Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока

ДСБ се възмутиха на корупционния модел във ВЕИ сектора
23 авг 2012 21:15,
135
Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока
ДСБ обвини правителството в защита на монополите. Снимка: ДСБ

Тройната коалиция е завещала  корупционен и непазарен модел за развитие на енергия от възобновяемите енергийни източници, заявиха от ДСБ.

Според тъмносините предишните управляващи са заложили повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

От партията на Иван Костов обаче не подминаха в критиките си по въпроса за Закона за  енергията от възобновяеми източници и сегашното правителство на ГЕРБ. Според ДСБ кабинетът е осигурил привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи.

Основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп, обясниха тъмносините.

Според тях ГЕРБ насърчават олигарсите, но са започнали същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор, който могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ.

С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите за сметка на бюджета на всяко българско семейство, заявиха от партията.

След последното поскъпване на тока на първи юли стана ясно, че част от причините,  довели до покачване на цената, е изкупуването на енергия от ВЕИ-тата. Голяма част от опозицията обвини правителството, че дава път на монополи в сектора, което оскъпява електроенергията.

Тъмносините са готови да  предложат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници за възстановяване на конкуренцията в сектора.

По този начин те целят да гарантират разумни цени на зелената енергия. Измененията ще предвиждат присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване, заяви зам.-председателят на партията Димитър Бъчваров.

Тъмносините искат още гарантиране на равни права за малките и големите предприемачи, както и нови правила за определяне на цената на действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване.

ДСБ отново подновиха предложението, направено преди време от техни общински съветници, за поставяне на фотоволтаични панели върху плоските покриви на панелните блокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
мишо преди 11 години
Е и?
60
2
 
10
 
! Отговори
хммм преди 11 години
какво се правите всички тук на паметни, ние сме си виновни че не направихме досега една революция, кога ще разберете че държавата се оправлява отвън, никой няма полза на Балканите да има една силна държава и Сидеров да дойде след половин година никой няма да го харесва, имам чувството че и Меркел да дойде на власт тук ще се корумпира...
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи тук се коментира нещо,но не се знае.България ще я бъде ,но след 2020 година.От западните страни искат истинска демокрация,но сегашните са млади на по 22 години.Просто няма как да стане с комунистите да се наредим до милионерите изкарали пари с труд.И всичко е умишлено и с *** и с ниските доходи.Чака се да измре едно поколение ,което ни дърпа назад!
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбогом България!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов когато беше премиер след въвеждането на валутния борд каза.че цената на тока ще бъде 3,3 доларови цента!И това е факт,които може да се провери в архивите на новините.Каза,че понеже е валутна цената и не трябва да мърда,защото сме в борд.А какво стана?
56
14
 
5
 
! Отговори
метла преди 11 години
На добър час Герб !
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отпред , отпред на каручката е седнала, седнала внучката, и вози я вози я Марето, на дядо, на дядо магарето. Друс Друс Друс
54
2
 
7
 
! Отговори
е преди 11 години
Манталитета ни е виновен.Българина винаги ще предпочете да крадне когато може, понеже знае, че ще му се размине, но когато замине в чужбина се спира понеже го е страх да не му вземат хубавия нов живот и да не го върнат в България...няма манталитет>няма правила>няма икономика>няма добър живот. Когато обаче българския чалга манталитет стане капка в океана на западнатите икономически машини тогава лесно вече се просперира в живота и кариерата...
53
0
 
9
 
! Отговори
cool преди 11 години
На валентин златев да му се паднат да яде развалени миди ,да му се развали ципа на панталона,да ремонтират тоалетната и да трябва да държи реч
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не са притеснявайте! Иде Марешки. Той шъ упрай работътъ!
51
7
 
8
 
! Отговори
супа топчета преди 11 години
Е КАК СЛЕД КАТО ПОД ДОГОВОРА ЗА ЦЕНАТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ТОКА СТОИ ПОДПИСА НА СТАНИШЕВ? ЗНАЕМ ЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ДЕМЕНТИРАЛИ И НЕ ПОМНЯТ НО ИЗВЪН ЕЛЕКТОРАТА НА БСП ТАЯ ГЛУПОСТ НЕ ВЪРВИ.
50
4
 
7
 
! Отговори
Робоводител-бунт преди 11 години
Толкова много лъжи ! Иван ***, Меди-ДеПеСето, серГЕЙЧ0,ББандитейчо,СашкоВМРОйчо,както и цялата слугинажна пасмина , *** на юдейте крадат,крадат,крадат в едно с ЕВРОдупетатите и друготатките са виновни за ограбена България! Виновни са и Българите,че не повториха Албанския пример да си приберат по домовете оръжието от казармите! Тогава щеше да се разговаря на "равноправна" основа! Тук само се дъфчи и нищо свестно не излиза! Жалко!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега се опитва да вземе и релсите ще ги вземе, щото от там скоро ще падат кинти като от гробарския бизнес - редовно и по много.
48
5
 
7
 
! Отговори
никола преди 11 години
Основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп, обясниха тъмносините.И сега ако на простодушния електорат,да да не казвам заблудени овце не стане ясно КОЙ ИЗТОЧВА ДЪРЖАВАТА И КОЙ НА КОГО ДАВА, ТОГАВА ВЕЧНО В КАЛТА и след 100год. пак червените артефакти ще кажат/ КОСТОВ РАЗСИПА ИКОНОМИКАТА, А ДА НЕ ЗАБРАВЯ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО/
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой е виновен ?
46
1
 
2
 
! Отговори
Dev преди 11 години
коментар 40 омфг :D Чорни кога е осъдил България :D
45
1
 
10
 
! Отговори
Петков преди 11 години
До янис: Не знам янис ли си янус или а.ус,ама ми кажи с какво не си съгласен от лредложенията на ДСБ?
44
14
 
17
 
! Отговори
арендатор преди 11 години
Костов е най-големия разсипник на държавата.------------------------Филип Димитров - съсъсипа родното стопанство
43
1
 
10
 
! Отговори
! преди 11 години
Нали? А като стигне работата до вота на недоверието и бягате в храстите, а вечерта- отново всички заедно на една маса- да се смеете на матриала!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, този неук и *** народ обърна мача, като си избра Сакскобурготски и върна комунистическата власт...и така до ден днешен.