Две вериги замразяват цените на 10 продукта

Мирослав Найденов договорил "социална кошница"
Обновена: 2 авг 2012 21:38 | 2 авг 2012 15:50,
286
Две вериги замразяват цените на 10 продукта
Найденов е готов и на басове. Снимка: БТА

Две търговски вериги няма да вдигат цените на десет хранителни продукта от български производители за три месеца. Министърът на земеделието и храните е направил тази договорка с представители на “Кауфланд“ и “Метро“.

По думите на министъра се водят преговори и с други вериги. Найденов изрази надежда, че същият консенсус може да се постигне с други две вериги до края на деня.

Десетте стоки, които няма да поскъпват, са продукти, които хората слагат ежедневно на трапезата си и не могат да минат без тях, обясни Найденов.

Още по темата

Въпросната “социална кошница“ включва:  хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо /трупно/, яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

По думите на Найденов е необходимо цените да се задържат за три месеца, защото пазарът  е изключително нервен и динамичен и след този период цените няма да се повишат, а ще паднат. Найденов беше готов дори да се обзаложи с журналистите, че действително няма да има скок.

Вчера в Министерския съвет имаше среща на представители на животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

Преработвателите и производителите се оплакаха, че търговските вериги ги натискат за възможно най-ниски изкупни цени, а едновременно с това намаление на стоките в магазините не се забелязва.

Найденов ги подкрепи, а Борисов нареди да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дали по този начин няма да им се гарантира сигурна печалба за 3 месеца на пред? Погледнато от друг ъгъл нещата са си такива.защото представете си че нещо от всичко това падне ?
188
8
 
3
 
! Отговори
Искам Сладки Приказк преди 11 години
След като червените мекерета се изсерат на всичко,само защото техните лидери не са на власт,ще отидат да си напълнят дисагите,ще се наплющят като попски деца на задушница и отново ще седнат да псуват жалкия и сив живот,без обещания за несметни богатства и красиви жени около тях.
187
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Всяко чудо от ден до пладне, веригите ще прегреят замразените цени ще се стопят и Мирко тупаня се пъчи,че голяма работа е свършил.
186
0
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Кратък анализ на "героизмъма" на министерството и фирмите. За сведение повечето от продуктите са обект на покупка на песионерите докарани до просешка тояга с 150-200 лева на месец от крадците в Държавата ни. Та Какво получават:Хляб Vita Star - няма нищо общо с хяб - вкус далече от нормалиният хляб, пропорции на съставките неясни.Кренвирши и салами Best Farm - предеи се усещаха елементи на месо, сега е соев шрот Best Farm с примеси на сланина.Свинско месо/кайма за готвене - точното название СЛАНИНА с примеси с неясен произход. Кашкавал - цена непосилна, съдържание минало покрай млякото.Сирене - процент на вода огромен. Като го изцедиш не остава нищо. Извод: Типично изпълнение - замразили са цените на това което не се купува на високата им стойнист.
185
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
всичко това ми мирише на предизборни трикове на управляващите ни..и как тъй бе маааааму стара..изведнъж се оказа че можело да се въздейства върху търговците и то в отрасъл който е жизнено важен за населението???? въпреки че по принцип..това е абсурдно в пазарна икономика ...и май ще се окаже че и в други отрасли ще може това...а това ме навежда на мисълта..както винаги съм твърдял..че това нашето НЕ Е НИКАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА..а само сметки на търговците..налагат цени и си държат на тях
184
3
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Дупе да им е яко на производителите, които снабдяват въпросните две вериги... Дано да се усетят навреме или да има някаква клауза в договорите им, която да им позволява да преустановят отношенията си с въпросните вериги, защото иначе ще има фалити и ще стане наистина зле. Тия от ГЕРБ са пълни ***, да си вкарват такъв автогол точно в началото на зимата.
183
2
 
7
 
! Отговори
? преди 11 години
И как така в уж пазарна икономика правителствен чиновник ще определя цени на продукти? И на какви основания ги определя - при положение, че самото правителство криминално увеличи цената на тока и позволи да бъде увеличена цената на газа? И какво означава всъщност това - че две вериги си правят абсолютно нередна и съвсем безплатна реклама чрез министър, "стопирайки" цени, които ще бъдат "задържани" не за сметка на някой друг, а на производителите?...
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоалетната хартия се раздава вече като бонус.
181
3
 
15
 
! Отговори
ОТ СЕЛО преди 11 години
а ние у наше село като нямаме големи вериги магазини?къде да ходим да си купуваме десетте продукта със замразените цени, м?
180
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали пазара определя цената господин министър? Значи можело и Вие да се намесите, но защо до сега не го направихте или просто чакахте да наближат изборите? Късно е чедо за прошка и наистина народа няма да Ви прости, защото е изцеден като лимон.
179
4
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Мутрите рекетираха Кауфланд и Метро ще изръмбят и останалите вериги! Тази държава се управлява и охраняна от фирма Ипон!
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво беше това кренвирш ?
177
0
 
5
 
! Отговори
103 преди 11 години
А в този закон ще пише ли кой ще работи или не?
176
3
 
1
 
! Отговори
144 преди 11 години
Волен ще ги замрази веки веков,гласувайте за него точно започна да се кефи на миризмата на парата.
175
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по тъпо парче от Миро- ментата- ега ти държавата щом и той е министър.
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мирослав Найденов, след като "оправи" земеделието, храните, търговията, заведенията и туризма (добре, че с енергетика и отбраната още не се е заел тоя човек - тук се кръстя уплашено), след като, праща спецчасти и хеликоптери против диви крави в Странджа и след като, успя да затрие над 20 000 малки магазина, а в момента затрива около 20 000 заведения които "гони като империалисти"(по негово думи), сега се е заел с цените и явно толкова "добре се справя", че се налага премиерът Бойко Борисов, ДАНС, НАП и МВР да се заемат да разплетат кълчищата които министърът заплете, за тия свои няколко години "дейност" И много ми е интересно, как Стъкмистическия институт само преди дни, отчете дефлация Ако не скачат цените защо е този страх, а ако скачат, как така от НСИ отчитат дефлация
173
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се съборят всички паметници на тоталитаризма.
172
22
 
5
 
! Отговори
Няма угодия преди 11 години
Чета коментарите и не мога да повярвам.Хората до такава степен са се изкривили в разбиранията си,че когато някой мисли за доброто на народа,той(народа) си мисли,че го прави за да гласува за него и че обслужвал нечий чужди интереси.Не е ли по лесно да кажеш ОК,постарал се е човека,направил е каквото е могъл.Този народ заслужава да бъде мачкан,мачкан,и главата в калта,защото това са правили с него хиляди години.
171
3
 
1
 
! Отговори
197 КПСС - БКП преди 11 години
Сподер мен ЛукОİЛ трябва да са на Всеки Километър.
170
0
 
2
 
! Отговори
fggnm преди 11 години
zamrazqvat cenite na 10 produkta pak 6te vdignat drugi 20 i rabotata se naglasq