Две вериги замразяват цените на 10 продукта

Мирослав Найденов договорил "социална кошница"
Обновена: 2 авг 2012 21:38 | 2 авг 2012 15:50,
286
Две вериги замразяват цените на 10 продукта
Найденов е готов и на басове. Снимка: БТА

Две търговски вериги няма да вдигат цените на десет хранителни продукта от български производители за три месеца. Министърът на земеделието и храните е направил тази договорка с представители на “Кауфланд“ и “Метро“.

По думите на министъра се водят преговори и с други вериги. Найденов изрази надежда, че същият консенсус може да се постигне с други две вериги до края на деня.

Десетте стоки, които няма да поскъпват, са продукти, които хората слагат ежедневно на трапезата си и не могат да минат без тях, обясни Найденов.

Още по темата

Въпросната “социална кошница“ включва:  хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо /трупно/, яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

По думите на Найденов е необходимо цените да се задържат за три месеца, защото пазарът  е изключително нервен и динамичен и след този период цените няма да се повишат, а ще паднат. Найденов беше готов дори да се обзаложи с журналистите, че действително няма да има скок.

Вчера в Министерския съвет имаше среща на представители на животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

Преработвателите и производителите се оплакаха, че търговските вериги ги натискат за възможно най-ниски изкупни цени, а едновременно с това намаление на стоките в магазините не се забелязва.

Найденов ги подкрепи, а Борисов нареди да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори.

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
7
 
! Отговори
БесеПар преди 11 години
Като дойде и нашия ред да властваме ще свалим цените, като при Тато! Вервайте ни! Комисиона за Белене не сме взимали и изобщо не е била 1 милиард! Бензин ще има, но с купони, щото левовете ще са кът... Това е накратко нашата програма!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ИСКА ЦЕНИТЕ ДА СА ПО ДЖОБА НА НАРОДА СЕ ПРАВИ ЗАКОН КОЙТО ДА КАЗВА. 1. ПОВЕЧЕ ОТ 10 ПРОЦЕНТА НАДЦЕНКА ДА НЕМОЖЕ ДА СЕ СЛАГА НА ПРОДУКТИТЕ. 2. СВАЛЯ ДДС то КАКТО В ГЕРМАНИЯ НА 7 ПРОЦЕНТА И НЕЩАТА СИ ИДВАТ НА МЯСТОТО. ВСИЧКО ДРУГО Е ПРЕДИЗБОРНИ НОМЕРА ЗА ***. КАКТО КАЗА БАЩИЦАТА. ТАКА ЧЕ НАЙДЕНОВ ДА СПРЕ ДА ПРАВИ БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА НА ТЕЗИ ВЕРИГИ А ДА НАПРАВИ САМО ДВЕТЕ НЕЩА ГОРЕ НАПИСАНИ И НЯМА ДА ИМА КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В градовете и то големите е 90% от населението на България.
86
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
герб вън от управлението.некадърници.,крадци.България е била два пъти под иго но народа никога не е бил толкова потиснат, беден без път и насока.в държавата са се развивали всички и всичко а вие *** от герб сте провал и ни проваляте.
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AKO NEGI MAHNEM TEZI NEKADARNICI NA SLEDVASHTITE IZBORI NISHTO NQMA DA OSTANE OT MALKIQ BIZNES.TEZI NI RASIPAHA OT VSQKADE PO SMOTANI I LAJLIVI NQMA OT PARTIQ GERB VSI4KITE SA MUTRI I KRADCI
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се започва.Хайде комунизма се завръща.Ха сега да ви видя комунисти,ко ша праим.
83
7
 
3
 
! Отговори
село преди 11 години
село, какво правиш като не гледаш зарзавати, плодове, кокошки и други.Ти неси селенин а болшевишкш ***.Аз сум от софиа но на жилата си гледам и имам за пенсиа не мисла.
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Миро Петела и днеска снесе едно щастливо яйце- Размер М.
81
0
 
7
 
! Отговори
Oleee do 84 преди 11 години
Защото не взема 3000лв, а взема 1000 паунда. Те там е разликата ако схващаш, ама се съмнявам в последното.
80
1
 
18
 
! Отговори
681 преди 11 години
Това некадърно правителство съсипа малкият и среден бизнес. Такси ,разрешителни , данък върху данъка и пак таксичка. Вдигат ни горивата с които работим. Вдигат и тока с който работим. Това са немалки разходи. Слагам и постоянно намаляващия оборот и се стига до там ,че не само няма печалби ,но и се стига до банкови заеми и ипотеки , съкращения на персонал и намаляване на заплати. Говоря за малките фирми все пак ,а не за тези с крадените от народа пари , където се държат с персонала като роби.
79
1
 
6
 
! Отговори
84 преди 11 години
Егати умния пич си:)) ***, кух, че дрънка! Дори мъдрец ще онемее пред простотията ти!:))
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай и Русия открито го правят.Другите не толкова.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро Мърдата пак се е размърдал предизборно , за бога братя не купувайте бла бла бла , едно време шоколада беше 100 гр. сега са го намалили на 80-90 гр. , киселото мляко преди десетилетие беше по 500 гр. после го направиха 450 г. сега е по 400 гр. , зърнената - хлебна - криза всички я помним ....
76
0
 
12
 
! Отговори
Питанка ? преди 11 години
И кои са тези вериги?Дали ги има в нашия град или само в София да замажат очите на софиянци.
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От цялата новина рабрах, че министъра ни инициира картел между 4 търговски вериги .........За подобно нещо на запад този човек ще плаща глоби докато е жив
74
4
 
7
 
! Отговори
83 преди 11 години
И кои са тези държави:)))! Я дай линк да видим как са задържали административно цените:))))) Може! В Северна Корея, *** то ГЕРБ нали са си оттам:))
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идат избори!За сега ще замразятно...след това ще има дубъл.
72
2
 
21
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
Няма страшно, българи, зимата вдигаме пак тока, парното, бензина, водата, газта, хляба, че идват избори и трябва да плащаме *** гласове. Още 3 манадата трябва да управляваме, че тия вили и коли как се изплащат?
71
6
 
9
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
И като си чел учебниците по икономика,защо една чистачка в Англия взима 3000лв заплата а в България 300лв.?Нали и там и тук вършат една и съща работа.
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не знаете в много държави има подобни неща.И то от големи и силни.