предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

На практика обаче процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са: тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, укриване на данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето пък ще започва само при повдигане на обвинение. Самата проверка ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
19
 
! Отговори
селски тарикат преди 12 години
Пожарникарят: Колкото повече лъжа, толкова повече ми верват! Голем съм тарикат!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
38Законът не прави разлика кога е придобит имота. Към момента ако го притежаваш и има проблем с доказването на доходите - клъц клъц клъц ! :)
31
3
 
7
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 12 години
Не парламента, а Шеврон решава, кой ще е министър-председател!
30
0
 
3
 
! Отговори
Триперлив бракониер преди 12 години
до 35Ти знаеш за един на малкия ми син, но не знаеш за другите ми апартаменти и къщи.
29
1
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Съгласен съм с теб. Основното е ,че има закон и той трябва да работи.В БГ условията това ще се ***,но самия факт ,че има такъв закон...е прогрес.Мои клиенти, още преди 15 г. се притесняваха от подобен закон....Даже са жалки напъните на някои депутати да оборят с псевдоюридчески аргументи приемането на закона.Но...такава ни е държавата, такива са депутатите ни...Да сме живи и здрави и ще видим.....
28
1
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО???? преди 12 години
ЗАЩО ОТ 15 ГОДИНИ НАСАМ А ДРУГИТЕ ?????ЧЕ ТЕ ПОВЕЧЕТО ЗАБОГАТЯХА ТОЧНО ТОГАВА ПРЕЗ КОСТОВОТО ВРЕМЕ КОГАТО ПРЕВАТИЗИРАХА ПРЕДПРИЯТИЯ - СЕГА ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ПОЛИТИЧЕСКАТА Р А З П Р А........ДОБРЕ ЧЕ НЯМАМ 6 АПАРТАМЕНТА КАКВО ЩЯХ ДА ПРАВЯ
27
4
 
4
 
! Отговори
?? преди 12 години
Петър Младенов като дойде на власт, обяви на всеослушание по медиите, че държавната хазна е празна. При 10 милиарден дълг. Кой ви е крив за тогава, а, червени селски тарикати? Изобщо, не разбирам защо се хабите да оревавате форумите, като и на малките деца е ясно, че точно червените ви *** ошушкаха и *** цялата ни държава. Погледнете Европа. Континентът, на който сме разположени. Сред страните, в които никога не е имало комунизъм, дори сред тези, които са във финансов колапс има ли една, която да е по-зле от нашата? И защо ли е така?
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега Цветанчо и СИЕ ще се разследват ли ?!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
днес.беге как може да сложите снимка на която е и Трайков ?! Толкова ли сте *** ?!
24
1
 
7
 
! Отговори
Цуцо 6 ап. преди 12 години
Триперлив браконоер - на тебе само 1, а аз имам 6!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво на всяко гласуване, на всеки закон ще се заплашваме, че ще подаваме оставки ли ? Така ли се коват законите?!
22
1
 
12
 
! Отговори
Триперлив бракониер преди 12 години
Леле, отиде мезонета на сина ми !
21
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 12 години
Мутрите не подават оставки,те си отиват по друг начин...
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незаконно придобитото имущество се оценява по действителната му стойност към момента на придобиване "или" отчуждаване.Разликата от двете стани на това "или" е много голяма.Еъпите глави не измислиха нищо ново. Това беше гласувания 2005 година но неприет закон за отнемане на имущество.Малките промени направени в него позволяват на големите играчи да излезнат сухи и невредими. Целия български закон е един локум който не се отнася до всички по един и същ начин, точки,запетайки междуредия
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов, съгласно и сегашното законодателство няма никакви проблеми да бъдат отнети имоти ако те не отговарят на доходите на собственика. Само че най сериозният проблем е да се докаже че са собственост на този който ги ползва. Това недоносче което приехте също не урежда този въпрос. Отделно че той е насочен срещу физически лица, а масово хотели, вили, лумузини, джипове, лимузини се водят на фирми, включително и регистрирани в чужбина. Този въпрос също не е решен с закончето ви! Закончето ви обхваща имущество придобито последните 10 години, и доходите на лицето за 10те години преди придобиването. За собствеността на фирми вече казахме. Какво се пропуска с този срок - "придобито последните 10 години" - ами мутренските години, спекулата със стоки по време на купонната система, приватизацията, силовото застраховане.... А "10те години преди придобиване" - пак куцате - в данъчното се пази инфо за 10 години назад тоест от 2002ра насам. Тоест - пак сте се самоблокирали.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отбор юнаци...мошеници
17
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Na snimkata racete sa ni razvani zakonno Diktaturata zapocva
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми честито, сега ако си запорират и вътрешния министър, и като едното нищо мога да гласувам даже за тях
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте наивни , това си е разчистване на сметки . Ще вземат ли на Цветелинка банката или на Иво Прокопиев милиардите?
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха сега да го видим Бойко и неговата администрация, след приемането на този закон каква ще я свършат.