Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
8
 
! Отговори
Smok Vmax преди 11 години
Според мен тия "независими " дупетати искат да се нагушат с пари !Малко са им явно . Добре е колкото се може повече пушачи да ги спрат тези смрадове (като мен) , не стига че ми обират повече от половината заплата от данъци (нап-ове, ной, здравни каси (въпреки че си плащам като пич), ддс-та и т.н.) ами и на тези *** акцизи да плащам - то съвсем неостана ....
54
8
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Брей, че къде по конкретно не се пуши?Защото единственото такова място в Европа остана Италия и там вече се правят постъпки за отмяна на забраната...
53
7
 
5
 
! Отговори
Бугарин преди 11 години
Я съм чист Бъгарец от ромски произход ! Да живее майка бугария и бедните клети роби-бугарците ! вие сте най-великата раса на света след монголците и македонците....бугарец всъщност значи ***-***-нисш човек ***
52
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пфф луди ли сте, цяла Еверопа се научи да не пуши в заведенията и обществените места, само ние не можем ... все едно по заведения се ходи само, за да пушиш ... айде у лево на такива платени депутатски акции
51
7
 
14
 
! Отговори
non smoker преди 11 години
Не мога да разбера-уж пари нямате,бедни били а 5лв.за цигари имате всеки ден че и с претенции кръчмите да смърдят на тъпкани цигари.Вие не сте за тука а за Гърция,там е живота!
50
10
 
16
 
! Отговори
пепи преди 11 години
Лично познавам хора който повръщат и от най-малкият полах на цигара. Напълно нормално е. Не можеха да ходят никаде заради това. Много се бяха искефили на този закон... и сега какво.....Не е редно това!
49
16
 
31
 
! Отговори
Непушачка преди 11 години
Ходя на почивка в Турция - родината на наргилетата и хубавият тютюн. Ами НАВСЯКЪДЕ е забранено да се пуши, включително и на СПИРКИТЕ! Снимала съм специално да покажа на тукашните *** какво значи забрана. В цял свят е така отдавна. Какво толкова, като ти се пуши, стой си в къщи и се трови колкото искаш. И НЕ СЪМ БЕДНА, ходя по заведения, харча си парите с кеф по пътешествия и почивки, но не пуша и съм много доволна.
48
17
 
16
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Да го Ду** бизнеса. Пълна забрана на цигарите... който пуши да си ходи на село където на никой няма да пречи. Писна ми да не мога да седна никаде само защото след това целият се усмярдявам на цигари. Този закон е единственото святно и правилно нещо в тази държава. Който не е съгласен пак да го Ду** и да си завре скапаните цигари където слънце не огрява.Тези двамата някой трябва да ги затвори в стая само с такъв дим докато не пукнат ********* тъ**!
47
3
 
19
 
! Отговори
Бялото Боро преди 11 години
Като не искат да се пуши да забранят цигарите да се произвеждат и продават и готово! " Гледаш, ама нямаш право да пипаш" (Адвокат на Дявола). Произвеждат коли по 500к.с. , ама повече от 120км/ч. не можеш да караш, произвеждат се оръжия и се продават свободно(законно и незаконно), ама нямаш право да гърмиш с тях, в цял свят се продава дрога, а никой не знае от къде идва и как се спонсорира кампания... Изводът: Продаваме ти нещо, което ако го използваш нарушаваш закона!
46
3
 
4
 
! Отговори
лог преди 11 години
До ехологА в някой култури и уригването е част от цялото изживаване. Това означава ли, че всеки трябва се уригва или да прави други неща след вечеря?За някой пък е ходенето до тоалетна. Да оставят и по едно цокало, ако искаш до всеки стол.
45
6
 
4
 
! Отговори
avangarden преди 11 години
napusnete si selata i varvete v nqkoq sasedska darjava,kato Romaniq,Garciq i vijte 4e na vsqkade se pushi.. i nikoi ot nikoi ne se oplakva.... samo tuk se hlen4i// a za biznesa v bg nikoi ne misli/ a tova opredeleno 4upi grabnaka na sredniq biznes i bez tui e na iz4ezvane/ i taka po spiralata....
44
21
 
14
 
! Отговори
t-rock преди 11 години
Скапани пушачи, тровете се сами, не и другите нещастници такива!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата работа е, че от България без дим, искат да се включат в далаверата и да събират и те пари от подкупи.
42
2
 
3
 
! Отговори
Кънчо Кънчев преди 11 години
Измина зима снеговитадойде април, цветя цъфтятВеднъж графинята запита"Готов ли си за дълъг път?"Отдаван чакам да се стоплида идем двама на курортИ Кънчо бързо се приготвиизвади си и нов паспортСлед два дни стигнаха в Женевакакви прекрасни планиниВ един дворец до замък древенпрекара той блажени дни.Дойдоха млади курортисткиот цял свят тук на курортТой почна с тях да се натискас коя му падне без подбор.
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък взех че спрях да пуша откакто я има тази забрана - и се чувствам перфектно с 300 лева съм напред месечно
40
8
 
8
 
! Отговори
Аман от вас! преди 11 години
Хайде сега някой ако може да ми каже как така по целия свят приеха преди много години подобни ,че и доста по-строги закони срещу пушенето и на никой не му пречат,а вече и дават положителни резултати,А У НАС ТОВА Е ЕДВА ЛИ НЕ ОСНОВЕН ВЪПРОС! Наистина ли това е най-важното за вас господа пушещи и господа не-пушещи???Заплатите ли вдигнаха,пенсиите ли??Пвече и по-добре платена работа ли има вече?Цените в магазините вървят надолу ли? Това ли е наистина най-важният и най-несправедлив закон,бе българи?
39
5
 
11
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
в някои култури пушенето е час от цялото изживяване. примерно наргилето в ориенталските ресторанти и пурата в кубинските.Пушенето на пура особено след добра вечеря си е цял ритуал, и няма как да стане на крак и набързо извън заведението. А пури не пушат бедните и необразованите, но точно този клиентела я губиш
38
0
 
2
 
! Отговори
до онбашията преди 11 години
Онбаши, ти Чърчил ли визираш или Мусолини, а може би Марк Твен ?
37
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На когото не му се пуши да си стои вкъщи! Заведенията са, за да се пуши! То и без това стана ясно, че непушачите не ходят по заведения и са много по-неплатежоспособни клиенти...Всеки работещ в заведение ще ви го каже.Ай със здраве и браво на малкото разумни в парламента!Такъв закон никъде няма вече!
36
7
 
1
 
! Отговори
Г преди 11 години
Да върнем в скоро време и външните тоалетни по обществените заведения, защо да се губят места за едни тоалетни, излизаш, клякаш си и, всичко е природосъобразно ... Да не стане и с това законче, като при гласуването на депутатските заплати, 100000 - За, 2 - Въздържали се, объркали бутоните в суматохата :) Кои сме ние , че да бъдем като другите в Европа и света, не е ли да си запалиш една и да разхвърляш малко салфетки докато някоя чалга ИКОНА ти пее откопирана сръбска песен :)