ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да обобщим, на полицаите, на които им се разката фамилията през последнитегодини и които не са виждали увеличение на заплата или бонуси от 2008 годинаотново нищо така ли ?е, с какво работата им е по неотговорна от всички тези чиновници бе ?
12
4
 
24
 
! Отговори
Пфууу преди 11 години
Това е Герб=Гроб.
11
4
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Ало-о-о, поддръжниците на управляващите, разбрахте ли, че ГЕРБ са само едни плямпала без покритие. На гърба на хората, на мизерията ще продължават да си раздават милиони левове бонуси, а ние ще духаме супата! Ще цоцат докрай!
10
4
 
26
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
ГЕРБ "пусна" повечко бонусиЧиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишноАЙДЕ НА ИКОНОМИИТЕ НАРОДЕ, СТЯГАЙ КОЛАНА!!!ДОКАТО НАРОДА МИЗЕРСТВА - ГЪРБавата НОМЕКЛАТУРА ЩЕ ПИРУВА...ВЪН ОТ ВЛАСТА МРЪСНИ ***!!!КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
9
3
 
17
 
! Отговори
sante_dog до 1 преди 11 години
Е то само през комунизма имаше за всички.. Сега серизно - създават се условия за мн порочни практики, дори и това да не е целта резултатът ще бъде такъв - само нашите ще получават а за тези дето работят - е за тях ако остане...
8
1
 
11
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
PLATFORMATA NA ,,GERB, ,NAMALQVANE NA ADMINISTRAZIQ ,I T.N. POKAJETEQ .
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе кви са тия 10 заплати бонус за чиновнически гербаджийски плъхове - тия са най наглите в историята на България - нямам търпение да ги запукаме с камъни по главите ***!!!
6
2
 
25
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
БОКО скри истината- ЗА ТОВА КОЙ КРАДЕ ПЕНСИЙТЕ И ДЕТСКИТЕ С БОНУСИ И ТАВАНИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ОСИГУРОВКИ!!! За раздадените пари по министерствата и вместо да призове да се каже цялата истина, той участва в укриването на информация- Министерство на финансите - 55 085 865 лева = 405 043 МИНИМАЛНИ ПЕНСИИ;- Министерски съвет - 4 254 430 лева = 31 282 М. ПЕНСИИ;- Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лева = 31 414 М.П.;- МВР - 20 058 798 лева. = 147 491 М.П.;- Министерство на транспорта - 2 453 426 лева. = 18 040 М.П." Итого 83 милиона 673 хиляди 405 лв = 615 245 ПЕНСИИ, ПРИ 1 200 000 ПЕНСИОНЕРИ ЗА ТРУД ИЛИ ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ НА 2 390 668 ДЕЦА, А КАРАТ ЧАСТ ОТ МАЙКИТЕ ДА ВРЪЩАТ ДЕТСКИ ДОБАВКИ СЕГА РАЗБРАХМЕ И ЗАЩО- ЗА БОНУСИ!!!А ТОВА НЕ СА ВСИЧКИ БОНУСИ И ТОВА СА ПАРИ ВЗЕТИ САМО ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА, А ИМА И:- ПРЕМИ- И ДРУГИ 50 НАРЕДБИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ГРАБЕНЕ НА ПАРИ ОТ ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ Суха народна пара И за какво ? И ТАКА ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ ОБАЧЕ:- Как да ги върнат, като са ги изхарчили! Толкова апетитни места има по света, сега какво, няма да си продават апартаментите по прочутите курорти, я! Няма да си върнат децата от престижните колежи заради нечии призиви?!?!?! - Затова ли са се издигали с цената на толкова подмазване УНИЖЕНИЯ И ГЪЗОЛИЗСТВО, та сега да загубят всичко
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що? Каква са я свършили, че ще се награждават така?
4
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
И тези са едни мошеници,мале,мале.Грабят като за последно.
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас! Народе, спирай да плащаш всякакви данъци!
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
честито .... ако се замислим какво излиза ? че не само гробажиите са знаели за бонусите а се правеха на ощипани но отгоре на всичко сега ги и поощряват. Какви заслуги трябва са имаш за да ти дадат 10заплати ?аман от ГРОБ - кола в ръка и на площада пред парламента
1
3
 
40
 
! Отговори
9999 преди 11 години
без думи!сега си го направиха законно