Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока

ДСБ се възмутиха на корупционния модел във ВЕИ сектора
23 авг 2012 21:15,
135
Тройната коалиция и ГЕРБ били виновни за цената на тока
ДСБ обвини правителството в защита на монополите. Снимка: ДСБ

Тройната коалиция е завещала  корупционен и непазарен модел за развитие на енергия от възобновяемите енергийни източници, заявиха от ДСБ.

Според тъмносините предишните управляващи са заложили повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

От партията на Иван Костов обаче не подминаха в критиките си по въпроса за Закона за  енергията от възобновяеми източници и сегашното правителство на ГЕРБ. Според ДСБ кабинетът е осигурил привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи.

Основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп, обясниха тъмносините.

Според тях ГЕРБ насърчават олигарсите, но са започнали същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор, който могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ.

С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите за сметка на бюджета на всяко българско семейство, заявиха от партията.

След последното поскъпване на тока на първи юли стана ясно, че част от причините,  довели до покачване на цената, е изкупуването на енергия от ВЕИ-тата. Голяма част от опозицията обвини правителството, че дава път на монополи в сектора, което оскъпява електроенергията.

Тъмносините са готови да  предложат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници за възстановяване на конкуренцията в сектора.

По този начин те целят да гарантират разумни цени на зелената енергия. Измененията ще предвиждат присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване, заяви зам.-председателят на партията Димитър Бъчваров.

Тъмносините искат още гарантиране на равни права за малките и големите предприемачи, както и нови правила за определяне на цената на действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване.

ДСБ отново подновиха предложението, направено преди време от техни общински съветници, за поставяне на фотоволтаични панели върху плоските покриви на панелните блокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
6
 
! Отговори
Gosho преди 11 години
Дами и господа от dnes.bg, такова заглавие и челен материал е позволено да сложите само ако костов ви финансира. Знам, че не го прави и това е грешка. Поправете я. Бързо!
40
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато затвори срещу пари от ЕС блокове от АЕЦ не рева ,а сега ревев като вдовица за к...р . На тоя *** *** на комунистите -убиеца на СДС грам доверие нямям.Това е най-алчната ,безскруполна и манипулативна личност в новата история на България.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудясе колко прос и неук народ има в тази държава
38
3
 
14
 
! Отговори
ЕДИН ОТ ВАС преди 11 години
НИЕ СМЕ СКАПАНЯЦИТЕ КОИТО ТЪРПЯТ ИЗЦЕПКИТЕ НА НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ.ВЪЗМУЩВАМЕ СЕ ОТ НЕМАЙ КЪДЕ НО СИ СПИНКАМЕ ДО 7 ЧАСА СУТРИН КОГАТО ТЪПИТЕ ГЕРМАНЦИ ОТ ПОЛУНОЩ СА ПО МАГИСТРАЛИТЕ И ОТИВАТ НА РАБОТА
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА ОСТАТЪЧНИТЕ *** ЛИ СА..КРАДЦИ И Д****-*** *** НАПЪЛНИЛА ГУШИТЕ СИ С МИЛИАРДИ-БАНДА КРАДЛИВА...ЗАТВОР ЗА ТЯХ, А НЕ ТРИБУНА .....А БОКО СИ Е КАТО ТЯХ-*** И КРАДЕЦ!!!
36
8
 
13
 
! Отговори
ДО 43 преди 11 години
ДСБ= да съсипем България
35
0
 
2
 
! Отговори
Pussi Riot преди 11 години
Они използвали неше имя, а то е запатентованое!Они должни платят 1000 баксов!
34
12
 
19
 
! Отговори
янис преди 11 години
*** Костов е най-големия разсипник на държавата.
33
6
 
13
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Какво е това ДСБ
32
4
 
8
 
! Отговори
6 6 6 преди 11 години
това е самата истина,.но сините не могат да направят нищо ,защото те също са зависими ,поради една основна причина ! общото си минало с така посочените политически субекти и лицата в тях. единственият изход е да има всеобща революция.виновните да се тикнат в затвора и да се конфискува имуществото им,дори и ДОЛНИТЕ ИМ *** !!!! да не казвам да се (ИЗБИЯТ) защото те това заслужават !!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Аз незнам какво вие платихте обаче виждам какво плащате сега
30
12
 
10
 
! Отговори
Koko преди 11 години
До всички плюещи и мрънкащиКостов който не обичате той продаде Балкан една страхотна компания която смучеше пари от държавата и плащаше заплати от порядъка на12-13 хил долара на мес. На великите пилоти когато на вас овце ви се даваха по 120-150 лева не говоря за щурмани РВД и стюардеси Той погуби едно велико предприятие Кремиковци което беше затънало в дългове обаче даде много хляб и възможности на селянията сега да се бият в гърдите и да се наричат столичаниЕ да аз съм от България-провинцият
29
7
 
23
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Не споменавайте комунисти. Такива в България няма. Когато преди 23 гд комунистите бяха на власт тока беше 0.01лв за киловат а водата 0.08лв за кубик. Сега социалистите са баш капиталисти
28
10
 
7
 
! Отговори
Божидар Къртипутков преди 11 години
кви са тия трите карикатури с дрешки от битака? добрия, тъпия и Веска магазинерката или каквото там и е името на тая
27
4
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
"Гарван гарвану око не вади"българска народна пословица
26
1
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До ДемократАбсолютно точно
25
2
 
7
 
! Отговори
ама че народ преди 11 години
"Върви лъжеца от село на село, та лъже. Върви брат му, ден по-късно, та маже"Българска народна приказка.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ив. Костов: "елате в България, трудът тук е евтин". за свещи и тамян да дадеш откраднатото. Въпорс към всички, нима живеехте по-добре при Симеон, Костов, Станишев. Пенсии от по 180 лв , каквито имаше и преди, не го наричам благоденствие....
23
8
 
14
 
! Отговори
ДСБ почете преди 11 години
Датата 23 август бе обявена за Ден на почит към паметта на загиналите и пострадалите от престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими. Не стигна кураж на народните избранници ясно да кажат, че в България е имало жертви на комунистическия режим и да поискат тези жертви да бъдат почетени подобаващо, но... и това е нещо.
22
3
 
0
 
! Отговори
life is fun преди 11 години
Сега си обяснявам ,че иде реч за поскъпване на водата.Никъде ни бутилка водица се вижда и всички преглъщат жадно,жадно;пък и интернетът е много "бърз" и много евтин