"Бодряшки простотии" за "Белене". А кой ще плаща?, пита БСП

Левицата действа координирано с кръгове в Русия, смятат пък сините
Обновена: 12 сеп 2012 16:24 | 12 сеп 2012 16:24,
331
"Бодряшки простотии" за "Белене". А кой ще плаща?, пита БСП
Снимка: архив, Reuters

Синята коалиция подозира, че БСП координира своите действия за АЕЦ „Белене“ с кръгове в Русия. Това съобщи в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров.

Повод за изявлението на сините е вчерашната претенция от "Атомстройекспорт" за 1 милиард евро. „Едните събират подписи, точно когато трябва да се насрочи референдумът, Русия иска 1 млрд. евро компенсации“, посочи Димитров.

Според него това двайсеткратно повишаване на претенцията е форма на изнудване България да почне да строи отново „Белене“.

Димитров смята, че не трябва да се подписва проектът "Южен поток", докато въпросът с компенсациите за "Белене" не бъде решен окончателно. Според него трябва да се направи и контра иск за старото оборудване за "Белене", което е продадено от тройната коалиция за символични суми. Освен това прокуратурата трябва да потърси отговорност по подадените данни за престъпления по проекта, смята депутатът.

И от Синята коалиция, и от ГЕРБ се обявиха за създаване на анкетна парламентарна комисия, която да провери всички данни за решения и дейности по проекта АЕЦ" Белене".

Още по темата
Руската страна вече има нови претенции към България - за близо милиард евро, обясни в кулоарите на парламента идеята за комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по енергетика към Народното събрание. Тези претенции по думите му идват в подходящ за някои политически сили момент, от който те са се възползвали.

Виновниците, които наистина са докарали енергетиката ни до сключване на неизгодни договори, яхнаха тази тема, отбеляза Червенкондев.

"Крадецът вика дръжте крадеца", обобщи ситуацията той. Депутатът от управляващите увери, че обществото ще получи отговор кои фирми са сключвали договори, по какъв начин, както и дали е спазван законът за обществените поръчки, имали ли са права представителите на НЕК да подписват такива споразумения, в кои фирми и колко пари са влезли.

 ГЕРБ не се страхува да разследва и да кажем на цялото общество каква е истината за "Белене", декларира Диан Червенкондев. Призоваваме прокуратурата да излезе по-бързо с доклад за "Белене", има доклад на Държавната финансова инспекция , в който са констатирани груби нарушения, неспазване на закона за обществените поръчки, добави депутатът.

„Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори. Искът на Русия е за това, че е прекратен договорът. Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство. Плащаме цената на бодряшките простотии, направени от правителството на Бойко Борисов“, контрира червеният депутат Румен Овчаров.

Той коментира, че управляващите се държат все едно ги е ударила мотиката по главата. „Сетиха се, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за това оборудване, когато то е произведено, естествено е да се поискат парите за него”, отбеляза депутатът.

Той добави, че скоро ГЕРБ ще се сетят още, че проектното финансиране е хубаво нещо, когато проектът се реализира. Тогава от реализацията на продукцията започва да се плаща финансовият ресурс, който е привлякъл. Когато обаче проектът не се реализира, всички разходи остават за сметка на този, който го е започнал. „Това е държавната компания НЕК. Всички разходи оттук нататък ще се плащат от НЕК, тоест от българските граждани”, обясни Овчаров. Той изтъкна, че първите 700 млн.лв. българите вече започнаха да ги плащат от тазгодишното увеличение на цената на електроенергията. Депутатът от левицата изчисли, че годишно „успехите” на ГЕРБ ще струват на хората около 2 млрд.лв. 

Румен Овчаров коментира, че не е изненадан от опитите на СДС да се прикачат към ГЕРБ по темата. Депутатът напомни, че непрекъснато се повтаря стратегията на Бойко Борисов. „Когато не може да отговориш на някой въпрос, когато си се провалил в нещо, започваш да обвиняваш – дали този преди теб, дали този след теб или този до теб – за да прехвърлиш отговорността. Тази стратегия очевидно не работи”, заяви Овчаров.

По повод на идеята на десните договорите за Белене да се проверяват отново, депутатът от левицата подчерта, че договорите вече бяха разследвани от т.нар комисия „Станишев“. Миналата година имаше проверка и на Държавната финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
0
 
! Отговори
zeleniq преди 11 години
Пич незнам къде си живъркаш но хората вече правят енергия от течението на реките , морските вълни (има голям потенциал ) , приливите на океаните и какви ли още чудеса . Така че енергия не значи само Белене . Това е краят на ядрените централи бяха добри но уви идват други по добри методи .
286
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ВИЕ КОМУРУНГЕЛИ СПИНИШЕВИ,КАКВИ ПРОСТОТИИ ПРЕДЛАГАТЕ...ДО СЕГА ЗА 30 МИЛИАРДАСИГУРНО ИМАТЕ ЗА ОЩЕ СТОТИЦИ И ДАЖЕ ТРИЛИОНИ...
285
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ! ДА, АМА ДРУГ ПЪТ
284
7
 
4
 
! Отговори
Станимир Танчев преди 11 години
Ангажиментите поети от правителството на тройната коалиция са анти български, в предвид че сме страна на Европейския съюз и един такъв проект не може да се осъществи без одобрението на Европейската комисия и евентуално съпътстващо съфинансиране. Явно експертните оценки изготвени от правителството на Станишев са спорни и не струват и пукната пара, пък камо ли 800 млн.
283
6
 
13
 
! Отговори
М.-Бирата преди 11 години
А кога ще излезе решението на комисията в Брюксел по сигнала за т.н. тъмно минало вожда?????????АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ!
282
0
 
5
 
! Отговори
Джандема преди 11 години
Пляс пляс ***,водно колелоло.....не били русалките,най-били руснаците водно колело.Пляс пляс *** ..........
281
3
 
11
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
ТЕЦ-овете са на Костов, ВЕИ-тата на Борисов. Е как ще искат АЕЦ.
280
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЪН РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИСВОБОДА СА БЪЛГАРИЯ !...
279
0
 
3
 
! Отговори
Ха така преди 11 години
Народа иска да ви види кирливите ризи.Вие сами едни други ще си извадите очите, като ви притиснем до стената.Времето ви се изчерпва. Срам и позор и за вас, и за вашите поколения.
278
4
 
0
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До Българин до301: Моля, спазвайте правилата за публикуване на коментар!
277
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да има Беляне. В България един ден пак ще се произвежда.Отоплението през зимата е 90 % само с дърва. След 10 г. когато не останат повече гори за рязане, как ще се топлим? Летата стават все по-горещи, имаме нужда от климатици, значи ел. енергия. Трябва цената на тока да е евтина за да могат хората да живеят нормално. Не една атомна централа, а две са нужни на България.
276
0
 
9
 
! Отговори
от село преди 11 години
...той ни оправи ва...за 800 дни само...ама ний ше го помним още 20г. и ще споменаваме най-миличките му !
275
9
 
5
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 11 години
Добрев, ако е вярно , е добре :) КОЙ нормален НЕ иска Р.Овч. и Гея - в пандиза ?? Все пак става дума за мнооого мангизи..И все пак , по-вероятно е Р.Овч., като истински лидер на комунистите в София и национален мащаб , да прекара старините си на Хавайте-около дъщеря си и да 'продава" имоти на видни руски мафиоти..Не го виждам в Масква..)1.Планът трябва да включва и ШУТ- на Южния- да го прекарват където си искат ..2.Камчия - обратно изкупуване ..3.Рафинерията- на Лук - обратно изкупуване..Златев- в софийския ..4.Няколко руски агенти - в пандиза .5.Ревизия на колко руски мафиоти е дадено българско гражданство - от Гоце и сие .6.Преглед на "почтените" руски фирми и затворените курортни комплекси -по морето .7.*** и КГБ - разследване на братските отношения :)8.Изриване , чрез взривяване на ВСИЧКИ съветски паметници - и преместване на руските такива ..9.Намаляване състава на руското посолство - до 20 души - със шофьорите и чистачките :))10.Обявяване публично, че ни дължат обезщетение - за 45 години - руска диктатура в България :)11.Имената , имената , имената - публично -на ВСИ!ЧКИ агенти на ссср- и сегашните и починалите ..:12. По- късно - още неща ..засега ТОЛКОВА - но струва ми се - едва ли ще стане..Дай , Боже , да стане ..:)
274
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ще ги напляска. С руснаците трябва да се играе твърдо.
273
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Грешката на БСП е че не излязоха пред народа и да кажат колко реално ще ни струва Белене,трябваше да направят сравнение с други атомни централи и да ни убедят как са успели да договорят по ниска цена за построяването й.Все пак българинът е този който ще плати тази централа и е длъжен да знае истината.Толкова е лесно и просто.Когато си честен политик и намеренията ти са безкористни,не трябва да криеш сделките които правиш.
272
7
 
9
 
! Отговори
алооооо преди 11 години
Първият човек в света АДАМ е бил момче гейберче-САМО те могат да живеят голи с жена и да не знаят кво да сторят,да рупат треволяци и зелени ябълки,да спят на поляната,да не бачкат,а да чакат тоя отгоре да им пусне нещо,да ги контролира Б.иг Б.радър и да мислят че са в рая!И да наричат змията комунистка,че им отворила очите...ДААААААМ
271
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виновни за провала на АЕЦ БЕЛЕНЕ са георги първанов, симеон сакскуборгодски,сергеи станишев , румен овчаров,Предаите списъка във руското посолство ,там да си търсят кредитите
270
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБЯСНЯВАМ .. ПРОВАЛЕН ДОГОВОР ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ .1 .ВИНОВНИ ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА НЯМА . 2. ГУБЕЩИ РУСНАЦИТЕ..3. КАК ДА НАКАРАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НАМЕРИ И ОСЪДИ ВИНОВНИТЕ ,КАТО ОЧЕВИДНО НЕ ИСКА. като му предяви претенции ,прави са руснаците защото са дали пари за да се свърши работа . Друг е въпроса че парите са откраднати и крадците никои не ги търси .И какво правим във тая ситуация ще се сърдим на руснаците че си искат парите и ще защитаваме крадците ...ИЗЛАГАЦИЯ...
269
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едните и другите са маскари.
268
4
 
3
 
! Отговори
до 280! преди 11 години
Човеко, ти отдавна си излязъл от реалността и не знаеш в коя държава живееш! Препоръчвам ти, ако догодина не познаеш, да вземеш да се гръмнеш - бъдещето няма нужда от теб!