Въвеждат задължителни застраховки на общинските сгради?

Решението е важно и отговорно и го подкрепям, обясни Фандъкова
Обновена: 29 авг 2012 18:22 | 29 авг 2012 18:21,
44
Въвеждат задължителни застраховки на общинските сгради?
Общинските сгради ще трябва да се застарховат. Снимка: архив Булфото

Правителството иска да се направят промени в Закона за общинската собственост, които да  задължат общините да застраховат всички застроени имоти, които са публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение.

Целта на промените в Закона е да се ограничат последствията и да се осигури  по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия, обясняват от правителствената пресслужба. Мярката е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Съществуващото в момента в ЗОС задължение на общините да застраховат имотите си не определя обхвата на рисковете.

Приемането на новите текстове ще позволи да се компенсират общинските разходи при ремонтите на засегнати от бедствия имоти общинска собственост и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя предложението на правителството. Тя го определи  като “важно и отговорно“.

По нейни думи още през пролетта е направила проверка колко от общинските сгради в София са застраховани срещу земетресения, “защото подобни събития се случват“.

Още следващата година Столичната община задължава районните кметове, като съответно им предоставя и бюджет, да застраховат общинските сгради, които са около 600, уточни Фандъкова.

Тя призовава хората да направят същото и с частните сгради.

Предложението на правителството идва няколко месеца след земетресението в Перник, при което пострадаха общински сгради. Властите и до момента не успяват да се справят с всички последици от бедствието.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов дори командирова министъра по еврофондовете Томислав Дончев в миньорския град, за да следи възстновителните дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
метро-застраховки преди 11 години
Утре отивам да си "застраховам" живота от бъдещо падащи метро-плочки.За колко? 200 000, 300 000 евро? Жалко в България ще ми/им изплатят евентуално 5 000 лв максимум.А за метро-наводнение, за колко според вас да се застраховам?А за метро-земетресение?А за метро-джебчии и всякакви метро-престъпления?
35
0
 
1
 
! Отговори
Собственик преди 11 години
Слагайте ми минуси, ваша работа, но никой не е длъжен да ви плаща щети при бедствие, ако не сте се застраховали. -Застрахователю, никой, който не е застрахован не е отишал в застрахователна компания да иска пари от застраховки. Но колко застраховани хора не са получили нито един лев от застраховките си и то поради 1 000 000 000 измислени причини? Да не говорим, че имате застарховки на имоти от порядака на 100 000 евро, но при "инцидент" изплащате не повече от 5 000 лв. А при земетресение...?
34
1
 
0
 
! Отговори
Кожодери преди 11 години
Поредният държавен рекет, но няма да стане.Имаме си много добър опит с всички застахователни, пенсионни и т.н. компании, фондове, дружества и подобни.В България никой не си застрахова нищо. Дори полицаите.
33
0
 
1
 
! Отговори
БГ Застраховки преди 11 години
Общините задължително да застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения, предлага правителството. Кабинетът ще предложи промени в Закона за общинската собственост, които ще задължат общините да застраховат всички застроени имоти - публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение. Решение за това кои имоти - частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще взема общинският съвет.И кои ще са "държавните" застрахователи???????????????????????
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е безумие,нагли застрахователи милионери - Веднага трябва да се забранят всички застрахователни фирми и да останат само две с ниски цени едната от тях да е държавна - точка.
31
2
 
2
 
! Отговори
застрахован преди 11 години
застрахователя да си застрахова *** ,ако му трябва
30
3
 
5
 
! Отговори
Застраховател преди 11 години
Слагайте ми минуси, ваша работа, но никой не е длъжен да ви плаща щети при бедствие, ако не сте се застраховали. Не мога да разбера хора, дето тичат да си застраховат таратайката дето струва 5 000, ама апартамента си за 100 000 - не искат, хем там цената ще им бъде 3-4 пъти по-ниска.Камо ли да си застраховат живота - не им минава през ум даже, че ако катастрофират с колата, дето толкова и треперят, те ще бъдат вътре сами или със семейството си - и могат да останат сакати или да пукнат.
29
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Тя (фъндъкова) призовава хората да направят същото и с частните сгради."Трудно ще ги убедиш, фъндъкова, докато твоя господар - оня, дето тиквата му прилича на картоф и живее в телевизорът, си прави пи-ар, харчейки парите на данъкоплатците, за да строи нови къщи на селяните, незастраховали кирпичената къщурка на дядо си !!!Заради него вече всеки *** мечтае порой да му отнесе колибата или земетресение да я срути... та ние да му построим нова, а борисов да му резне лентичката !!!
28
0
 
1
 
! Отговори
богат преди 11 години
Не требе да има невземана пара
27
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
е не се наядоха тези от герб. ?няма нещо дето да не измислиха та да крадат.*** гербаджийски.стачка бе хора.вдигат ни тока хляба. ?.....за да плащат на мутрите рекета.стачка да махнем герб но да ги вкараме в затвора
26
0
 
3
 
! Отговори
край преди 11 години
Дянков да каже за последните 3 г. колко са платените на застрахователи премии от държавни ведомства, общини и търговски дружества /с повече от 50 % държавно участие/ и колко обезщетения са им платени. Моисля че платеното е повече от 3 пъти от полученото и това си е едно кранче за точене на пари което трябва да се затвори а не да се отваря още.
25
0
 
3
 
! Отговори
край преди 11 години
Лобистки закон за точене на пари от общините към застрахователите- Смисълът на застраховането е да се разпредели риска върху множество имущество. Който има много сгради както общините и държавата си е застрахован сам при себе си. Не може изведнъж да му погинат всичките. Така например държавате и общините харчат милиони за каско за коли и за застраховка на сгради - абсолютно безмислено. Плащат се огромни премии срещу минимални обезщетения. Дянков да каже колко е платено и колко получено от застра
24
7
 
4
 
! Отговори
Застраховател преди 11 години
Крайно време беше. Освен това държавата да престане да пилее парите на данъкоплатците за да възстановява колибите на разни селяни, които са предпочели да си купят ракия, вместо да дадат 20-30 лева за застраховка веднъж в годината.
23
0
 
3
 
! Отговори
Spartacus преди 11 години
Разбира се конкурсе се дава на Бул Инс - на шефовете на Бойко да се облажат с държавни пари
22
1
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
там е работата, че и целия квартал да са дали по 300, ако падне вашата сграда, пишман родните застраахователи ще я овехтят ще сметнат някакви глупости и накрая ще ви дадат по няколко хиляди с който да си направите проектите за новата сграда :).Ей това е застраховането в България.
21
0
 
6
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
ГЕРБ СА НЕДОРАЗУМЕНИЕ
20
0
 
2
 
! Отговори
До № 5 преди 11 години
..."Само безкрайно ниската финансова култура"... Та за културата, обработеноста и на мен ми е мисълта. Как си представяш, че ти си дал 300 лева. Сградата разрушена от земетресение. Твоите девет съседи също са дали по 300 лева, а са ви обещали, че ще ви дадат по 150 хиляди! Откъде ще ги вземат? Това са общо 1500 хиляди, а сте дали 3000 лева. Твоето, с извинение е доверчивост безкрайна, много наивно.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко пари си дал за застраховки за всички тези години, та накрая са ти платили и мухлясалите чаршафи ?Защото може да питаш шофьорите какви пари се плащат по ГО за колите им. Едни измислени овехтявания едни глупости и накрая взимаш пари колкото надника ти за деня в който си се занимавал с тоновете бумащина.
18
4
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Не съм застраховате нито дори брокер на такива застраховки! Обаче имам доста застраховки! Плащам стабилно но виждам смисъл в цялата история! До сега съм се възползвал от:1. Беше се спукала тръба в комшиите над нас и в продължение на седмици си е текло зад гардероба без да видя. Резултатът мухъл влага и нужда от ремонт! Освен ремонта застрахователя ми плати дори и мухлясалите чаршафи! Не казвам че се е вкарал в разход но не се оплаквам!
17
0
 
1
 
! Отговори
До № 17 преди 11 години
Това ми е идеята. То фондовете се създават ушким с добри намерения, но с цел източването им. Така е и при застрахователите. Плащат само ако има виновен. При наводнение, е виновна "В и К", примерно, заради задръстената канализация. От тях ще си вземат парите застрахователите. А при земетресение? Откъде ще вземат пари? От дядо Боже? Несериозно. *** ти си поддържай интереса, каузичката, но тя ми вреди. Защото ме успиваш да ми вземеш едни пари, за страх, но не ми даваш никакви гаранции.