Викат Моника Йосифова и Кунева в комисията "Хохегер"

Двете дами ще бъдат изслушани заради лобисткия скандал
Обновена: 16 май 2012 16:32 | 9 май 2012 18:22,
71
Викат Моника Йосифова и Кунева в комисията "Хохегер"
Моника Йосифова Снимка: Булфото

Приятелката на Сергей Станишев, от която соцлидерът има дете - Моника Йосифова, и Меглена Кунева ще бъдат извикани за изслушване от временната анкетна комисия в парламента, която проучва лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер.

Това решиха депутатите от комисията на свое заседание днес. Те ще изслушат и Ивайло Георгиев и Росица Велкова, представители на българския офис на фирмата "Хохегер". 

Комисията беше създадена в края на март по предложение на ГЕРБ. Хохегер е разследван в Австрия за подкупване на политици и покрай разследването стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1,5 млн. евро, за да лъсне имиджа на България.

При изслушване в комисията в австрийския парламент, която разследва скандала, стана известно, че Хохегер е наел Моника Йосифова за подизпълнител. Самата Йосифова призна на пресконференция, че има два договора за обща стойност над 380 хил. евро.

Предложението за изслушването на Йосифова, Кунева, Георгиев и Велкова беше направено от депутата от „Атака“ Венцислав Лаков. Меглена Кунева ще бъде извикана, за да изясни участвала ли е в консултативния съвет по проекта за изграждане на позитивен имидж на България в Европа, в който са били поканени независими експерти и държавници от различни страни.

На днешното заседание  не стана ясно кои от поканените са се включили в съвета и каква дейност е развивал той.  Бяха изслушани членове на комисията за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, която е избрала Хохегер да осъществи кампанията за подобряване на образа на България, консултантът към комисията Росен Карадимов и главният секретар на Министерския съвет по това време Севдалин Мавров, както и Ивайло Данаилов, бивш съветник на премиера Сергей Станишев. 

Още по темата
Според Росен Карадимов предложението на Хохегер е имало две оригинални идеи, с които превъзхожда другия кандидат - създаването на Консултативния съвет е една от тях, а другата е европейски пресцентър.

Карадимов обясни пред комисията, че не е длъжен да знае какво е свършено и какво е отчетено и отново повтори мнението си, че въпросният борд е бил добра идея и България е имала нужда да се чуват хубави мнения от други хора за свършеното тук. Той беше категоричен, че не се е срещал с Хохегер.

Ивайло Данаилов обясни, че е била необходима връзка с европейската преса и европейските журналисти, тъй като в медиите там е имало много негативни публикации за страната. В отговор защо цялата сума е платена авансово, Севдалин Мавров обясни, че причината е приключването на бюджетната година.

Той допълни, че парите не са от излишъка, а тъй като не са били предвидени в Бюджет 2007, са преведени целево от Министерството на  финансите. Депутатите коментираха и това, че отчетът за изпълнението на фирмата не е преведен на български и го има само на английски. В отговор на реплики, че всички знаят английски,  Снежана Дукова от ГЕРБ раздаде на членовете на комисията тестове, за да определят нивото си по езика. 

Йордан Цонев от ДПС настоя комисията да се запознае първо с превода, който се подготвя, и тогава да вика хора за изслушване. Според него трябва комисията да подготви въпроси към самия лобист Петер Хохегер и да поиска писмен отговор, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малиииииии, тая грозна, амаааа - грозна, пък плодовита и алчна. Хайде Хамстерът е гей и не му пука, кой ще я опложда, ами оня сигурно е фалирал от много разходи за кремове, помади и други козметики - за тоя таласъм и най вече от уплах. Ми заслужава човека пенция от психото и медал за храброст, не е лесно да я гледаш тая Горгона, направо да се вкамениш.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прокуратурата в България да се самосезира как по процедура по ЗОП е ползван подизпълнител, при това "свързано лице" с Министър - председателя...
50
0
 
2
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Травестит
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубав призив, ама що ни управляват тогава милиционери и мутри-охранители на комунисти? -----------Това беше в отговор на: Черверастите , всички при Луканов. А това ,което са ограбили от нас в бюджета.. За една по-добра България, без болшевики-милионери!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубав призив, ама що ни управляват тогава милиционери и мутри-охранители на комунисти?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моника попитай Сергей председателя на ПЕС защо не даде ДДС за ковиозите на бебетата 400 000 а даде ва вълка 10 милина
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая на снимката ми прилича на Майкъл Джексън преди да почине...Бог да го прости!
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОНИКА: "Едно време живеех с/у затвора,а сега живея с/ у НАС"!ПРЪМОВА: " Вярвайте ми за светлото бъдеще"
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По поръчка на столетницата съсела се събра с тая,за да докаже на ЕС и БГ,че може да расте по партиина линия,след като има семейство и "собствено" дете ...А всичко е ЛЪЖА И ИЗМАМА!
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая прилича на мъж - гей! Съселе к'во пра*иш с този мъжага?! Май задната го даваш,а?
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черверастите , всички при Луканов. А това ,което са ограбили от нас в бюджета..За една по-добра България, без болшевики-милионери!
41
1
 
13
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Червените снахи да го лапат....както го правят успешно червените синчета - ***
40
1
 
8
 
! Отговори
Стефчо преди 11 години
Милата, как да не я наебеш в мусурата.Дано поне с това се поправи де.
39
4
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Аз помислих че ги викат в комисия в Австрия , а то било в комисия в нашия парламент, че и по предложение на атакист. Боже боже колко мъка има в Атакистката душа особено когато призрака на изпадането от яслата на парламента е надвиснал над тебе.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе Вие журналистите сте много некадърни....четете поне какво пишете - единия път 1,5 мил.евро....след две изречения 1,5 мил. лева.....ере земете се застреляйте
37
4
 
18
 
! Отговори
xa xa преди 11 години
Червените снахи загазиха.........а хамстера най-много, с европейската му кариера е свършено
36
2
 
15
 
! Отговори
Томас преди 11 години
да ги извикат в затвора дано
35
3
 
10
 
! Отговори
Дядо Йоцо/не гледа/ преди 11 години
Тоя , 49 ,защо не го махате от коментарите бе,*** вмерисани ? Нарочно подчертавам последните две думи ,за да разбера дали ще ми махнете коментара . Явно няма да го махнете. Сега Ви казвам,че сте *** ВМЕРИСАНИ!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички политици и управници през тези мрачни за България 22 гонини на геноцид са червени *** преди слуцили вярно на съветския съюз ,а сега служат вярно на сащ -сиониските африкански щати и на изрел ,с една дума ***,крадци ***,продажници и антибългари само бесило за тях и целия им род
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 44 за 46серГей аз се наричам и на позитано 20 аз се обричам!