Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
14
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
Не съм особено съгласен с теб за това категоризиране. Аз съм на 25 и да ти кажа изобщо не подкрепям външната политика на САЩ. Да, има една част от връсниците ми симпатизанти на Тиквата, ама те са си природно *** и колкото и да им говориш файда никаква. Но виж, аз също съм против това американците да използват част от държавата ни за да си набавят разни ресурси на ниски цени, а ние после дълговреме да им сърбаме попарата.
65
0
 
17
 
! Отговори
Гацо до 75 преди 11 години
Предлагам ти да ти подаря къшата на баба и дядо тя е в близост до месност къдетопроучваха и се гласят отново да прочучват . Подарявам я защото за продаване не става . Да ти кажа че вкарват радиоактивни изотопи с много химикали ? Да ти казвам че най-ценното и уникано нещо у нас е богатата на хумос почва на която растат най-вкусните натурални плодове и зеленчуци . А за минералните извори какво ще кажеш като станат негодни ? Глу*ако Караджова от сега те прави камила да свикваш ? Чети наредбите
64
1
 
5
 
! Отговори
* Kronos * преди 11 години
НА ВОЙНА БРАТЯ !!!
63
1
 
13
 
! Отговори
Тик преди 11 години
Да го приемат закона и пръв ще метна павето по парламента
62
0
 
19
 
! Отговори
Qnt преди 11 години
Дразнете и малкото истински Българи останали в държавата, това ще ви е фаталната крачка.
61
1
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Ние сме най-простият народ в този свят. Господи пази ни!!!!!!
60
0
 
19
 
! Отговори
келешиии преди 11 години
аман от *** изказвания-разбира се че Румънците забраниха даже проучванията-те са хора ,не като нас дупедавци и *** на чужди интереси,и затова си ги и уважават повече в ЕС ,а не кат нашите чеда от бостаня-тикви,кратуни,пъпеши -дето взеха да се молят на 3 то степенни по стратегически позиции камилари-катарци и прочие магарета...Веднъж като се изкара тоя шистов газ ,тая земя става негодна за нищо,а се губи и много вода -то затова в Европа никой даже не споменва шистовия газ,ама вас гЪрБавите..
59
2
 
23
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
БЪДЕЩАТА ВИЗИЯ НА МОЯТА РОДИНА:ОТГОРЕ - МАГИСТРАЛИОТДОЛУ - ГАЗОПРОВОДИОТСТРАНИ - СТАДА ОВЦИ КРОТКО СИ ПАСАТ...
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уорлик - благодарим ти за новите промени в закона! Цяла България теб обича!
57
16
 
1
 
! Отговори
Християн преди 11 години
Глупости, Румъния не е забранявала проучванията, даже техните проучвания са съвсем близо до нашата граница. При това положение мислиш ли, че има някакъв смисъл ние да налагаме мораториум?
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не разбирам защо Добрев е на снимката. След като са приели закон, целящ да облагодетелства Шеврон - редно е на снимката да видим ухилената физиономия на американския посланник!
55
1
 
6
 
! Отговори
Dino преди 11 години
Nujen e Referandum.I ne samo po tozi vapros.
54
2
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Не това е решението колега-и да си подадат оставката какво ще се промени,а и дори и да ги съдят с нашия корумпиран съд ще мотаят делото 7-8 години и накрая ще ги оправдаят,ефикасния метод е само един-има един документален филм "Салин,разгром патой колонны" гледай го и ще разбереш какво имам предвид ;)
53
3
 
5
 
! Отговори
от 59 преди 11 години
ама не ми цъкай минус а ми кажи точно каква отговорност може да носи 30-годишен министър
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30-годишен енергиен министър, аз имам един такъв въпрос, на тези години въобще може ли да се носи министерска отговорност, щото аз си мисля, че например под 18 години гражданите не могат да бъдат точно отговорни и тука така
51
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумен съм какви болни теоретици на конспорации има тук. Успокойте се деца, никой няма да добива шистов газ "тайно", представяйки го за добив на обикновен природен газ. И защо изобщо си мислите, че такова нещо е възможно след тези промени??? Защото някой "природозащитник" казал така??? Как ли пък няма да им вярвам на тия!
50
0
 
8
 
! Отговори
tosh преди 11 години
54 номер, надменността не е хубаво нещо. Научи се на малко скромност и спри да обиждаш наляво и надясно. Като толкова много ти харесва шистовия газ, вземи се премести в америка да живееш и не се връщай тук.
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Загине ли Добруджа -загива България помнете ми думите
48
19
 
3
 
! Отговори
41 до 49 преди 11 години
На 30 съм и не съм в системата. И просто като прочетох коментара ти си го ПРЕМЕСТИХ :)Сега ще заспиш ли спокойно, нерваче? Нямам листче от Цвъко и не съм в системата, просто мисля трезво и не се водя като ОВЦА от мнеията на платените статии против шистовия газ и от платените псевдоеколози! :) Доволен ли си сега? Праскай една и спинкай и утре занеси една проба от водата която пиеш в някоя лаборатория (частна) да ти я изследват. Шистовия газ ти е най-малкия проблем, слепецо :)
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и като се освободят от енергийна зависимост от Русия, ще станат зависими от екологични проблеми. да не говорим, че тая независимост е по-скоро от типа яко пачки в джоба за едни хора, които грам не им пука от екология, стига те да са добре