Първанов се кълне: Не съм ползвал лобисти!

Той настоя да се отворят всички подобни договори за последните 15 г.
20 юни 2012 17:33,
62
Първанов се кълне: Не съм ползвал лобисти!
Първанов научил за Хохегер от медиите. Снимка: архив, Булфото

Георги Първанов поиска да бъдат отворени всички лобистки договори за последните 15 години. Бившият президент отрече да е познавал или да е ползвал услугите на австрийския лобист Петер Хохегер.

Той бе изслушан по скандала от временната анкетна комисия, която изяснява изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства за предоставени 1,5 милиона евро от тройната коалиция на Хохегер.

"Народните представители са длъжни да сложат на скенера всички лобистки договори, за да се види как се харчат парите на избирателите", заяви Първанов.

Бившият президент беше категоричен, че нито в лично качество, нито президентската институция през двата му мандата на "Дондуков" 2, са ползвали услугите на австрийската агенция.

Още по темата

Държавният глава уточни, че става въпрос не само за Петер Хохегер, но и за други лобисти. За изявите и интервютата на президента в чужди и наши медии се е грижел единствено пресцентърът на ведомството.

"Под нивото на парламента е да се занимава с жълтия печат. Ние разбрахме за договора с Хохегер от скандала в чужбина, потвърждавам, че името му научих от медиите", заяви Първанов.

И добави, че самият той не е добрият пример за PR. Ексдържавният глава дори не знаел, че има Консултативен съвет за подобряване имиджа на България в чужбина, нито, че е имало предложение той да бъде негово лице.

Първанов е убеден обаче, че на България й трябва професионален PR, в който да участват и да са ангажирани всички държавни институции.

Той припомни идеята си отпреди 3-4 години това да бъде създадено министерство или друга структура, която да работи при пълна прозрачност.

Според него положителен резултат от работата на временната комисия би бил, ако се стигне до разписване на правила за дейността на PR агенциите, по които да се отчита как се харчат държавни средства.

Георги Първанов отрече да има връзка между работата на Моника Йосифова в предизборната му кампания през 2006 г. и сключването на договора между Пловдивския панаир и Петер Хохегер, според който дивидентът от печалбата на панаира, държавен по това време, да отива за реклама на образа на България.

"Кампанията ми се осъществяваше от предизборен щаб, в един момент - след старта й, през септември-октомври, неформално се появи Моника Йосифова с неин екип, а договорът с Пловдивския панаир е сключен през август. Т.е. не може да се направи връзка между двете неща формална или неформална", заключи ексдържавният глава.

Пред журналисти в кулоарите на НС Георги Първанов коментира и изнесеният в медиите запис от разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, в който той казва, че е отрязал главата на Първанов и Костов.

"Смятам, че на това трябва да реагират не толкова потърпевшите, колкото политиците и общественото мнение", посочи бившият президент. Първанов предположи по-рано пред депутатите от комисията, че вероятно на този медиен бос му е струвало много пари, за да му "отреже главата", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
нали! преди 11 години
Първанов се кълне в ----СУМИСТА,а кой ли беше тоя?
45
0
 
5
 
! Отговори
Zdr преди 11 години
Някой може ли да ми разтълкува "...неформално се появи Моника Йосифова с неин екип..."
44
0
 
0
 
! Отговори
, преди 11 години
,
43
1
 
13
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 11 години
Той се кълнеше и че не бил агент! Даже се кълнеше, че не бил утрепал онова уж защитено животно! Изобщо никой вече не му се връзва на селския хитрец!
42
13
 
2
 
! Отговори
Не комунист преди 11 години
48 , в забвение са СДС,защото Народа ги изпрати там ,заради разбойническата им политика и разтурването на България ! Доколкото до Първанов ,той няма за какво да се извинява-той беше най свестния човек Президент цели 10 /ДЕСЕТ / години и народа го обича ! Мръсотиите по негов адрес са чисто дясно,"демократични" ,дебеловрати измислици!В момента слушам Слави Трифонов ,който предизвиква събеседничката си Нинова и и казва ,че БСП е със затихващи функции.Само че ,това се отнася за него!
41
15
 
3
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Георги Първанов има голяма заслуга за влизането на България в Европейския съюз. Ще бъде жалко за БСП ако го оставят в девета глуха.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига ни занимавате с тоя мафиот. Няма да има новина -кога сте виждали и чували шеф на мафия да си признае.
39
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пак изпълзя от нищото.Хем гаден, хем нахален.
38
6
 
25
 
! Отговори
Г.П. преди 11 години
"не съм ползвал лобисти"-само комунисти на всичките възлови места!
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя ,тъкмо се зарадваме,че сме го пратили в забвение и той пак изпълзи от някъде!
36
4
 
22
 
! Отговори
ОФ-комунист преди 11 години
Айде сега Гоце ще се кълне,че и трипер не е изкарал.Ама кой ли му верва?
35
4
 
18
 
! Отговори
Томас преди 11 години
в кое се кълне комуниста?
34
4
 
26
 
! Отговори
голям шлем преди 11 години
тоя същият ГОЦЕ ТРИПЕРА така викаше, че даже ще се закълне ,че не бил ДОНОСНИК В ДС.....ГОЦЕ абе ти знаеш ли какво е морал, човешко достойнство или така си я карате ....
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде,сега Гоце да публикува във Фейса агентурните се доклади за да се види,че е работил "на ползу роду"!
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е служил на ДС е служил на СССР, така че всичките приказки за някакъв патриотизъм са просто един цинизъм. Ако казват, че са служили на родината, просто са служили на съветската държава това е истината.
31
4
 
20
 
! Отговори
nue преди 11 години
комунист да се кълне? смях! сега ще каже, че и ловец не е бил.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
278,да ти кажа тоя, най-добре ще стои на онова топлото и сенчесто място,най-много му отива!
29
2
 
13
 
! Отговори
ОLE! преди 11 години
През 2003 година ГОЦЕ Първанов е награждил публично международен наркотрафикант с държавното отличие "100 години Илинденско въстание", съобщава БГНЕС. На 2 август в Благоевград Първанов награждава осъденият в Италия за трафик на хероин Алекси (Александър) Стоименов. През 1968 година италианската полиция задържа Стоименов с над два килограма хероин и веднага го хвърля в затвора.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гоце седефчов е най-голямия лъжец на България!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха- ха Гоцю се кълне!!!!!Той се кълнеше и,че имаше само една панелка (горкия!) ,а не казваше за тлъстите му авуари в чужди банки,парижките му мезонети,прескъпите му сафарита и ощепо-скъпите му ловни атрибути!