Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа

Премиерът сподели мнението си пред журналисти в Пловдив
6 сеп 2012 14:02, Петя Славова
193
Борисов приветства проверките на ЕК на договорите с Русия за газа
Бойко Борисов посети Пловдив на 6 септември. Снимка: БТА

"Въпреки че краткосрочните договори с "Газпром" сега ще ни излязат по-скъпо, в бъдеще ще са по-изгодни". Това каза при посещението си в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде БТА.

По думите му най-голямата диверсификация е българският газ. "Ще видите и на други места, не само в "Хан Аспарух", ще излезе газ,посочи Борисов. По думите му, ако се подпишат договори с Русия за 20-30 години, а след 2-3 години технологиите за шистовия газ напреднат и рискът се сведе до минимум, България ще загуби.

"В момента Европейската комисия /ЕК/ води наказателни процедури към много големи фирми в Европа във връзка с договорите за газ", обясни още Борисов. Според него на нас това ни помага, "защото има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписали Овчаров и компания".

"Много държави, участвали в проучванията на газовите находища в Русия, са си направили договори за по-евтини доставки, но сега никак не е еднаква и конкурентна цената", коментира премиерът. По думите му най-добрият вариант, за да се избегнат всякакви монополи в случая, е ЕК на направят една своя фирма на Европа, която да изкупува директно газа от Русия и след това да го преразпределя на всички страни в ЕС.

Позицията на Европа по темата с газа е много различна между отделните държави, смята Борисов. "Ние си имаме нашата прагматична позиция - "Набуко" и интерконекторните газови връзки, за да може да си караме газ и от Азербайджан, когато станат готови", допълни премиерът. Бойко Борисов беше в Пловдив, за да инспектира строежа на покрития колодрум "Цар Симеон" и СОУ "Св. Патриарх Евтимий".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя си е оцапал гащите отзад и отпред от кеф, че у вестника му я има снимката на Вожда и Учителя и Спасителя с т.н. и сея опна 20-тина поста с хвалебствия... Бе плаща ли ти някой за тая работа или просто си луд ?
6
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя чували са какви глупости приказва: "ЕК да направят една своя фирма на Европа, която да изкупува директно газа от Русия и след това да го преразпределя на всички страни в ЕС. " И като почнат да го разпределят да плащаме газа на цената на каквато холандци и белгиици плащат не само ,че бензинът изведнъж ще ни се види евтин ами и тей ще я диверсифицираме газта ,че ще спрем да я използваме ....
5
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после се намери един премиер и правителство да работят здраво и честно за България ,и всички останали крадци начело с БСП се обединиха срещу него.Явно разбират че ги очакват дълги години опозиция.Ще гласувам твърдо и отново за герб и се гордея с това.Както и 70-80 % от България.
4
6
 
28
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Абе кое ти дава право да говориш от името на цяла България бе амсалак ?
3
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така Бойко.България е с теб.
2
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОРИСОВ Е СЛЕДВАЩИЯ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ НА 1000% ВЪПРЕКИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА И МАНИПУЛАЦИЯ НА ПЛАТЕНОТО ***-ДРАСКАЧ НА БСП.МИНУСИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ ЗАЩОТО СА НАПИСАНИ САМО ОТ ЕДИН ПЛАТЕН ДРАСКАЧ НА МАФИЯТА БСП-СПИН....
1
37
 
13
 
! Отговори
АУУУУУУУУУ преди 11 години
комунистите само да гледат и да завиждат как България се превръща в Швеция на Балканя а Борисов се издига много по далеч от левски и ботев които са като *** пред Неговия Подвиг и Апостулизъм