Първанов се кълне: Не съм ползвал лобисти!

Той настоя да се отворят всички подобни договори за последните 15 г.
20 юни 2012 17:33,
62
Първанов се кълне: Не съм ползвал лобисти!
Първанов научил за Хохегер от медиите. Снимка: архив, Булфото

Георги Първанов поиска да бъдат отворени всички лобистки договори за последните 15 години. Бившият президент отрече да е познавал или да е ползвал услугите на австрийския лобист Петер Хохегер.

Той бе изслушан по скандала от временната анкетна комисия, която изяснява изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства за предоставени 1,5 милиона евро от тройната коалиция на Хохегер.

"Народните представители са длъжни да сложат на скенера всички лобистки договори, за да се види как се харчат парите на избирателите", заяви Първанов.

Бившият президент беше категоричен, че нито в лично качество, нито президентската институция през двата му мандата на "Дондуков" 2, са ползвали услугите на австрийската агенция.

Още по темата

Държавният глава уточни, че става въпрос не само за Петер Хохегер, но и за други лобисти. За изявите и интервютата на президента в чужди и наши медии се е грижел единствено пресцентърът на ведомството.

"Под нивото на парламента е да се занимава с жълтия печат. Ние разбрахме за договора с Хохегер от скандала в чужбина, потвърждавам, че името му научих от медиите", заяви Първанов.

И добави, че самият той не е добрият пример за PR. Ексдържавният глава дори не знаел, че има Консултативен съвет за подобряване имиджа на България в чужбина, нито, че е имало предложение той да бъде негово лице.

Първанов е убеден обаче, че на България й трябва професионален PR, в който да участват и да са ангажирани всички държавни институции.

Той припомни идеята си отпреди 3-4 години това да бъде създадено министерство или друга структура, която да работи при пълна прозрачност.

Според него положителен резултат от работата на временната комисия би бил, ако се стигне до разписване на правила за дейността на PR агенциите, по които да се отчита как се харчат държавни средства.

Георги Първанов отрече да има връзка между работата на Моника Йосифова в предизборната му кампания през 2006 г. и сключването на договора между Пловдивския панаир и Петер Хохегер, според който дивидентът от печалбата на панаира, държавен по това време, да отива за реклама на образа на България.

"Кампанията ми се осъществяваше от предизборен щаб, в един момент - след старта й, през септември-октомври, неформално се появи Моника Йосифова с неин екип, а договорът с Пловдивския панаир е сключен през август. Т.е. не може да се направи връзка между двете неща формална или неформална", заключи ексдържавният глава.

Пред журналисти в кулоарите на НС Георги Първанов коментира и изнесеният в медиите запис от разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, в който той казва, че е отрязал главата на Първанов и Костов.

"Смятам, че на това трябва да реагират не толкова потърпевшите, колкото политиците и общественото мнение", посочи бившият президент. Първанов предположи по-рано пред депутатите от комисията, че вероятно на този медиен бос му е струвало много пари, за да му "отреже главата", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая гнус откъде пак изпълзя. Таман от няколко седмици не ми се повдигаше, а то днес отново. Гоце имай милост, хората ще си изповръщат червата само като ти видят пак мазната селска муцуна! Ходи на лов, задиряй певачки или ***/ ама тая път умната и с шушляк/! Само не се показвай повече!
25
3
 
9
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
19TOQ UNI KALEN 4ERVEN PLAZMODII LI E STOQL,ZA PARVI PAT 4UVAM BEZGRABNA4NO DA STOI.GNUSQHA SE I W KREMAL OT NEGO--PRA6TAHAGO PO 4UKARITE,BELKIM SE GRAMNE...NE SE UCELIL,TA UTEPA ARHAR4ETO PO POGRE6KA...LEVAK...
24
1
 
4
 
! Отговори
8974942 преди 11 години
toq ve4e nqma li da si hodi na selo da se skrie (zabraeh ot koe selo be6e)
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гоце,още ли даваш интервюта извън кауша? Ако е ДА ЗАЩО?
22
2
 
9
 
! Отговори
aaa преди 11 години
ами да...и не съм ченге от ДС ,и по архар не съм стрелял
21
3
 
3
 
! Отговори
до 20 от 19 преди 11 години
Видно от това,което сте написал/а/ безспорно Вие сте за психиатрията. Форума е за това да си изразяваме мнението и аз това съм сторил. Никога не съм бил комунист, а да си реалист за какъвто се смятам е достойно. Пази боже от такива българи като Вас, които са готови да убиват себеподобните си. И все пак извинете ме, ако много съм Ви разтроил.
20
0
 
16
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Щом Първанов го казва, значи имаме всички основания да се съмняваме.
19
12
 
8
 
! Отговори
ДО №19 преди 11 години
Слагайте ми колкото си искате минуси, но аз ще си кажа, че човека от снимката стоеше много по-добре като президент от колкото сегашния ни избранник. Е, нали трябва да оплюеме миналото си и настоящето си, та за това сме на този хал. -----------------------Кой президент бре ?!? Аз го виждах само на 31 декември (сещаш се за какво), ама след 2009 г. по-често се обаждаше.
18
2
 
6
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
19WZEMI SI GO CELIQ SI GO PRIBERI I NE GO POKAZVAI.OPLIUVAME WA6ETO PRODAJNO BANDITSKO KRADLIVOKOMUNISTI4ESKO MINALO,NASTOQ6TE I BADE6TE...WKLIU4I LI ?
17
1
 
14
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Не бе, Гоце, не си ползвал лобисти, а само корумписти:))Умря ти коня вече, време е да залязваш и да се връщаш в панелката в Перник, откъдето изпълзя да ни тровиш живота!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Верно бе верно, ако лъжа да ***.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дей.и бокл.ка, дей.и трип.ра га.ен!!!
14
0
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Соц...иалистите сбъркаха че не...избраха Параваноф на конгреса си.Той е...морално чист и превъзхожда Сергей в много...направления.Няма кой да ...поведе сега социалистите към изборната...победа.Обречени сме,Бойко да ни...гледа от телеекраните...пак.
13
2
 
5
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
WSI4KI HORA GO PROKLINAT,TOI SE KALNE...W KOI W LENIN ILI W LILIPUTIN...LAJLIVI I KRADLIVIKOMUNOBOGOVE--SATRAPI...TE I MAL4E6KATA LAJAT,KAMO LI,KATO OTVORQT 4ERVENITE...MODERNI LEVI USTI6TA..
12
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слагайте ми колкото си искате минуси, но аз ще си кажа, че човека от снимката стоеше много по-добре като президент от колкото сегашния ни избранник. Е, нали трябва да оплюеме миналото си и настоящето си, та за това сме на този хал.
11
2
 
12
 
! Отговори
eeee преди 11 години
ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ МУ ВИЖДАМЕ СНИМКАТА НО ТОЗИ ???????????
10
3
 
14
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Първанов е чист, той с нищо не е виновен. Миличкият чист е като сълзица агент Гоце.
9
2
 
15
 
! Отговори
ордени и медали преди 11 години
Направо медал за Първанов ,..."10 години лобизъм"!
8
1
 
7
 
! Отговори
gomor преди 11 години
И аз се кълня, че му вярвам!
7
2
 
18
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Ееееееех, Гоце, Гоцееее, Гоце. Какъв президент си ти бе, сладурче. Та нали помним как Петър Стоянов се простреля в крака на прага на втория си мандат, та от немай къде ти стана президент. Гледай си там лова и доживотната пенсия, ако преди това не поемеш в посока кауша де