Две вериги замразяват цените на 10 продукта

Мирослав Найденов договорил "социална кошница"
Обновена: 2 авг 2012 21:38 | 2 авг 2012 15:50,
286
Две вериги замразяват цените на 10 продукта
Найденов е готов и на басове. Снимка: БТА

Две търговски вериги няма да вдигат цените на десет хранителни продукта от български производители за три месеца. Министърът на земеделието и храните е направил тази договорка с представители на “Кауфланд“ и “Метро“.

По думите на министъра се водят преговори и с други вериги. Найденов изрази надежда, че същият консенсус може да се постигне с други две вериги до края на деня.

Десетте стоки, които няма да поскъпват, са продукти, които хората слагат ежедневно на трапезата си и не могат да минат без тях, обясни Найденов.

Още по темата

Въпросната “социална кошница“ включва:  хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо /трупно/, яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

По думите на Найденов е необходимо цените да се задържат за три месеца, защото пазарът  е изключително нервен и динамичен и след този период цените няма да се повишат, а ще паднат. Найденов беше готов дори да се обзаложи с журналистите, че действително няма да има скок.

Вчера в Министерския съвет имаше среща на представители на животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

Преработвателите и производителите се оплакаха, че търговските вериги ги натискат за възможно най-ниски изкупни цени, а едновременно с това намаление на стоките в магазините не се забелязва.

Найденов ги подкрепи, а Борисов нареди да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най добре е ...да дойдат танковете ....да върнем соца.
168
3
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Толкова ли прости хора има, които да се радват на една очевидна гавра? Кауфланд и Метро си правят картел с министър, след което шумно си обявяват промоцията по всички медии и даже в новините на БНТ лично?!?! Защо Кауфланд не си направи един двумесечен каталог с промоции? Осъзнайте се! Това вече е тотална гавра! Кауфланд в Германия в новините ли си обявяват промоциите, и то в картел с Метро и МИНИСТЪРА?! Има ли нормални хора, на които това да им се струва прекалена гавра?
167
2
 
29
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Ей сега гледах някакъв нагъл "манагер" от Кауфланд по БНТ! Вика "ние го правим за наша сметка, да са доволни клиентите и да се спре със спекулациите"! *** ***! *** порнографията! Тотална реклама, пълна гавра! Някакъв търгаш ще влиза в картел с друг търгаш, а посредник е министър!?! За какво си говорим?! Че Кауфланд като искат да си пуснат тези продукти на едномесечен каталог! Защо им е правителството?! Пълна подигравка, а овцете си блеят и се кефят...
166
2
 
7
 
! Отговори
дo 202 преди 11 години
Ама го яде това евтино ирландско месо та ти пръщяха ушите,надумка си камерата на хладилника и се хвалеше как си бил ударил кьоравото,а прясното българско месо застояваше по щандовете.*** си,такива бяха и родителите ти.
165
4
 
8
 
! Отговори
Насо преди 11 години
Найденов, от трън та на глог!Избори идват, ти електорат от големите вериги ли ще събираш или от производителите?Вече се уморявам да ти гледам тъпунгерските изяви. "Опапана" стара комунистическа лисича муцунка ми изглеждаш... Да си препрочетеш учебниците по икономика, ако някога си ги чел въобще!
164
2
 
6
 
! Отговори
с. преди 11 години
Слагат минуси на 195 защото са *** русофилистична пасмина и не им изнасят нещата написани от човека!А той е прав!И за братските *** и за преглъщането!През септември всичко ще скочи зверски за пореден път!И какво от това!?Нима някой ще излезе да протестира и да се защити!?*** и оскотели бантускотове ще търпят докато изпукат!Ако това бяха гърците жална им майка на управляващите!Ама тука бантустанците понасят всякакви гаври!
163
3
 
14
 
! Отговори
Ето и стоките преди 11 години
Ето и списъка на стоките със замразени цени:1. Печени Слънчогледови семки импорт Украйна ( само за опаковка от 0,500 кг )2. Маринована копърка внос ( буркан 0,250 кг )3. Варена царевица за 1 бр.4. Фурми ( пакет 0,300 кг. )5. Шам фастък (цената е валидна за 20 футов контейнер )6. Рахат локум 7. Киви8. Манго9. Ананас10. Чай мента внос ( за количества над 800 кг. ) Време е за всенародни празнинства !
162
2
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Така започнаха и след 9Х 1944 , първо "борба със спекулата" и после Белене и Скравена !!!
161
2
 
6
 
! Отговори
съгласен преди 11 години
Защо слагате минуси на 195 , човека е напълно прав , като нямаме собствени ресурси всичко по веригата ще е по-скъпо , елементарно !?
160
1
 
6
 
! Отговори
МНОГО ЖАДЕН преди 11 години
Найденов,направи луканката и ракията по 1лв. и народа ще стане щастлив за няколко часа.
159
0
 
8
 
! Отговори
КПСС - БКП преди 11 години
Оправихме "*** събратя" със слънчогледа и царевицата по плажовете, и сега сме се захванали за нови още по-крупни дела и мерки. Просто не мога да повярвам, че това се случва в нашата татковина и инициатор е БАШ министъра на земеделието и храните. Ще повърна вече. Комунизма се завръща вадете си партийните билети и комсомолските книжки. От утре срещу книжка от БКП или Комсомола на ЛУКойл ще дават отстъпка от 0,20 лв. за всеки литър гориво. Смях !
158
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да мислят как да увеличат доходите ,те замеазяват цените- пълни *** .
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе, спри да им плащаш ,спри да купуваш !
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом са се договорили поне да го бяха запазили в тайна. В името на предизборен Пиар ЕС може да санкционира държавата а държавата са данъкоплатците а не тези некадърници.Разбирам държавата да субсидира земеделие или производство но да се "договаря" с търговец който купува и продава (не произвежда) изобщо не е социално а тоталитарно според мен.
155
1
 
17
 
! Отговори
Е, га ти държавата преди 11 години
Ще се разплача от умиление- какви добри хора са тези нашите управници- ще продължаваме да си хапваме хляб с кисело млекце, ама може и на тъмно, защото като енергодружествата искаха увеличение на цената на тока, същите тези образци на милосърдието ни убеждаваха, че имаме най- ниската цена на електричеството в цяла Европа, та 15 процента е разумен скок! Господа управляващи, на фона на съвсем не европейските ни заплати, които не са мръднали години, това вашето е чист геноцид!
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам предвид ако си закупиш тютюн Уинстон гилзите са безплатни. Отделно само гилзите са 3 евро? Тука ги скриха.
153
0
 
3
 
! Отговори
?????? спешно моля преди 11 години
йайцата у be getto на кило ли са или как?
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е европейска а тотелитарна практика. Да задължаваш бизнеса да продава на цена която си решил защото си некадърен и не можеш да осигуриш работа на хората.Това е най некадърното и безотговорно правителство и всички тези машинации се провеждат предизборно. Питам защо спряха гилзите за цигари?В Европа една кутия с 200 гилзи струват 3 евро и се продават безплатно?Искат да се пушат техните контрабандни ли?А Найденов щом се е "договорил" може да ядем този път и 30 годишно ирландско месо.
151
0
 
6
 
! Отговори
маркототев преди 11 години
Иб.....ах късмета. Аз пазарувам от третата верига!!!!!!
150
1
 
3
 
! Отговори
кха ха ха преди 11 години
Аз пък ще си направя фирма,с пари от европроект,да разнасям таз кошница с 10 продукта,без които не може,по подобие на това тука fruktmix/типовете кошници ще се казват:Конферентна кошница 10 кгЕдно голямо благодаря 8 кгГоляма кошницаСредна кошницаМалка кошницаще ги разнасям с УАЗ ката