Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока

ДСБ се възмутиха на корупционния модел във ВЕИ сектора
23 авг 2012 21:15,
135
Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока
ДСБ обвини правителството в защита на монополите. Снимка: ДСБ

Тройната коалиция е завещала  корупционен и непазарен модел за развитие на енергия от възобновяемите енергийни източници, заявиха от ДСБ.

Според тъмносините предишните управляващи са заложили повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

От партията на Иван Костов обаче не подминаха в критиките си по въпроса за Закона за  енергията от възобновяеми източници и сегашното правителство на ГЕРБ. Според ДСБ кабинетът е осигурил привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи.

Основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп, обясниха тъмносините.

Според тях ГЕРБ насърчават олигарсите, но са започнали същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор, който могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ.

С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите за сметка на бюджета на всяко българско семейство, заявиха от партията.

След последното поскъпване на тока на първи юли стана ясно, че част от причините,  довели до покачване на цената, е изкупуването на енергия от ВЕИ-тата. Голяма част от опозицията обвини правителството, че дава път на монополи в сектора, което оскъпява електроенергията.

Тъмносините са готови да  предложат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници за възстановяване на конкуренцията в сектора.

По този начин те целят да гарантират разумни цени на зелената енергия. Измененията ще предвиждат присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване, заяви зам.-председателят на партията Димитър Бъчваров.

Тъмносините искат още гарантиране на равни права за малките и големите предприемачи, както и нови правила за определяне на цената на действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване.

ДСБ отново подновиха предложението, направено преди време от техни общински съветници, за поставяне на фотоволтаични панели върху плоските покриви на панелните блокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Също така прочиташ кой е подписал договора с американците за ТЕЦ Марица-Изток и на каква цена е задължил държавната фирма НЕК (т.е. НИЕ) да изкупува тока и го прибавяш към написаното от 97 и разбираш всичко
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се поставят ВЕИ на пазарен принцип и национализиране /или изкупуване обратно/ на ЕРД. Какво е това, понеже били губещи, държавата да им гарантира висока цена за тока. Това значи, че и най-некадърният предприемач да си, пак ще печелиш, стига да ти е приятел ББ и да получиш разрешение да строиш ВЕИ. Без конкуренция. Просто така. Тоя бил виновен, а другият света вода ненапита.ПРОЧИТАШ КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ВЕИ И РАЗБИРАШ ЧИИ ХОРА СА !!!!Всичките са хора на сегашната власт.
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На костовистите с циментови глави само ще кажа, че никой не е набутал в ръцете им толкова благинки, колкото Ването от Драгалевци-горещият с теменужки
78
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не може да направи Костов. Нефтохим, Кремиковци, Балкан, и мн. други вече са подарени на отговорни другари и комисионните за тях е взета. Драгалевското *** вече закри през 1997г. спортните училища и доведе спорта в България до ....Олимпиадата в Лондон. Разби българското здравеопазване - създаде здравната каса и приближени до него фирми построиха, ремонтираха и обзаведоха офисите и в цялата страна. Има и още - като РМД-етата например, но друг път.
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов много мрази комунистите заради това че жена му е била партиен секретар и той е спазвал партийната дисциплина и в семейството като и е обувал обувките а не тя на него :-)
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурно е вярно, но кой е против атомната енергия? ДСБ. Вместо 2000 мегавата от Белене ето ни 2500 мегавата от ВЕИ. Да ни е честита цената на тока. Зеленоскъпа енергия пълнеща джобовете на някои хора. И кво праим са - ДСБ никаква енергия ли не иска. Костов е такъв изпаднал политик че който гласува за него е много мразещ държавата си.
75
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов е виновен
74
18
 
18
 
! Отговори
Богдан преди 11 години
Българино,защо не разбираш, защо Костов е най нежелания политик?В България има още много комунизъм и за това не е удобен за комунистите! Само Костов е способен да оправи рухналата икономика на България!
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички до един в парламента сте виновни театъра , ролите и сцената от 23 години са едни и същи само се сменят артистите а народа плаща
72
9
 
14
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"Иване,кажи си" беше възкликнал Петър Стоянов и сега аз го подканям да каже причините за приетият по неговото управление закон за цената на,изкупуваният от НЕК,ток от ветрените централи,която е страшно висока като се има в предвид че вятърът е без пари!!!Та кажи Иване,как може безплатният вятър да е десетки пъти по-скъп от въглищата?Дадоха ли ти пари,и ако,то колко процента от страшната цена получаваше??? Това са въпроси,не твърдения,но въпросите ми са риторични и отговор от Иван не чакам....
71
1
 
3
 
! Отговори
Дебил преди 11 години
Наздраве!Събрахме се!!!
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪДЕ БЯХА ТЕЗИ МАРИОНЕТКИ, КОГАТО СЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗАКОНА , КЪДЕ СПАХА, ЧЕ ТРИ ГОДИНИ НЕ ПРЕДЛОЖИХА ПРОМЯНА ? ЯВНО И ТЕ СА В ИГРАТА СЪС СКЪПИЯ ТОК-БАНКАТА НА ЦВЕТЕЛИНКА ПРЕДИ ТОВА БЕШЕ НА СЛАВЧО ХРИСТОВ- СЕРВИТЬОРА НА КОСТОВ- ЕДНО И СЪЩО КОТИЛО СА - МАФИЯ, МАФИЯ , МАФИЯ !
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДСБ отново подновиха предложението, направено преди време от техни общински съветници, за поставяне на фотоволтаични панели върху плоските покриви на панелните блокове.ТОВА ПО КАКЪВ НАЧИН РЕШАВА ПРОБЛЕМА С ТОКА ЗА ИКОНОМИКАТА ? ВЕЧЕР ИМАМ ТОПЛА ВОДА- СУТРИН НЯМА КАПКА ЗА ЕДИН ДУШ! А КАТО СПРЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ? СМЕШНИЦИ !
68
10
 
2
 
! Отговори
PR на ДС преди 11 години
Омразата към Иван Костов споделете с д-р Тони Филипов лидер на партия 4-ти километър . Станете част от 4-ти километър.Следете седмичната рубрика на д-р Тони Филипов в REDUTA.BG | ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Из делниците на един луд.Там ще намерите програмата и обещанията на партия 4-ти километър . Пенсиите са с предимство.Да се обединим срещу Иван Костов ! Да го свалим от власт ! 23 години му стигат ! Да живее д-р Тони Филипов ! Само 4-ти километър !
67
0
 
13
 
! Отговори
Оногондур преди 11 години
На Бедност се издържа! И на Несправедливост се издържа! Но на Бедност + Несправедливост НЕ трябва да се издържа!
66
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой подари Марица изток на американците ? Ваньо Костов
65
1
 
15
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Да превърнем кражбата на ток в олимпийски спорт!
64
1
 
6
 
! Отговори
мм преди 11 години
виновни са пуси райът
63
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов в услуга на бкп,той си е тъмночервен , та чак синее.Той лъже маже, но ние помним , че договора за скъпия ток от ВЕИ го подписа СТАНИШЕВ !!!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsi4ki sa vinovni ot 1989 godina nasam VIDINOV I NEGOVATA ZIMA SAMO 4E IMASHE ZAVODI !KOSTOV I NEGOVATA PENSIONA REFORMA KADE OTIDOHA TIQ PARI OT PENSIONNITE FONDOVE TAKA NE MI STANA QSNO! SLED TOVA CARQ BEZ CARSTVO I OPRAVIQTA MU ZA 800 DNI LAKEITE MU SA ZA RAZSTREL! I OREL RAK I RIBA ZA TIQ PAK VSI4KITE SA ZA BESILOTO !I SEGA TOQ ABSURD NA ISTORI4ESKA SITUACIQ NO OTOGORE POSO4ENITE TOVA PRAVITELSTVO E NAI BEZDARNO