Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
34
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 119 - Защо сбогом Добруджа? Защо сбогом на младите, които бягат от родината си? Защо сбогом на умиращите от глад и болести хора? Една шайка, начело на държавата, срива всичко и всички, а ние само седим и клепаме, караме се по форумите! Ние не сме нация, а сеирджии! Като се протестираше против шистовия газ - колко хора излязоха по площадите? Като се протестираше против монополите - колко бяха? А когато младите излязоха против слободията в държавата - ? Ние не сме народ, а ***!
85
3
 
35
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
А и да кажа за призивите на някои хора да се махаме от България - не това е начина, проблема е в политиците не в хората или в нещо друго! НАли се сещате, че точно това е целта да ни изгонят, защото САЩ и Турция отдавна са се разбрали БЪлгария отново да стане част от ТУрция и още 500 000 - 1 000 000 като се махнем ще стане факт! Така че съм против тези безродни призиви!
84
5
 
15
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Сбогом Добруджа - наистина беше едно красиво кътче не само от България, но и от целия свят! :( За съжаление след 10 години няма да има и помен!
83
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Герп гласуваха 15% от народа -простаци, *** и предатели. И тези ще решават съдбата ни.
82
2
 
23
 
! Отговори
free преди 11 години
алчността им ще ги погуби тия
81
3
 
7
 
! Отговори
Иco преди 11 години
Вижте само това лице, на тоз министър...нова е тъгър, лъв, супепрмен...е тоя ще оправи Българията, а защо не света, вервайте ми.
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се наистина да има АД и дано горите вечно в него!
79
2
 
46
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
Левски е написал "НАРОДЕ!!!!"...........Ще подпишат смъртната присъда и на неродените още българчета!RIP ДобруджаRIP Лудогорие RIP БългарияА ние си траем! Срам! Ида има протест - ще излязат 500-1000 младежи, които после някой ще нарече "платени наркоманчета"!СРАМ!Проклети да сте продажни и алчни безмозъчни управници!СРАМ И ПОЗОР!
78
4
 
33
 
! Отговори
* Kronos * преди 11 години
НА ВОЙНАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
1
 
36
 
! Отговори
д.д. преди 11 години
Вижте снимката горе на продажника Делян Добрев! За национално предателство- трябва да се съди!
76
3
 
30
 
! Отговори
шистов преди 11 години
Това е предателство и незачитане волята на българите, които изразиха мнението си за шистовия газ и подкрепиха мораториума! Алчни продажници защо пренебрегвате волята на хората! И Румъния сложи мораториум върху проучванията за шистов газ! Догодина са изборите, няма защо да бягаме, проблеми има навсякъде! Важното е да не гласуваме за продажниците ГЕРБ през 2013 г.!!!Защо ли ББ изпълнява волята на Хамерика и нейното протеже Турция -вижте грамите на амер.посланик,имат доказателства че е бандит!
75
8
 
24
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Чудесно,на всички млади хора в България като мен(26),ще кажа,ако сте се изучили заминавайте навън работа има,условия има,малко е трудно в началото но се свиква,парите са повече от добри.А и на специалисти от България се радват много.На тези които не са се изучили ще кажа.Бягайте навън работа има мизерна,но за добри пари!А и образованието е безплатно ако ви се приучи.А на политиците няма какво да кажа,ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ РОДИНА УСПЯХТЕ ДА НИ ИЗГОНИТЕ!УРААААААААААААААААА
74
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво идва Хилари? Всички медии мълчаха като дупета в нови ***, сега е напълно ясно: 1. Да се спре АЕЦ Белене, 2. Да се забавят работите по проекта за ядрени мощности и да се приеме варианта с американския нелицензиран и особено опасен реактор. Реакторите във Фукушима са американски от типа който искат да монтират в Козлодуй. 3. Да се даде зелена светлина на Шеврон. Ето това поиска Клинтън и ББ щедро обеща и изпълнява. Единственото което му е обещала е зелена карта ако слуша.
73
0
 
18
 
! Отговори
Гацодо 89 преди 11 години
Не съм *** ако беше добра и безопасна технология защо навсякъде я забраняват? Бразилия и в цяла Европа никъде не ги допускат освен при нас и Румъния ? Тази технология е смъртоносно опасна и те го знаят ! Нона Караджова въвежда лимит на водата от 1 юли който употребява повече от 1,3 м³ ще плаща по-скъпо .Това е защото водата в местата където ще се правят проучвания ще е негодна за миене камоли за пиене . Отделно ще се повишат онкологичните , кожните и стомашно чревни заболявания ЧЕСТИТО ГЕРБ
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Земите за които са дедите ни са проливали кръвта си, мизерствали са в окопите, викали са с пълно гърло "На нож!" и "Урааа" сега се разпродават от алчни печалбари и мерекета... Жалката картинка в днешна България.
71
2
 
20
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
Това което ще загубим от проучванията за газ в малка България след време ще е най-ценно натуралната питейна вода и уникалната почва с която разполагаме . Едвали обаче на тоз жаден за пари и власт суполив пловдивски кандарашки *** Делянчо дето е готов всичко да подпише . ГЕРБ трябва да бъдат свалени от власт и дадени на съд
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е въртяха го сукаха го и пак си направиха тяхното, да вземат парите от под масата за газа.За сметка на българското население и природата на страната.А После тиквата Борисов ще ми говори как от цялата Европа в България се строяло най екологично и природозащитно.То хубаво идват избори, ама и те както тези който минаха ще бъдат манипулирани с пълна сила.Единствения начин тия да си отидат е в чували за смет, там където им е мястото на сметището.
69
2
 
9
 
! Отговори
СписаниеСАЩмай2012 преди 11 години
Мафията в държави като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Мианмар (Бирма), Украйна и Венецуела, националния интерес и интересите на организираната престъпност сега са неразривно преплетени.
68
1
 
8
 
! Отговори
* Kronos * преди 11 години
ВОЙНА !!!
67
0
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Дали има изненадани? Българино, събуди се най сетне! Теб ще те тровят със собствената ти вода в собствената ти страна!