Мога ли и аз да наема правителствения самолет?

Авиоотряд 28 возил "тигрите" на Борисов за мач във Варна
Обновена: 15 авг 2012 16:16 | 15 авг 2012 12:40,
590
Мога ли и аз да наема правителствения самолет?
Бойко Борисов на терена Снимка: архив, Булфото

„Мога ли и аз да наема правителствения самолет?“. Това пита в отворено писмо до медиите и до началника на кабинета на премиера политологът и експерт по масови комуникации Иво Инджов.

Текстът му е провокиран от публикация в днешния брой на в. „Преса“, според която правителственият „Еърбъс“ доставил бистришките тигри на Бойко Борисов за приятелска среща във Варна. Със същия полет пристигнали и съперниците им от „Чавдар Етрополе“, доверили депутати от БСП. Полетът бил платен от клуба от Етрополе.

Информацията е потвърдена пред вестника от депутата от ГЕРБ Емил. Димитров, който е почетен президент на етрополския клуб. По думите му мачът се играл последната събота на юли, „тигрите“ победили, а Борисов през цялото време бил на терена.

Транспортният министър Ивайло Московски коментира тази сутрин пред TV7, че е запознат със случая и сметката е платена, като не са били похарчени държавни пари. "Правителственият самолет многократно е бил използван за хуманитарни нужди и за превоз на най-различни футболни и спортни отбори“, посочи Московски.

В писмото си Инджов пита началника на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова дали изнесената от вестника информация е вярна и кой закон, наредба или друг акт позволява на футболен клуб в България, респективно на неговия собственик, който на всичкото отгоре е и депутат, да наема правителствен самолет.

„Бихте ли изнесла в най-скоро време всички данни за подобни акции, в които е въвлечен Авиоотряд 28, превръщащи го в нещо като чартърно дружество на властта“, настоява в писмото си политологът. Той иска и подробна справка колко са били и колко са стрували на данъкоплатците воаяжите с правителствения самолет за Олимпиадата в Лондон и кои лица са летели с него.

„Знае ли министър-председателят, че 600 училища в България нямат физкултурни салони, а още толкова използват за целта пригодени помещения? От замаха, с който Борисов е запретнал ръкави да открива големи спортни зали, използвани ударно за личен и правителствен пиар, и да намира нерядко съмнителни спонсори на футболни клубове (целта е същата, наближават избори), не става ясно как любовта му към спорта съжителства със спортната мизерия в училищата“, пише още Инджов.

„Мога ли аз като човек с гражданска позиция да наема с група съмишленици правителствения самолет, за да стигнем навреме във Варна и подкрепим протестите срещу застрояването на Морската градина и изграждането на „Алея първа”? Претенции за обратен полет няма да имаме, защото отпускарският сезон продължава и самолетът може да е необходим на някой друг министър, който подобно на гмуркача Николай Маденов е повредил мускул или друг орган и трябва да бъде транспортиран по спешност до елитно болнично заведение в София“, завършва писмото си Инджов, който се е подписал като „един от данъкоплатците, които издържат Авиоотряд 28“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
2
 
14
 
! Отговори
Copy _ Paste преди 11 години
Не знам какво гласи нормативната уредба, но от думите на министър Ивайло Москов става повече от ясно, че правителственият самолет всъщност е нещо като луксозно такси. Обаче, както знаем, от таксиметровите превозвачи се изисква да обявяват цените си открито с помощта на едни стикерчета, които се залепват за предното или страничното стъкло на машините. Та, затова питам каква е цената на повикване на Ербъс-а(най-вероятно от 40 до 60 стотинки), каква е първоначалната такса и колко взима на километра
413
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срам ме е! Срам ме е, че в държава, членка на ЕС, премиерът може така явно и нагло да нарушава законите на същата тази държава (на която се води ръководител) и това да му се разминава. Как искат тогава от гражданите да спазват законите, след като най-висшият чиновник в държавата явно и безнаказано ги нарушава?!
412
1
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
...така е, когато свинарят стане цар...
411
0
 
7
 
! Отговори
до 471 Фърчаща Мацка преди 11 години
Ще се оглеждам, ще се оглеждам
410
1
 
15
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
Това ли е новата далаверка на пожарникарчето? С пълна сила за това правителство важи -"Пази боже сляпо да прогледа".
409
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако живеехме в истински европейска държава - една секунда нямаше да стои на поста си-веднага медиите щяха да го разкъсат. Тук журналистките и те сигурно се ползват от тази благинка, затова мълчат като.....
408
0
 
11
 
! Отговори
до 470 преди 11 години
не давай такива идеи точно преди избори, че той от фърчене как ще ръководи мафиотските си дела ? Ще вземе да упусне работите баш сега и да вземем да се оправим изневиделица!
407
0
 
5
 
! Отговори
до 468 преди 11 години
глей да не се сблъскаме некъде
406
0
 
17
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Защо се нарича Правителствен самолет, ако ще да изпълнява полети по поръчка? Както прочетох в един-два коментара по-долу, още по-лошото е, че това не е единичен случай, а си е било практика футболните клубове да плащат и да пътуват с него. Вероятно не само те, но сега се осмели един журналист да осветли последния случай.От това следва изводът, че всеки, който желае може с/у заплащане да лети с Правителствения самолет. А ако може и с министър-преседателя... Липсва само подходящата реклама.
405
0
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
Дали плащането на транспорт, почивки и тн не би трябвало да се смята за рушвет?!?
404
0
 
15
 
! Отговори
Фърчаща мацка преди 11 години
Утре отивам да се запиша като футболистка в женският състав на "Бистришките тигрици".И аз ще фърча с правителственият самолет.
403
0
 
10
 
! Отговори
ДА ФРЪКНЕМ ВСИЧКИ преди 11 години
ИСКАМ И АЗ... ИСКАМ И АЗ...
402
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е ,щом всеки може да лети, къде са мерките за сигурност- в този самолет лети главата на държавата. после защо гръмнало Сарафово?
401
0
 
16
 
! Отговори
тежкоатлет преди 11 години
може ли и аз да се уредя с едно кръгче- впрочем, защо всички не отидем в правителствената канцелария и да поискаме и ние да фръкнем с тоя самолет, само футболистите ли ?
400
0
 
11
 
! Отговори
;-))))))))))))))) преди 11 години
ПАК БОЙКОВИЯТ ИЗТЪНЧЕН ВКУС!:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
399
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
горките пилотчета от отряда- висококвалифицирани таксиметрови шофьори
398
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
великият Алеко го описал много колоритно- бие се в косматите гърди и вика "***! ***!". Това е орангутанския порив на всеки *** с власт
397
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Северна Корея взе да се демократизира, ние се връщаме назад. Ами да вземат да боядисат правителствения самолет в жълто и да си звъним- Ало, може ли до Кърджали, че имам работа? Плащаш, качваш се и така....Абсолютна мутренска работа. Абсолютно мутренска - и те си правеха каквото им кефне на пияните глави.
396
0
 
9
 
! Отговори
до 457 - pr бойко преди 11 години
МОЖЕ, МОЖЕ... ИЗБОРИ ИДВАТ.КАК ДА НЕ МОЖЕ. МОЖЕ И НА ДЪЩЕРЯТА ЗА АБИТУРИЕНТСКИЯ БАЛ САМОЛЕТНИ КРЪГЧЕТА.
395
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някой много се разпаса- не е ли време да му свием сърмите ?