Първанов се отказа от битката – направи си самоотвод

Не иска да пречи на единството на БСП, не иска разделение
Обновена: 19 май 2012 21:42 | 19 май 2012 20:08, Елка Василева
424
Първанов се отказа от битката – направи си самоотвод
Георги Първанов. Снимка: БТА

Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, си е направил самоотвод като кандидат за председател на БСП.

Първанов е заявил, че не иска да пречи на единството в БСП и не иска разделение. Казал е, че единството на партията е по-важно от това кой да стои начело на БСП. Той счита оттеглянето си за победа и свой личен 4 февруари.

Първанов е разказал притчата за цар Соломон и двете майки, едната от които се отказва от детето
си, за да го спаси. Така той образно е обяснил решението си да се оттегли от битката за председател на БСП в името на единството.

Според делегати самоотводът на Първанов е бил посрещнат с ръкопляскания и възгласи "БСП".

Първанов беше основният конкурент на сегашния председател на БСП Сергей Станишев.

По-рано днес бившият президент Георги Първанов директно обвини председателя на БСП Сергей Станишев в погрешна политика “Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред вие не давате добавена стойност към резултатите и доверието на БСП. Със съжаление и със завист гледам как от 2009 г. Бойко Борисов тегли като локомотив ГЕРБ”,  каза Първанов на 48-ия Конгрес на БСП.

Още по темата

По думите му левицата има своя шанс, ако заложи на автентичен, силен лидер.

Аз не чух в политическия доклад думата „победа” – може би не съм бил внимателен. Но дори да я има, за мен това не е достатъчно. Аз не чух понятието, призива „победа” и на първомайския митинг. Много важно е ние ясно и точно да определим идеите и вижданията си за силно убедително кадърно управление, каза Първанов.

По думите му тезата, че ГЕРБ ще се изхаби икономически и социално, не е убедителна. „Ние не сме скачени съдове и не вярвам някой в залата да мисли така. Отливът от ГЕРБ няма да носи прилив към БСП”, заяви Първанов.

Истината е, че губим тежко лидерския двубой с ГЕРБ и това е основната причина за загубата на БСП на отминалите избори, каза Първанов. Според него БСП трябва да си даде сметка има ли лидерите, които с чисто лице и ръце могат да се изправят в битка с Борисов и Цветанов, която задължително трябва да е на територията на морала.

Първанов призова проблемите да бъдат казани на висок глас и да се търси решение.

Един от постоянните въпроси в БСП според Първанов винаги е бил за лоялността към ръководителите. Ако е фрапиращо ясно, че лидерът води партията в грешна посока, лоялността към партията не изисква ли да назовеш на висок глас проблема, попита той.

Неговата формула за победата на БСП е "Промяна плюс единство прави сила и перспектива". Към това трябва да се добави и единодействие, което не означава единомислие, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Пърданов или Пърдишев?Истината е че и двамата ви продадоха на Тиквата!Така стана и с Малтинчо и Костов!Накрая народа ще омете Тиквата и тогава чак ще се роди политика!!!
322
1
 
5
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
Триперливецът усети че ще загуби и се отказа доброволно,за да излезе като голям моралист,видите ли,много го е грижа за БСП.Но не забравяйте че този човек е продал душата си на дявола,само за да е на власт.Това е човек на задкулисните игри и машинации.Навремето сключи съюз с Доган за да гласуват турците за него.Отплатата-орден " Стара планина " за Доган и новини на турски език по БНТ
321
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първанов е стрелян заек. Видя, че ще загуби на вота и предпочете да се оттегли...
320
2
 
13
 
! Отговори
Финт преди 11 години
Сега Първанката набързо ще сглоби пак нещо като АБВ... ще са си лидери и двамата с Пърдишев... абе цирк, цирк...
319
2
 
11
 
! Отговори
Финт преди 11 години
Никаква чест не му прави. Той щеше да изгуби и така, щеше да се наложи да слезе от сцената като провалил се кандидат. Най-доброто решение беше да се фръцне като мома ощипана и да не даде възможност на конгреса да го избута от пътя. Сеш ли се? Комунисти грозни... аре закривайте я тази пародия на партия БСП!
318
8
 
4
 
! Отговори
Ришко преди 11 години
Прави му чест на Първанов,че сам се отказа.Приятели, да уважаваме езика си, да пишем с по - малко грешки !!
317
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАРЛ МАРКС ... НА КОНГРЕСА НА БКП / БСП ... " ПРОЛЕТАРИЙ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ... ИЗВИНЯВАЙТЕ ..."
316
1
 
2
 
! Отговори
РИНГО СТАЛИН преди 11 години
ДА АНОНИМЕН 411, ПРАВ СИ ЧЕ СЕ ПИШЕ ИДЕИ... НО САМО АКО ПИШЕШ С ЕДИН ПРЪСТ И ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ГО ПИШЕШ 10 МИНУТИ , САМО ТОГАВА НЯМА ДА ПРАВИШ ГРЕШКИ , АКО СИ УЧИЛ БЪЛГАРСКА ГРАМАТИКА , ВСЕ ПАК ...
315
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ХИТРЕЦ ГОЦЕ.ЕДНА НАЗАД ДВЕ НАПРЕД,А?.САМО ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА ВЪРВИ ПРИ УВРЕДЕНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ,НЕ И ПРИ МИСЛЕЩИТЕ ХОРА.НО ПАСАРАН ДОНОСНИК.
314
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гоце подобно на Пешо Коня се опозори след президентството да иска да става партиен водач. Редно е Станишев да го изгони за да се занимава Първанката с неговото АБВ. Там да си вземе *** и крадци като Румен Петков, Румен Овчаров и Кирил Добрев-Трафиканчето!
313
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джон Ленин, пише се ИДЕИ, а не ИДЕЙ. Как да ти вярвам, когато си даже неграмотен. А неграмотните хора са само вредни.
312
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** , ИЗБЕРЕТЕ СИ КАДИЕВ ЗА ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП / БСП ...ТОЙ Е ГРАМОТЕН ЧОВЕК И ЩЕ ВИ НАУЧИ НА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ КАК СЕ СТАВА ШУМКАР И КАК УНИФОРМАТА НА ШУМКАРИТЕ ЩЯЛА ДА ВИ ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО ...
311
0
 
2
 
! Отговори
до 406 преди 11 години
Не съм, просто не ми харесва накъде върви светът, материалното е заветна цел, а духовното което ти наричаш утопия минава все по-назад в човешките ценности, доколкото ги има.
310
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПИЧ 395 ... КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА ??? ЧЕ АГЕНТА - ДОНОСНИК ГОЦЕ ,ТОПИЛ ДРУГАРИТЕ СИ ОЩЕ ОТ 1977 Г . ЩЕ СТАНЕ ШУМКАР ??? И ЩЕ ОБИКАЛЯ ГОРИТЕ И ЩЕ ОБИРА МАНДРИТЕ ???
309
1
 
3
 
! Отговори
до 404 преди 11 години
Нали точно това съм написал, че не е тяхна и хората се дистанцират. Но алтернатива засега няма, защото БСП са окупирали лявото пространство и не допускат никого. Вярвам обаче, че нещата ще се променят , иначе лошо. Защото герп са поредната абревиатура с празно съдържание и мутренски привкус. А се водят и дясна партия , въпреки че политиката им е неопределена.
308
2
 
4
 
! Отговори
ДЖОН ЛЕНИН преди 11 години
ПИЧ , 403 ... ТИ ДА НЕ СИ ДАЛЕЧЕН РОДНИНА НА СЕН СИМОН , ШАРЛ ФУТИЕ ИЛИ РОБЪРТ ОУЕН ??? И ТЕ СА ИЗПОВЯДАЛИ СЪЩИТЕ ИДЕЙ , НО В ИСТОРИЯТА СА ОСТАНАЛИ КАТО УТОПИСТИ ...
307
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ревете на чужд гроб,не знаете накъде е главата!Тиквари,младите ще изчистят помията от БСП и ще докажат,че да си ляв не е лошо!
306
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
о и аз харесвам лявата идея, но тя е само за инплантиране в главите на наивници....на дело какво общо има БСП с лявата идея ....нищо ! в тази партия са най-големите грабители на България ! Тази партия завлече България на дъното и отново ще го направи само да и се даде шанс ....
305
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лявата идея е вечна, както е вечно желанието на хората за социална справедливост ! И тази идея не е собственост нито на БСП, нито на Първанов или Станишев. Тя е общочовешка. Срещу нея са банките, олигарсите, и пр. *** на обществото. Също и глупаците, които на гол тумбак ги подкрепят. Ако трудовите хора не се осъзнаят ще продължават все повече да бъдат кредитни роби на капитала, който ги зомбира постоянно.
304
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо я наричат СТОЛЕТНИЦА?Защото е ПОГРЕБАЛА мноооооооооого знайни и незнайни ТИКВЕНИ партийки!