ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Страната бележи напредък в реформите, но предизвикателствата остават
Обновена: 30 май 2012 16:20 | 30 май 2012 16:19, Елка Василева
109
ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС
Заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия смята, че въпреки напредъка в ключови реформи основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Това се посочва в препоръки на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма. Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки.

България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е вторият най-нисък в Евросъюза.

В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК за България. Подчертава се, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Подадените от София планове в тази посока са целесъобразни, гласи оценката на комисията. Същевременно тя отбелязва, че при реформите в секторите на пазара на труда, енергетиката и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана. Еврокомисията препоръчва допълнителни мерки в това отношение. Тя посочва още, че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

В областта на данъците комисията посочва, че "сивата" икономика у нас представлява около една трета от БВП и е най-високата в ЕС, близо два пъти по-голяма от средните равнища в Общността. Отчита се също най-високо за ЕС равнище на хората, които работят неофициално (без да плащат данъци). За да повиши данъчната събираемост, България следва да улесни плащането на данъците, например с осигуряването на повече възможности за внасянето им по електронен път, препоръчва комисията. Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната.

В документа се отчита, че консервативната политика на българските банки е осигурила стабилност на сектора, а властите са успели чрез контрол да гарантират ликвидността им с продължаващо финансиране от банките майки, когато става дума за международни финансови институции.

В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е довело до ограничен ефект. Препоръчват се допълнително обучение на служителите и постоянни проверки, тъй като засега липсват достатъчни познания и това води до сравнително ниско усвояване
(20 процента) на европейските фондове.

ЕК добавя, че развитието на електронното правителство се бави и препоръчва повече услуги, включително в сферата на обществените поръчки, да бъдат по-достъпни по електронен път.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
те преди 8 години
Най корумпираното най глупавото най лъжливото най бандитското правителство управлявало България.Те практикуват ежедневен геноцид над българина....Справка предстоящото покачване на тока без абсолютно никаква индексация на пенсии и соц.плащания.Ако Европа не може дано господ ги накаже.
89
0
 
3
 
! Отговори
Гацко преди 8 години
Хайде стига се оплаквахте ! Нали си ви харесва да си живеете в България, защо се оплаквате не мога да разбера. Големи ревльовци сте там живеещите. Хем си ви харесва да ви правят на маймуни, хем пък се и оплаквате ! Шизофреници ли сте ?
88
0
 
0
 
! Отговори
vas78 преди 8 години
Ami Evropoooooooo kato ni znae6 problemite 6to ne vzeme6 da ni nalee6 120-130 miliarda ilimalko po skromno da vzeme6 da ni oprosti6 dalga kakto napravi s nqkoi stari svoi 4lenki
87
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Ами??? Рискът в България от бедност най-висок??? Ба........ няма такова нещо бе Европейци, къде стего чули това нещо???? В България ли бе...???????
86
0
 
1
 
! Отговори
клмн преди 8 години
Риск от бедност, те такъв показател за пръв пътчувам
85
0
 
11
 
! Отговори
Нане преди 8 години
Наздраве Бай Ганьо,Наздраве Вуте!Ние сме, най големите щасливци на Балканите,защото така или иначе, няма какво да загубим в кризата,защото нищо не притежаваме!Значи, че излизаме печеливши от цялата игра! Нали Вуте?!

-
84
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Наздраве Бай Ганьо,за чудесните новини при комшиите!Току що, изсърбах шкембе чорбата, която си приготвих от един кокал от *** и една консерва за кученца,чак сополите ми потекаха,оригнах се и преминах и аз на грозданка! А все така, да сме живи и здрави и да се веселим, на пук на завистливите! Ха,хааа,ха!


83
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
И ние сме зле,но комшиите са още по зле,защото не са свикнали на немотия като нас и да ровят в кофите за *** търсейки препитание! Мед ми капна на сърцето! Ха,хаа,ха!
Ай наздраве,че плодовата ракия сабахле,много ми се ослади!

82
0
 
8
 
! Отговори
ONASIS преди 8 години
И ОТ НИЙДЕ ВЗОРА НАДЕЖДА НЕ ВИДИ !
81
0
 
6
 
! Отговори
р преди 8 години
ние сме за пример по бедни от нас няма
80
0
 
6
 
! Отговори
ONASIS преди 8 години
Ще имаме хлеб тогава.
Ще имаме хлеб!
И радост в очите ще имате,
мънички мои.
Имам ли аз,
то значи да има за теб,
имаш ли ти,
то значи да има безброя.

79
0
 
13
 
! Отговори
Ап. Апостолов преди 8 години
Като няма прокопсия, Плюл съм в тази орисия!


78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже от първи юни ми спират пушенето, сигурно много ще забогатея от икономия на цигари.....но пък от първи юли ми вдигат тока, така че - ох, олекна ми - мога да съм спокоен и горд гражданин на най-бедната държава в Европа
77
0
 
17
 
! Отговори
BG REALITY преди 8 години
И лучец еж,

водица пий -

И пак поглеж!

Дий...

Дий, воле, дий!

76
0
 
8
 
! Отговори
Гьоре преди 8 години
Аз па не моем да разберем както какви тия дришляци у Брюксел ни се пишат съветници? Оти са много цъфнали? Па не живеят ли на заем от неколко години вече? Ако имаха толкова много акъл, та да ни учат и да ни въртат с пръст, оти през ден се събират и се дръгнат по простите тикви как да се отърват от фалит и пълен разпад! Они знаят ли, че нас още ни има и мърдаме е оти си имахме сичко и вече 23 години живееме по инерция и с това, което ни остана от комунизма? Само молове и кръчми правим с наши кинти
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не бе те гърците са по-зле от нас
74
3
 
14
 
! Отговори
ONASIS преди 8 години
БЪЛГАРИО,БЪЛГАРИО...
ЗА !% МАЙКА,ЗА 99% МАЩЕХА.
73
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 8 години
този доклад е същия като НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР. англия и още една две държави +русия се притесняват от силни и обединени балкани
72
1
 
6
 
! Отговори
ONASIS преди 8 години
КОЙ КАКВОТО ПРАВИ,НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ.
ЖАЛКО ЗА РАЯТА.

71
10
 
6
 
! Отговори
от чужбина преди 8 години
не знам защо плюят ГЕРБ, хора, политиците идват от нас, ние си ги избираме.и да се опитат да направят нещо , не става защото сме тарикати на всички нива.Ние не се променяме , чакаме някои да доѝде и да ни оправи.1/3 от икономиката е сива, всеки крие или ако може ще скрие данъци , после защо няма пенсионен фонд , защо няма здравеопазване, защо няма образование, ами няма , защото няама пари.Трябва6е да отида да живея в чужбина , за да видя отстрани колко сме нещастни и колко сами сме си виновни